Witajcie
No i nadszedł czas żeby zbudować swój pierwszy projekt z użyciem AVR. Dotyczy mojego hobby jakim jest krótkofalarstwo, a dokładnie lampowego wzmacniacza mocy W.CZ.
Zbudowałem go jakieś dziesięć lat temu w oparciu o zawartość moich szuflad z elektroniką. Z czasem zrobiłem w nim kilka zmian więc wzmacniacz średnio co kilka lat otrzymywał jakąś modyfikację. Urządzenie użytkowane prze zemnie niemal każdego dnia.
No i tym razem postanowiłem wyposażyć mój wzmacniacz w nowoczesny kontroler oparty na AVR.
Do tej pory wszystko w nim odbywało się analogowo i mechanicznie. To znaczy procedura włączania wzmacniacza, czyli zwłoka potrzebna na rozgrzanie lamp przed podaniem wysokiego napięcia anodowego, kontrola temperatury i mechaniczny przełącznik zakresów pracy wyjściowego filtra antenowego.
Korzystając z tego czego nauczyłem się z książek poradników Mirka, zbudowałem sobie ten kontroler.
Schemat i płytkę kontrolera zrobiłem w EAGLE i wyprasowałem żelazkiem.
Wymontowałem mechaniczny przełącznik pasm oraz niepotrzebny przełącznik mikroamperomierza wskazówkowego.
Wykonałem nowy otwór dla LCD i zainstalowałem sterownik w sekcji zasilacza.
Mikroamperomierz wskazówkowy służy teraz wyłącznie do wskazywania siły sygnału na wyjściu antenowym wzmacniacza.
Wymontowałem mechaniczny przełącznik zakresów i wstawiłem płytkę z przekaźnikami połączonymi z kontrolerem. zamontowałem enkoder z switchem. Służy on teraz do przełączania zakresów filtra wyjściowego a switchem aktywuje wzmacniacz po wybraniu zakresu. Dodatkowo w kodzie umieściłem zabezpieczenie które dezaktywuje wzmacniacz w razie przypadkowego pokręcenia enkoderem (na cewce filtra wyjściowego podczas nadawania występują potężne napięcia W.CZ którą mogą spalić styki przekaźnika)
No i muszę jeszcze jakoś zaślepić otwór po wyjętym przełączniku mechanicznym...
Co robi kontroler:
-Po włączeniu odlicza czas niezbędny na rozgrzanie lamp wzmacniacza po czym podaje napięcie anodowe.
-kontroluje temperaturę panującą w środku wzmacniacza, włącza i wyłącza wentylator.
-przy pomocy enkodera i siedmiu przekaźników, przełącza zakresy częstotliwości pracy filtra PI na wyjściu wzmacniacza.
-przycisk w enkoderze służy do aktywuje lub dezaktywuje wzmacniacz (bypass)
miało być trochę więcej ale zabrakło mi portów i już bardzo chciałem zobaczyć go w akcji
To moja pierwsza próba zbudowania i zastosowania w praktyce układ oparty na Atmega i sprawił mi wiele frajdy.
Wszystko dzięki temu że trafiłem na poradniki Mirka i Jego książki...
Ten kontroler to pierwsza nie skończona konstrukcja i na pewno będę go modyfikował.
Więcej na mojej stronie
http://sp2lub.pl