Kanał - ATNEL tech-forum
Wszystkie działy
Najnowsze wątki

Teraz jest 28 sty 2026, o 18:17

Strefa czasowa: UTC + 1

Autor Wiadomość
PostNapisane: 17 maja 2016, o 22:44 
Nowy

Witam, Chciałbym znaleźć jakieś materiały które pomogą mi zrozumieć jak połączyć się z dowolnym przetwornikiem AD. Potrzebuję tego do projektu na studia lecz wykładowca ma [ ...(ocenzurowano)... za takie słownictwo leci WARN na forum - mirekk36 ] i palcem nie kiwnie, a w sieci znajduję tylko obsługę wewnętrznego przetwornika. Umiem go obsłużyć lecz ma za małą rozdzielczość dla mnie (10 bit), Ja potrzebuję co najmniej 12bit. Proszę o pomoc.

cytowanie selektywne  Cytuj  
PostNapisane: 17 maja 2016, o 23:24 
Użytkownik

PostNapisane: 17 maja 2016, o 23:29 
Użytkownik

Hmmm....
Spróbuje się domyślić....
Pewnie chodzi o adc....
Pewnie chcesz to zrobić na atmega....jakaś tam
Hmmm i do tego pewnie taki zewnętrzny ten ADC 18bit "MCP3421"

Jeżeli moje pewnie to Twoje pewnie to polecam to:
http://mirekk36.blogspot.cz/2013/07/prz ... sc-05.html
A najlepiej zobacz cały cykl.

Jeżeli to nie Twoje pewnie to prośba o więcej szczegółów.

------------------------ [ Dodano po: 1 minucie ]

O kolega się pierwszy domyślił.

PostNapisane: 18 maja 2016, o 06:50 
Użytkownik

ziajek444 napisał(a):
lecz wykładowca ma [...ocenzurowano... mirekk36]

Wiesz kolego - ale słownictwo odzwierciedla kulturę osobistą. Twoje słownictwo jest co najmniej chamskie i powinieneś zostać zbanowany! Pomyliłeś fora kolego!

PostNapisane: 18 maja 2016, o 09:01 
Moderator

buz11 napisał(a):
ziajek444 napisał(a):
lecz wykładowca ma [...ocenzurowano... mirekk36]

Wiesz kolego - ale słownictwo odzwierciedla kulturę osobistą. Twoje słownictwo jest co najmniej chamskie i powinieneś zostać zbanowany! Pomyliłeś fora kolego!

Napisałem już do autora na PW w tej sprawie, poczęstowałem go także WARN'em, liczę, że po wyjaśnieniach już się to nigdy nie powtórzy.

PostNapisane: 18 maja 2016, o 15:04 
Użytkownik

ziajek444 napisał(a):
Potrzebuję tego do projektu na studia lecz wykładowca ma [color=#FF0000][ ...(ocenzurowano)...

Jak czytam coś takiego to ręce opadają - chodzi mi o to, że student oczekuje, że ktoś mu poda wszystko na tacy. Skąd się tacy ludzie biorą? Jesteś na studiach, więc zacznij używać swoich zdolności intelektualnych - skoro wybrałeś taki kierunek studiów, a nie inny to znaczy, że dana tematyka cię interesuje. A skoro interesuje, to chcesz ją zgłębiać, więc się choć trochę wysil. Chyba, że się mylę i tematyka studiów, które robisz jest ci nie po myśli.

W tej chwili twój problem w moich oczach wygląda analogicznie do problemu: "jak dojechać autobusami do dowolnego aquaparku z mojego domu, bo basen w pobliżu jest za mały". Ale spróbuję coś doradzić.
Jest np. taka książka: Walt Kester "Przetworniki A/C i C/A. Teoria i praktyka" (polecam każdemu, kogo interesuje elektronika - co pewien czas pojawia się w BTC za pół ceny). Poza tym masz przecież dostęp do internetu i np. wyszukiwarki google - wystarczy wpisać "przetwornik 16-bit (lub ile tam potrzebujesz) datasheet" i zaraz masz wysyp informacji. Oczywiście trzeba potem te dokumenty przejrzeć/przeczytać itd. Każdy datasheet zawiera dane jak układ podłączyć, jak go obsłużyć itd. Potem, gdy już wybierzesz konkretny, wpisujesz jego nazwę (np. w google) i słowa "obsługa" "implementacja" "biblioteka" (lub analogiczne po polsku i/lub po angielsku) i masz znowu dostęp do kolejnych zasobów. Jest jedna wada tej metody: wymaga czasu i wykazania się własną inwencją. Ale w końcu chyba masz zamiar zostać inżynierem. Pomyśl, że w czasach, gdy np. ja studiowałem, internet był dopiero w początkowej fazie i trzeba było spędzać długie godziny w czytelniach na szukaniu informacji, a nie tylko na ich czytaniu. Czytanie to było raptem jakieś 20% czasu.

Natomiast, gdy już wybierzesz i zapoznasz się z przetwornikiem i dalej będziesz miał problemy, wtedy będzie można ci udzielić pomocy - bo będziesz miał konkretne zapytania, a nie tylko słabo skonkretyzowane.

PostNapisane: 21 cze 2016, o 08:34 
Nowy

Ok, przepraszam za słownictwo, to już się nie powtórzy, pisałem w furii. Już sobie poradziłem. Dziękuję za posty
P.S.
Czy u Pana Mirka znajdę jakiś materiał gdzie jest przejrzyście wytłumaczona komunikacja I2C?

PostNapisane: 21 cze 2016, o 09:32 
Użytkownik

w BB jest fajnie wytłumaczone

PostNapisane: 29 cze 2016, o 22:55 
Nowy

Nie wiecie może gdzie kupie używany blueBook? Bo nowy troche drogi

PostNapisane: 30 cze 2016, o 07:56 
Użytkownik

Drogi? Wliczając w cenę pomoc techniczną (na kosmicznym poziomie) oraz czas, jaki zajęło przygotowanie, cena nie jest wysoka. Chociaż, zanim kupiłem, też miałem takie wrażenie

Strefa czasowa: UTC + 1