Kanał - ATNEL tech-forum
Wszystkie działy
Najnowsze wątki

Teraz jest 6 sty 2025, o 20:59

Strefa czasowa: UTC + 1

Autor Wiadomość
PostNapisane: 2 cze 2016, o 21:25 
Użytkownik

Koledzy,

Mamy trochę dziwny problem. Mianowicie moduł Atnel Wifi232 połaczony z ATmegą32A (zasilana 5V) wg. schematu poniżej:
Obrazek

Modulik ustawiony wg. poradników Mirka na yt - tryb STA jako client UDP. Gdy puszczam jakiś string czy z telefonu czy z komputera to w ATB Wifi config widać że przychodzi każdy string. Gorzej z ATmegą... Tam na wyswietlaczu pojawi się co 2, co 3. lub nawet co 5. wysłany string. Czy macie jakieś sugestie/ doświadczenie w czym może tkwić problem?

Konwersja z 3,3 na 5V ok. Jak wyciągnę moduł i podepnę w to miejsce piny od przejściówki FT232 to na LCD pokaże się każdy wysłany string z terminala. Dodam, że skorzystałem z bibliotek z greenbook'a i bufora cyklicznego. ATmega32 taktowana zew. kwarcem 11059200 Hz, baud rate 115200.

Wielkie dzięki za pomoc / wskazówki.

cytowanie selektywne  Cytuj  
PostNapisane: 2 cze 2016, o 22:14 
Moderator

jacky_cy napisał(a):
Dodam, że skorzystałem z bibliotek z greenbook'a i bufora cyklicznego

A wprowadziłeś ważną modyfikację w tej bibliotece o której mówię w poradnikach ale też która jest w uaktualnieniach na stronie atnel.pl ?

Autor postu otrzymał pochwałę

PostNapisane: 2 cze 2016, o 22:55 
Użytkownik

Czy chodzi o zmianę typu zmiennej w funkcji uart_get_str? Oczywiście podmieniłem.

PostNapisane: 2 cze 2016, o 23:25 
Moderator

zastanawiam się czy aby nie przez ten iście paskudny dzielnik R1 i R20. Jak już zrobiłeś takie ładne dopasowanie na Q6 to czemu tego samego nie zrobiłeś na linii RX?

poza tym możesz mieć gdzie indziej babola w programie niż w bibliotece bo to nie wina modułu - tym bardziej, że sam mówisz że na kompie widać że odbiera wszystko

PostNapisane: 4 cze 2016, o 09:41 
Użytkownik

Zdarzyło mi się już stosować takie rozwiązanie z dzielnikiem, nawet w przypadku SPI i nigdy nie było problemu. W każdym razie wywaliłem go i wstawiłem dopasowanie za pomocą mosfeta BSS138. Niestety dalej taka sama sytuacja. Moduł działa co do tego nie ma wątpliwości, tym bardziej że sprawdzałem na 2 modułach i to samo. Zastanawia mnie fakt, że dopasowanie działa bo stringi z terminala przychodzą wszystkie, a z modułu nie. W poniedziałek jak wrócę do domu to posprawdzam hardware jeszcze raz dokładnie i postaram się skombinować oscyloskop żeby podejrzeć TX modułu. Póki co wrzucam kod programu testowego. Z góry dzięki za rzucenie okiem :)

Składnia: [ Pobierz ] [ Ukryj ]
język c
Musisz się zalogować, aby zobaczyć kod źródłowy. Tylko zalogowani użytkownicy mogą widzieć kod.

PostNapisane: 4 cze 2016, o 10:18 
Moderator

jacky_cy napisał(a):
Zdarzyło mi się już stosować takie rozwiązanie z dzielnikiem, nawet w przypadku SPI i nigdy nie było problemu.

Jak ja "uwielbiam" takie odpowiedzi ;) stosowałem to i nigdy nie było problemu ....

często nie ma ale jak jest to później siedzisz i rwiesz włosy z głowy zanim dojdziesz, że w końcu spotkałeś się z problemem. A po takim wyrywaniu włosów już nigdy nie stosujesz takiego rozwiązania tym bardziej, że można równie prosto i porządnie to zrobić na jednym tranzystorze BSS138 (a o dziwo znasz to rozwiązanie i je nawet stosujesz ale tylko połowicznie) ...

jacky_cy napisał(a):
W poniedziałek jak wrócę do domu to posprawdzam hardware jeszcze raz dokładnie i postaram się skombinować oscyloskop żeby podejrzeć TX modułu.

Widzisz - a bez kombinowania oscyla gdybyś to miał na BSS138 to od razu wiadomo by było, że tu nawet nie ma co sprawdzać ...

a i bez oscyla - zawsze można sobie diodkę LED na chwilę podłączyć żeby zobaczyć czy w ogóle coś tam bangluje się na każdej z linii - tak żeby po prostu okiem na szybko stwierdzić

jacky_cy napisał(a):
uart_init();

z tego nie widać jak inicjalizujesz UART a być może źle ? mówię być może ...

PostNapisane: 4 cze 2016, o 11:01 
Użytkownik

mirekk36 napisał(a):
można równie prosto i porządnie to zrobić na jednym tranzystorze BSS138 (a o dziwo znasz to rozwiązanie i je nawet stosujesz ale tylko połowicznie) ...

Dlatego pierwszą rzeczą jaką zrobiłem po Twoim poście to wywalenie dzielnika i wstawienie dopasowania na BSS138 :) :)

Funkcja uart_init:
język c
Musisz się zalogować, aby zobaczyć kod źródłowy. Tylko zalogowani użytkownicy mogą widzieć kod.

PostNapisane: 4 cze 2016, o 11:53 
Moderator

ok to teraz zwrócę uwagę na kolejne paskudne niestety kwiatki w twoim kodzie (nie obraź się) ale jak widzę tak pisany kod na forum gdy ktoś zadaje pytanie to nawet nie czytam i nie udzielam odpowiedzi .... Tym razem zrobię jednak wyjątek (a we wcześniejszym poście już jakoś zagryzłem zęby i nie zwracałem uwagi - tymczasem kolejny fragment pokazuje - że KOMPLETNIE ale to KOMPLETNIE nie dbasz o dobry styl programowania i pomyśl sobie - nawet jeśli ty sam dobrze wiesz o co chodzi w takim kodzie - przykłady poniżej - to jak myślisz ? ktoś do kogo zwracasz się z pytaniem na forum , czy ja czy kto inny, będzie chciał to analizować od podstaw na zasadzie "co poeta miał na myśli" ? .... np taka paskuda ;)
język c

panie! panie ... co to jest żesz kurczę .... byłem bliski wyłączenia się już z tego wątku ;)

a teraz proszę nie lepiej

język c

i co z tego kodu wynika wprost dla czytającego ? Pierwsze pytanie jakie się ciśnie na usta to:

1. jaką ramkę stosujesz czy standardową 8,n,1 czy może jakąś inną - i weź teraz - ŻADNYCH komentarzy i szukaj po nocie co ty miałeś na myśli
2. jaką ty prędkość do licha tu ustawiasz ? co mi mówi "baud = 5"

nie obraź się ale to chore - tak się nie pisze programów - a przecież widzę, że masz Bluebooka i widzę, że na forum już troszkę jesteś - więc powinieneś wiedzieć, że DOBRY STYL programowania to tutaj podstawa poprawnego zadawania pytań ... każdy się już zdążył przyzwyczaić .... poza tobą na razie jak widzę ... A MASZ KURKA WODNA już w Bluebooku a w GREENBOOKU również ładnie pokazane jak pisać sobie procedury inicjalizacyjne

język c

nie mów mi, że z tak napisanego kodu nie widać od razu o co chodzi .... a z twojego kodu ? ... jeden wielki mega KLOPS

zastanów się zresztą na podstawie tego jaką ty prędkość RS232 ustawiasz ... bo wg mnie na pewno nie taką jak chcesz ....

Reasumując - jak widzisz DOBRY STYL programowania to PODSTAWA nie tylko na forum ale też dla siebie samego! A nie lenistwo albo, "żeby na szybko" napisać .... a później sam szukasz przez to dniami i nocami błędów .... bo ci się np nie chce napisać komentarzy dla samego siebie .... Już sam fakt pisania komentarzy w kodzie powoduje że lepiej zwracamy uwagę na szczegóły które jak widać są tu istotne

lekka podpowiedź, z tym zapisem

język c

to "mistrzostwo świata zrobiłeś" ... a wystarczyło tak jak w książce zrobić i problemu byś nie miał ... zastanów się sam teraz co ten kod robi

Ja nie twierdzę, że ten akurat babol jest przyczyną twojego głównego problemu - bo o dziwo tak też zadziała - ustawienie prędkości ale aż ciarki przechodzą po plecach jak się to widzi ... i biorąc pod uwagę więcej takich kwiatków że zrobiłeś gdzieś w kodzie ... oooo panie - to może być zgroza ;)

PostNapisane: 4 cze 2016, o 15:52 
Użytkownik

mirekk36 napisał(a):
ok to teraz zwrócę uwagę na kolejne paskudne niestety kwiatki w twoim kodzie (nie obraź się) ale jak widzę tak pisany kod na forum gdy ktoś zadaje pytanie to nawet nie czytam i nie udzielam odpowiedzi ....

ja z tych nieobrażających się :) przyjmuję krytykę z pokorą i faktycznie masz rację, z pośpiechu nie dopisałem komentarzy więc obiecuje poprawę !!

ok, zrobię inicjalizację uart jak w książce i jak tylko dorwę się w poniedziałek do sterowniczka to dam znać czy pomogło. Sprawdzę czy dioda miga (tuż przed samym uC) przy każdym odebranym stringu i będzie już wiadomo że to na bank wina kodu :) dzięki za poświęcony czas, uwagi które przyjmuję z przyjemnością i życzę dobrego weekendu!

PostNapisane: 7 cze 2016, o 18:20 
Użytkownik

Sprawdziłem i to moduł WiFi po prostu nie zawsze "puszcza" stringa po uart. Jednak sprawdziłem na 2 modułach więc nie może to spowodowane wadliwym modułem...

Dziś sprawdziłem sterownik z modułem w innej sieci i.... tam string jest "wypuszczany" za każdym razem. Wróciłem do domu, przełączyłem się w trybie STA na mój router i znów to samo. Pierwszy string zostanie wysłany z modułu, a później co 2,3 lub 4 (w terminalu udp programu atb-wifi widać wszystkie) Czy na coś muszę zwrócić uwagę w konfiguracji mojego routera (Netgear JNR1010v2)?

PostNapisane: 7 cze 2016, o 19:09 
Moderator

tak ... no tak nie ma to jak wadliwy moduł co to akurat stringów niektórych nie przepuszcza ;) ... Zastanów się proszę co ty opowiadasz ... bo w terminalu atb-wifi widzisz .... a w swoim procku nie widzisz - to oznacza jak rozumiem że moduł jest wadliwy tak? czy nie wadliwy ? sorki ale mi ręce opadają ...

To się moduł "uwziął" na niektóre stringi no i programy ;) z jednymi działa a z innymi nie - skubany moduł ! (sorki ale tylko w ten sposób i żartobliwie mogę odpowiedzieć na takie teorie z kosmosu niczym nie poparte a w zasadzie zaprzeczasz w jednym poście sam sobie )

PostNapisane: 7 cze 2016, o 20:16 
Użytkownik

mirekk36 napisał(a):
tak ... no tak nie ma to jak wadliwy moduł co to akurat stringów niektórych nie przepuszcza ;) ... Zastanów się proszę co ty opowiadasz ... bo w terminalu atb-wifi widzisz .... a w swoim procku nie widzisz - to oznacza jak rozumiem że moduł jest wadliwy tak? czy nie wadliwy ? sorki ale mi ręce opadają ...

Napisałem, że wykluczam że jest to spowodowane wadliwym działaniem modułu. Po prostu już pomijam nawet kwestie podłączenia do mikrokontrolera, bo w tej chwili do modułu wpięte jest tylko zasilanie i niezawodna przejściówka rs232 usb na ft232 i zachowuje się to w ten sam sposób (podpinałem również led do tx modułu i to samo). Połączyłem moduł w innej sieci i takiego problemu nie było więc dlatego spytałem się czy może innym taki problem się nie przydarzył.. Ok. szukam dalej w takim razie..

PostNapisane: 7 cze 2016, o 22:50 
Moderator

Jeśli w innej sieci to ci lepiej działa to zastanów się w jaki sposób to przesyłasz czy przypadkiem nie po UDP ale przez broadcast ? Bo jeśli przez broadcast to nie rób tego bo wiele routerów nie lubi takiego ruchu, wysyłaj na konkretne adresy IP

PostNapisane: 9 cze 2016, o 20:59 
Użytkownik

Koniec końców skończyło się na wymianie routera (3 sprawdzony na który pięknie wszystko działało) i problemu nie ma. A i wysłane pod udp.

Strefa czasowa: UTC + 1