Wielkie dzięki mistrzu Mirku, zaraz zaczynam studiowanie.
------------------------ [ Dodano po: 49 minutach ]Akurat niestety, interesuje mnie przesyłanie plików, co niestety jeszcze nie było omawiane.
Stąd moje męki, niestety.
------------------------ [ Dodano po: dzisiaj, o 19:42 ]Za Wifi się zajmę później, bo na dzień dzisiejszy BT wydaje się mi łatwiejsze.
Niby Wifi jest łatwiejsze, ale mnie się te wszystkie socket czy packet + konfiguracje UDP client czy server (modułu ATNEL-WiFi) wydają bardziej skomplikowane (na razie).
Z tym, że wracam do źródeł, czyli do:
http://mirekk36.blogspot.com/2015/11/b4a-terminal-udp-wifi232-b4j.html------------------------ [ Dodano po: 26 maja 2016, o 19:42 ]Witam po czasie,
kilka spraw:
1. Wszystko mi w końcu niby chodzi, nadawanie i odbieranie, po Wifi i BT, ale teraz siedzę i główkuję dlaczego mi chodzi? (chodzi o tutorial Erela - file transmision).
BT zaczęło mi chodzić, kiedy zastąpiłem Erela instrukcję:
język vb
Musisz się zalogować, aby zobaczyć kod źródłowy. Tylko zalogowani użytkownicy mogą widzieć kod.
na:
język vb
Musisz się zalogować, aby zobaczyć kod źródłowy. Tylko zalogowani użytkownicy mogą widzieć kod.
gdzie, nie wiem czemu Erel wprowadza taki dziwoląg jak uuid?:
język vb
...
End Sub
Wifi zaczęło chodzić, jak zrobiłem Connected z załączonego programu #C (podpowiedź Mirka).
2. Dalej, niby chyba wielkość liter nie ma znaczenia, co jakby podejrzewałem, że ma:
Erel pisze tak:
język vb
a potem jego procedury od zdarzeń "astrem" wyglądają tak:
język vb
czyli z dużej litery.
3. To nie koniec problemów, jakie mam ze zrozumieniem kodu, cały czas nie widzę, co jest kiedy wywoływane.
4. Inny: jak odebrać plik po BT, na razie wrzucałem na terminal, aby tylko stwierdzić, co przyszło: a przychodzi jeszcze prefix i na końcu chyba suma kontrolna.
5. Na razie jeszcze dużo studiowania przede mną (tutorili).
6. Stąd końcowy apel do Mirka, a może i do ochotnika: proszę o temat przesyłanie plików przez BT i WIfi. W zrozumiałym języku, najlepiej języku youtube.
------------------------ [ Dodano po: 26 maja 2016, o 19:42 ]P.S.Coś kolegi Ariek44 ostatnio nie widać.
------------------------ [ Dodano po: 26 maja 2016, o 19:42 ]Ponieważ denerwowało mnie to, że korzystam z Erela programu w #C, napisałem własny program w B4J.
Adaptowałem program FileTransfer z B4A (część dotycząca WiFi) do B4J i o dziwo transmisja w obie strony chodzi - ze smartfona do PC i z PC do smartfona.
Dodałem moduł Toast, bo go nie ma w B4J.
Na razie też, ponieważ nie ma w B4J komponentu ContentChooser -dla wyboru pliku z drzewka, plik do przesłania muszę wcześniej umieścić w odpowiednim katalogu i wpisać jego nazwę w polu edit.
Pewnie ktoś już to przerabiał, chodzi o na komponent typu OpenDialog do wyboru pliku?
Dla celów dokumentacji pokazuję, jak wygląda UI mojej aplikacji: