Kanał - ATNEL tech-forum
Wszystkie działy
Najnowsze wątki

Teraz jest 18 lis 2024, o 10:35

Strefa czasowa: UTC + 1

Autor Wiadomość
PostNapisane: 18 cze 2016, o 20:03 
Użytkownik

Witajcie
No i nadszedł czas żeby zbudować swój pierwszy projekt z użyciem AVR. Dotyczy mojego hobby jakim jest krótkofalarstwo, a dokładnie lampowego wzmacniacza mocy W.CZ.

Zbudowałem go jakieś dziesięć lat temu w oparciu o zawartość moich szuflad z elektroniką. Z czasem zrobiłem w nim kilka zmian więc wzmacniacz średnio co kilka lat otrzymywał jakąś modyfikację. Urządzenie użytkowane prze zemnie niemal każdego dnia.
No i tym razem postanowiłem wyposażyć mój wzmacniacz w nowoczesny kontroler oparty na AVR.

Do tej pory wszystko w nim odbywało się analogowo i mechanicznie. To znaczy procedura włączania wzmacniacza, czyli zwłoka potrzebna na rozgrzanie lamp przed podaniem wysokiego napięcia anodowego, kontrola temperatury i mechaniczny przełącznik zakresów pracy wyjściowego filtra antenowego.
Korzystając z tego czego nauczyłem się z książek poradników Mirka, zbudowałem sobie ten kontroler.

ObrazekObrazekObrazek

Schemat i płytkę kontrolera zrobiłem w EAGLE i wyprasowałem żelazkiem.

Wymontowałem mechaniczny przełącznik pasm oraz niepotrzebny przełącznik mikroamperomierza wskazówkowego.
Wykonałem nowy otwór dla LCD i zainstalowałem sterownik w sekcji zasilacza.
Mikroamperomierz wskazówkowy służy teraz wyłącznie do wskazywania siły sygnału na wyjściu antenowym wzmacniacza.

ObrazekObrazekObrazek

Wymontowałem mechaniczny przełącznik zakresów i wstawiłem płytkę z przekaźnikami połączonymi z kontrolerem. zamontowałem enkoder z switchem. Służy on teraz do przełączania zakresów filtra wyjściowego a switchem aktywuje wzmacniacz po wybraniu zakresu. Dodatkowo w kodzie umieściłem zabezpieczenie które dezaktywuje wzmacniacz w razie przypadkowego pokręcenia enkoderem (na cewce filtra wyjściowego podczas nadawania występują potężne napięcia W.CZ którą mogą spalić styki przekaźnika)

ObrazekObrazek

No i muszę jeszcze jakoś zaślepić otwór po wyjętym przełączniku mechanicznym...

Co robi kontroler:
-Po włączeniu odlicza czas niezbędny na rozgrzanie lamp wzmacniacza po czym podaje napięcie anodowe.
-kontroluje temperaturę panującą w środku wzmacniacza, włącza i wyłącza wentylator.
-przy pomocy enkodera i siedmiu przekaźników, przełącza zakresy częstotliwości pracy filtra PI na wyjściu wzmacniacza.
-przycisk w enkoderze służy do aktywuje lub dezaktywuje wzmacniacz (bypass)

miało być trochę więcej ale zabrakło mi portów i już bardzo chciałem zobaczyć go w akcji :)

To moja pierwsza próba zbudowania i zastosowania w praktyce układ oparty na Atmega i sprawił mi wiele frajdy.
Wszystko dzięki temu że trafiłem na poradniki Mirka i Jego książki...
Ten kontroler to pierwsza nie skończona konstrukcja i na pewno będę go modyfikował.

Więcej na mojej stronie http://sp2lub.pl

cytowanie selektywne  Cytuj  
PostNapisane: 18 cze 2016, o 21:26 
Moderator

Kurczaczki fajnie się patrzy na takie połączenie cyfrówki/procka z torem analogowym W.Cz. i jeszcze lampami ;)

PostNapisane: 19 cze 2016, o 08:46 
Użytkownik

Dziękuję za miłe przyjęcie..
W necie jest sporo fajnych opracowań, i szczerze mówiąc ten mój kontroler to taka sierotka.. ale to dopiero początek. Ten projekt sprawił mi wiele radości i co najważniejsze zmusił do myślenia, czyli taki "Umysł reaktywacja" :D Teraz czas na dokładanie klocków. Wymienię wyświetlacz, użyję innego procka (obecnie Atmega88) albo popracuję jeszcze nad programem. Dołożę część pomiarową, czyli bocznik do pomiary prądu anodowego (zasilanie lamp to 1000V i pobór prądu w szczytach około 0,8A) i moduł do pomiaru SWR czy po polsku WFS (WFS czyli Współczynnik Fali Stojącej) :) chciał bym jeszcze użyć dwa serwomechanizmy do sterowania dwoma kondensatorami zmiennymi, ale to jak na razie dla mnie wyższa szkoła jazdy... wiąże się z zapamiętywaniem pozycji serwo po wyłączeniu. Może mi się uda to ogarnąć.

PostNapisane: 19 cze 2016, o 11:22 
Użytkownik

Witaj kolego! Jestem pod wrażeniem - jestem QRP, taki wzmacniacz mnie przeraża :)
73 Tomek
SQ5RIX

PostNapisane: 19 cze 2016, o 12:41 
Nowy

Miałem kiedyś kolegę ,który zrobił wzmacniacz w.cz. ze sterowaniem cyfrowym i zmianą częstotliwości na silnikach krokowych,z automatycznym dostrajaniem częstotliwości.Mam nawet gdzieś program sterujący ale w bascomie,to dość
skomplikowany system i musiałbym zapytać autora programu czy można to udostępnić,ale jest coś takiego.Pozdrawiam.

Strefa czasowa: UTC + 1