Kanał - ATNEL tech-forum
Wszystkie działy
Najnowsze wątki

Teraz jest 19 gru 2024, o 11:56

Strefa czasowa: UTC + 1

Autor Wiadomość
PostNapisane: 4 cze 2016, o 20:24 
Użytkownik

Witam.
Chciałbym Wam przedstawić mój projekt stacji lutowniczej. Nie wiem czy jest on godzien, aby go wrzucać, ale co mi tam, najwyżej mnie ochrzanicie :)

Wykonałem ten projekt w celach ćwiczeniowych oraz chciałem mieć swoją własną stację lutowniczą. Posiada takie funkcje:
-sterowanie temperaturą zadaną za pomocą potencjometru
-przycisk uruchamiający grzałkę ON/OFF
-wyłącznik główny
-sygnalizacja LED RGB (zielony, czerwony) - jeżeli grzałka jest wyłączona to świeci się kolor czerwony światłem ciągłym, jeżeli jest proces nagrzewania to czerwone światło miga, natomiast jeżeli temperatura się ustabilizowała to zapala się dioda zielona
-uchwyt na kolbę wraz z czujnikiem jej odłożenia do uchwytu - uruchamia się wtedy tryb oszczędzania energii i grota (50% zadanej temperatury)
-"podstawka" na gąbkę :)
-zaimplementowany regulator PID sterujący nastawą temperatury na ATmedze32
na wyświetlaczu pokazywana jest aktualna temperatura, temperatura zadana, stan pracy oraz czas pracy stacji

Wykorzystane elementy to:
-kolba Solomon SL-20 ESD 48W
-procesor ATmega32 wraz z wykonaną płytką metodą fotochemiczną
-cyfrowy przetwornik temperatury termopary zamontowanej w kolbie MAX6675
-Wyłącznik On-Off MK111
-obudowa z tworzywa KM-68
-podstawowe elementy elektroniczne: kondensatory, tranzystory, diody, dławiki itp...
-wyświetlacz LCD hd44780 4x20
-zasilacz impulsowy Phihong 24V 2.5A 60W

Poniżej przedstawiam kilka zdjęć. Jeżeli ktoś będzie zainteresowany programem oraz schematami to oczywiście mogę umieścić :)
Widoki z przodu:)
Obrazek
Obrazek
Widoki z tyłu :)
Obrazek
Wyświetlacz:
Obrazek
Obrazek

Obrazek
Bebechy:
Obrazek

cytowanie selektywne  Cytuj  
PostNapisane: 4 cze 2016, o 21:38 
Moderator

Bardzo elegancko wykonany projekt. Schematy czy wsady albo źródła nie muszą być publikowane jeśli autor sobie tego nie życzy - ważne żeby pokazać fajnie efekt końcowy żeby jakoś zainspirować ;)

Ale warto było pokazać np jak zrobiona została płytka PCB ;) ... opisać chociaż ogólnie jak zaimplementowałeś PID ...

Tyle, że i bez tego miło zawiesić oko na ładnie dokończonym projekcie ;) Gratulacje.

PostNapisane: 4 cze 2016, o 22:09 
Użytkownik

Nie masz się czego wstydzić.
Lutownica spełnia swoje zadanie, a to się liczy.

Ode mnie mała porada.
Zrób inny pojemnik na gąbkę.
Gdy będzie wilgotna to może z niej cieknąć.

PostNapisane: 4 cze 2016, o 23:23 
Nowy

Bardzo byłbym ciekaw regulatora PID, a konkretnie:
1. jak zostały dobrane nastawy regulatora, czyli wzmocnienie, stała czasowa całkowania i różniczkowania,
2. jak się sprawuje w praktyce, jaka jest jakość stabilizacji temperatury, jak duże są przerzuty
3. chętnie zapoznałbym się z algorytmem, czy jest realizowany na liczbach całkowitych, stało- czy zmiennoprzecinkowych
4. czy algorytm sterowania jest modyfikowany w jakiś sposób podczas trybu oszczędzania energii
5. jak jest realizowane sterowanie mocą lutownicy

To naprawdę wspaniały projekt. Ja próbowałem coś podobnego, ale nie byłem zadowolony z osiągniętych rezultatów, dlatego pytam - może znajd drogę jak rozwiązać swoje problemy z regulatorem.

PostNapisane: 4 cze 2016, o 23:38 
Użytkownik

Jak będę miał chwilkę czasu to opiszę w jaki sposób to wykonałem. Dokładność stabilizacji wynosi od 1-3 stopni. Jest tylko problem z pomiarem ADC, ponieważ podczas nagrzewania zadana temperatura lubi trochę skakać, co oznacza, że pojawiają się jakieś zakłócenia, jednak po osiągnięciu zadanej wszystko jest ok. Jak dla mnie w zupełności mi to wystarcza.

