Kanał - ATNEL tech-forum
Wszystkie działy
Najnowsze wątki

Teraz jest 7 sty 2025, o 05:55

Strefa czasowa: UTC + 1

Autor Wiadomość
PostNapisane: 23 kwi 2016, o 18:08 
Użytkownik

Witajcie,

mam problem (a to nowość, prawda?... pewnie już macie mnie tutaj dość). Niemniej jednak do rzeczy. Chcę stworzyć analizator widma dla sygnału audio. 8 kolumn, każda po 10 diod (10 diod sygnalizuje moc prążka). Działam na STM32F0DISCOVERY z mikrokontrolerem STM32F051R8T6.

Program napisałem, niby wszystko fajnie bo build przechodzi bez zająknięcia ale... podczas próby wgrania nagle wszystko się sypie i otrzymuję taki komunikat:

Obrazek

Nie mam bladego pojęcia, czemu tak się dziej. Pierwszy raz spotkałem ten problem. Wszystkie inne programy się wgrywały jak dotąd. Używam System Workbench for STM32. Pewnie coś z programem (kodem) zrobiłem nie tak, lecz nie mam pojęcia nawet czego szukać... Będę wdzięczny za poratowanie.

Kody:

main.c
Składnia: [ Pobierz ] [ Ukryj ]
język c
Musisz się zalogować, aby zobaczyć kod źródłowy. Tylko zalogowani użytkownicy mogą widzieć kod.

biblioteka_fourier.h

język c
Musisz się zalogować, aby zobaczyć kod źródłowy. Tylko zalogowani użytkownicy mogą widzieć kod.

biblioteka_fourier.c

język c

Jest tam jeszcze lekki bałagan, lecz chcę dodać tam np. sterowanie kolumnami poprzez krążącą jedynkę lub zero (jeszcze nie zdecydowałem). Tak samo parę poprawek dodam. Ogółem tablice dla sinusa i cosinusa są wyliczonymi po kolei kątami i wartością tych funkcji pomnożoną o 10000. Miałem już takie tablice gotowe z AVR więc... wykorzystałem.

Stopień wyliczam na podstawie wzoru (2*pi*n*m)/N, czyli klasyczne DFT (o ile dobrze zaimplementowałem to...).

Pozdrawiam wszystkich :P

cytowanie selektywne  Cytuj  
PostNapisane: 23 kwi 2016, o 19:33 
Użytkownik

Szczerze powiedziawszy nie próbowałem, ale mam wrażenie, jak by mi tutaj się pluł o wskaźniki (a raczej ich brak) w linijce: transformata(probki_pobrane, wektory_RE, wektory_IM, n);//wykonuje transformate fouriera i w linijce modul_probek(wektory_RE, wektory_IM, n);//robi wartosc bezwzgledna probek. Spróbuję program na nowo postawić.

Jakim innym programem mógłbym wsad wgrać? Niestety miałem duże problemy z uruchomieniem STM32 i jakoś ten program jako pierwszy u mnie ruszył dobrze więc innego nie znam jeszcze :(

PostNapisane: 23 kwi 2016, o 19:37 
Użytkownik

Za niedługo przetestuję, tylko skończę projektować strojnik

PostNapisane: 23 kwi 2016, o 19:41 
Użytkownik

Zanim będziesz stawiał program na nowo to dodaj nowy projekt np analizator_widma_2, skopiuj do niego swoje pliki: main.c, biblioteka_fourier.c,
biblioteka_fourier.h, no i sprawdz jeszcze raz.

PostNapisane: 23 kwi 2016, o 19:56 
Użytkownik

zrobiłem nowy projekt, chyba przeszło bo wgrało. Niestety nie mam pewności bo coś nie działa i nic mi się nie oświeca na diodach. Poszukam, pewnie jest gdzieś błąd.

PostNapisane: 3 maja 2016, o 18:56 
Użytkownik

Witajcie ponownie, mam nadzieję że jeszcze ktoś tu zajrzy bo nie chcę nowego posta tworzyć (po co zaśmiecać forum).

Stworzyłem analizator w oparciu o wzór na DFT. Niby wszystko fajnie, ale problem jest taki, że jak puszczam to w ruch to na każdym "widmie" mam to samo ;/ Sprawdzałem na dwóch prążkach (różne konfiguracje) i ciągle skaczą w taki sam sposób.

Kod main.c:
język c

Kod biblioteka.h
język c

Kod biblioteka.c
język c

Ma ktoś jakiś pomysł?

Wrzucam jeszcze film:
https://www.youtube.com/watch?v=kPYjOOa_tto&feature=youtu.be

Strefa czasowa: UTC + 1