Kanał - ATNEL tech-forum
Wszystkie działy
Najnowsze wątki

Teraz jest 16 lut 2025, o 11:10

Strefa czasowa: UTC + 1

Autor Wiadomość
PostNapisane: 10 maja 2016, o 15:58 
Nowy

Witam,
Zbudowałem sobie kontrolery do silników BLDC, wszystko ładnie działa, natomiast mam problem z pomiarem prądu. Wykorzystuje do tego czujniki prądu Pololu oparte na układzie ACS715 kupione na Botlandzie. Czujniki są zamocowane na przewodzie zasilającym 12V. Okazuje się, że gdy jeden silnik pracuje, to na przypisanym mu czujniku rejestruje prawidłowy przebieg, natomiast na drugim czujniki również rejestruje zmiany sygnału kształtem zbliżone do sygnału z pierwszego czujnika. Czyli pojawiają się zakłócenia spowodowane pracą pierwszego silnika. Ale gdy pracuje silnik drugi to na czujniku silnika pierwszego nie występują takie zakłócenia. Obydwa silniki są takie same, sterowane przez dwa takie samie kontrolery. Dla pewności zastosowałem dwa oddzielne przewody koncentryczne, ekranowane, jednak efekt nie znikł. Jedyne co łączy dwa kontrolery to, to, że są podłączone do jednego zasilacza. Aby sprawdzić czy zakłócenia mogą pochodzić od zasilacza podłączyłem zasilanie czujnika do osobnego zasilacza, lecz to nic nie pomogło. Jeśli ktoś ma jakiś pomysł gdzie szukać przyczyn takiego działania układów to bardzo proszę o pomoc.

cytowanie selektywne  Cytuj  
PostNapisane: 10 maja 2016, o 17:30 
Użytkownik

Masz to zmontowane w poprawnie zaprojektowanym układzie czy na stykówce?
Czy na pewno nie przechodzą obok czujnika drugiego ścieżki / kable zasilające do układu sterowania i silnika pierwszego?

--
Pozdrawiam,
Robert

PostNapisane: 10 maja 2016, o 22:00 
Użytkownik

Witam
pobal napisał(a):
zastosowałem dwa oddzielne przewody koncentryczne, ekranowane, jednak efekt nie znikł

Ważne jest też do jakiego punktu dołączone są ekrany. Z zasady podłącza się do wspólnego punktu przy zasilaczu. Ekran jest równocześnie masą czy masa oddzielnie a ekran jako osłona?
Jeśli jako osłona to (wzorem audio ) może warto poszukać innego punktu masowego przy którym przesłuchy zanikają.
Tyle że zwyczajowe "wszystko dobrze podpięte a nie działa" może wynikać z "jednak nie wszystko..."

Pozdr.

PostNapisane: 11 maja 2016, o 19:29 
Nowy

Układ jest zmontowany na płytce PCB. Ekrany przewodów zostały podpięte do masy po obu stronach przewodu, z jednej do masy płytki lub zasilacza ( w zależności który wariant testowałem), a po drugiej do masy karty pomiarowej.

Pozdrowienia,
Paweł

Strefa czasowa: UTC + 1