PostNapisane: 5 cze 2016, o 01:39 
Użytkownik

Świetny projekt, ciekawi mnie jak rozwiązałeś umieszczenie przycisku od odkładania kolby, oraz czy grot lutownicy jest uziemiony? Sam prawie skończyłem projekt stacji lutowniczej wzorując się na stacji rl1. Brakuje mi właśnie tylko takiego przycisku odłożenia kolby i uziemienia. Lutując diody, przykładając grot do jednej z nóżek a drugą trzymając w palcach, dioda świeci. Podejrzewam, że to nie za dobrze dla np. lutowanych układów scalonych.

PostNapisane: 5 cze 2016, o 10:17 
Użytkownik

A nie jest to przycisk mechaniczny lub kontaktron?

Sent from my mobile.

PostNapisane: 5 cze 2016, o 16:38 
Użytkownik

Jeśli chodzi o kontrolę odłożenia kolby to zastosowałem wyłącznik krańcowy http://botland.com.pl/czujniki-krancowe/921-wylacznik-czujnik-krancowy-z-dzwignia-prosta-wk315.html

Niestety nie ma go na zdjęciach, ponieważ chciałem go przykleić superglue, ale przez przypadek klej dostał się do środka i nie był już zdatny do użytku :(

Jeśli chodzi o resztę to proszę o trochę cierpliwości, teraz sesja, obrony i te sprawy :)

PostNapisane: 20 sie 2016, o 09:01 
Użytkownik

Ja jednak się doczepię dziury na LCD ...
przecież parę minut dłużej i był by cymesik z wisienką , a tak ...
wysztstko pięknie zgrabni i dziura jak po bombie

PostNapisane: 20 sie 2016, o 10:06 
Użytkownik

drewpol napisał(a):
Chciałbym Wam przedstawić mój projekt stacji lutowniczej. Nie wiem czy jest on godzien, aby go wrzucać, ale co mi tam, najwyżej mnie ochrzanicie

rctruck_pl napisał(a):
Dla postawienia kropki nad "i" fajnie byłoby napisać, że nie jest to Twój projekt tylko stacja jest wzorowana na moim projekcie http://rctruck.pl/forum/viewtopic.php?f=60&t=2662 , również w przypadku firmware, który jest udostępniony w formie kodu źródłowego

pełno plagiatów jest w internetach ,szkoda ze nie nie wspomniał o tym

PostNapisane: 20 sie 2016, o 10:32 
Użytkownik

Kolega tyle czasu tu z nami na forum a zachował się jak na Ele______.pl SZKODA

W takim razie możemy ocenić tylko samo wykonanie. Ale tu nie jest źle. Wykonanie staranne, obudowa, fajna wręcz idealna do tego zastosowania. Wyświetlacz rzeczywiście można by dopieścić ale nie ma tragedii. Widziałem gorsze. Ogólnie konstrukcja udana i dobrze wykonana. Szkoda, że kolega nie wspomniał o źródłach...

drewpol napisał(a):
Jak będę miał chwilkę czasu to opiszę w jaki sposób to wykonałem.

Czekam z niecierpliwością

PostNapisane: 20 sie 2016, o 15:12 
Użytkownik

Witam
robertomic napisał(a):
pełno plagiatów jest w internetach ,szkoda ze nie nie wspomniał o tym

Niemniej wstrzymał bym się od linczu - w elektronice wąska jest granica między inspiracją a zwykłą kopią. Wyświetlacz 4x16, pokrętło do zmiany temp., LED - trzeba za każdym razem dawać coś innego "bo tamto już było"?
Jeśli kol.drewpol rzeczywiście wzorował się na projekcie kol.rctruck_pl to może jeszcze wspomni o tym.
Co do samej stacji - wykonanie fajne, wygląda "zwarcie i przyjemnie"; dziura jak to dziura ;) - kwestia gustu - teraz jest (cyt.) BOMBOWA!!
Ja osobiście wolę podstawkę pod kolbę mieć wolnostojącą ( ale to ze względu na brak miejsca na biurku )

Pozdr.

PostNapisane: 21 paź 2016, o 21:02 
Użytkownik

Slaweczek napisał(a):
Nie czynie zarzutu o plagiat lecz tylko o to, że wystarczyło wspomnieć o źródle, i tyle :)
Różnica w wykonaniu jest bo kolega zrobił to na atmedze a ja wykorzystałem gotowe arduino bo akurat nie miałem czasu a drugie, to projekt miał być łatwy dla początkujących, nie trzeba robić płytek itp, wystarczy spiąć przewodami gotowe shieldy i lutownica gotowa :)

Pozdr

------------------------ [ Dodano po: 5 minutach ]

kicajek napisał(a):
Jeśli kol.drewpol rzeczywiście wzorował się na projekcie kol.rctruck_pl to może jeszcze wspomni o tym.

http://rctruck.pl/forum/viewtopic.php?p=107833#p107833 :)

Cieszę się, że ktoś sie zainspirował i stworzył, po to udostępniłem projekt :)

Pozdr

Szkoda Sławku, że zdjęcia z pierwszego postu na rctruck się nie wyświetlają (a może trzeba być zalogowanym użytkownikiem?).

Strefa czasowa: UTC + 1