Kanał - ATNEL tech-forum
Wszystkie działy
Najnowsze wątki

Teraz jest 25 sty 2026, o 22:49

Strefa czasowa: UTC + 1

Autor Wiadomość
PostNapisane: 1 maja 2016, o 17:32 
Nowy

Wita Was ponownie specjalista od zadawania głupich pytań :). Chciałbym po raz pierwszy dokonać transmisji RS232 z mikrokontrolera do PC-ta. Korzystam z zestawu uruchomieniowego BTC ZL3AVR z Atmega32. W nocie zestawu wyczytałem że "wyposażono go w układ dopasowujący poziomy napięć zgodne i złącze typu DB9F..... Kabel łączący płytę z komputerem PC powinien mieć postać przedłużacza (połączenie 1:1)". Czy to oznacza, że mogę połączyć zestaw z PC-tem za pomocą "zwykłego" przewodu RS232 do peceta, na którym następnie uruchomie program terminala? Chciałbym po prostu przetestować kod z Bluebooka i wykorzystać transmisję do innych zaplanowanych już celów.

cytowanie selektywne  Cytuj  
PostNapisane: 1 maja 2016, o 18:32 
Użytkownik

"Układ dopasowujący poziomy napięć" na tej płytce to nic innego jak scalak MAX232 który z logiki TTL (czyli 0V, 5V) "tworzy" poziomy napieć ok -12V, 12V. Około ponieważ nie osiąga takich wartości a dobija bodajże do +-8V ale to i tak wystarcza aby komunikacja zadziałała.
Jakby co to pamiętam o zworce JP4 która jest przy złączu DB9, bo nie będzie Ci działał odbiór danych z komputera.

Autor postu otrzymał pochwałę

PostNapisane: 1 maja 2016, o 19:36 
Użytkownik

Jak już wspomniano to układ MAX232 i o ile masz komputer wyposażony w złącze DB9 RS232(czyli bardzo stary) to możesz podłączyć kablem 1:1 płytkę do komputera.Jeżeli w komputerze masz tylko USB musisz zastosować przejściówkę USB->RS232 najwygodniej ze złączem DB9 o pinach odwrotnych jak masz w ZL3. Takie przejściówki są ogólnie dostępne i oparte są na układach FTDI. Oczywiście musisz jeszcze wgrać sterownik byś mógł korzystać z takiego zestawu.

PostNapisane: 1 maja 2016, o 19:58 
Użytkownik

Kolego dario to, że nie widzisz w nowych komputerach, przeznaczonych dla "zwykłych zjadaczy chleba" rs232 wyprowadzonego na db9 nie znaczy, że znajdziesz go tylko w pokrytych kurzem komputerach z lamusa. Standard ma się bardzo dobrze i w dalszym ciągu montowany jest w komputerach o trochę szerszym zastosowaniu niż dom i zawsze jeśli jest taka potrzeba można go zamontować w formie karty rozszerzeń w zwykłym nawet tym "najmłodszym najlepszym i naj naj" pececie.

Wysłane z mojego HTC One_M8 przy użyciu Tapatalka

PostNapisane: 1 maja 2016, o 20:10 
Użytkownik

Zgadza się Panie kolego adambo sam zamawiałem laptopa z takim złączem i to nie tak dawno. Nie będę polemizował bo w tej kwestii każdy problem jest do rozwiązania tym bardziej że standard będzie jeszcze długo funkcjonował jak słusznie zauważyłeś. Pozdrawiam

PostNapisane: 1 maja 2016, o 21:23 
Nowy

Właśnie tak myślałem że na płytce jest scalak MAX232 (lub podobny jemu układ) dopasowujący poziomy napięć. O zworce oczywiście doczytałem, nie wspominałem o niej bo nie to było powodem mojego zapytania (dziękuję jednak karolen, że raczyłeś mi o tym przypomnieć). Rzeczywiście widziałem, że są nawet obecnie laptopy z takim złączem, u mnie w moim niemłodym (6 lat) już kompie nie zauważyłem jednak obecności tego bajeru. Zamieszczam jednak zdjęcie nieznanego złącza które zlokalizowałem z tyłu PC-ta (podobnego do DB9). Może można byłoby je jakoś wykorzystać? Domyślam się że raczej nie, będę szukał więc przejściówki USB->RS232, nie szkodzi jednak zapytać :).

Obrazek

PostNapisane: 1 maja 2016, o 22:03 
Użytkownik

To złącze DVI-I jest to wejście/wyjście stosowane w monitorach cyfrowych.Czyli możesz podpiąć do kompa drugi monitor. Jeden monitor masz pewnie podpięty do D-sub'a jak można się ze zdjęcia domyślić.

PostNapisane: 2 maja 2016, o 07:17 
Użytkownik

Witam

Zajrzyj na płytę główną, masz tam "goldpiny" złącza RS232, wystarczy, że polaczysz do nic "śledzia" z gniazdem DB9.

Pozdrawiam

PostNapisane: 2 maja 2016, o 09:31 
Użytkownik

JanuszT napisał(a):
Zajrzyj na płytę główną, masz tam "goldpiny" złącza RS232, wystarczy, że polaczysz do nic "śledzia" z gniazdem DB9.

Może lepiej niech tam nie zaglada i nie kombinuje , bowiem jak widać kolega nie rozróżnia gniazd na zewnątrz , wiec tym bardziej nie odróżni goldpinów
np USB od RSa (którego wcale na jego płycie byc nie musi) i zrobi sobie krzywdę

Najlepiej niech zakupi sobie przejściówke na USB i nie kombinuje ...

PostNapisane: 2 maja 2016, o 11:01 
Nowy

Dzięki wszystkim za odpowiedzi i wyjaśnienie moich watpliwosci :). Pozdrawiam

PostNapisane: 2 maja 2016, o 11:40 
Użytkownik

Jak zamierzasz bawić się w programowanie procesorów, to często przydaje się przejściówka USB - RS232 TTL. Dzięki temu nie musi być robiona dwa razy konwersja na pełnonapięciowy standard RS232.
Dlatego najlepiej kupić coś co ma wyprowadzony od razu pełny RS232 i RS232 TTL. A takim czymś jest Atnelowa przejściówka ATB-USB-RS232 (http://www.atnel.pl/atb-usb-rs232.html).

--
Pozdrawiam,
Robert

------------------------ [ Dodano po: 8 minutach ]

Kupując przejściówkę zwróć uwagę też na jakim chipsecie jest ona oparta. Polecić Ci można te oparte na układzie FT232R, bo z nim nie ma żadnych problemów we wszystkich systemach operacyjnych. Jest to układ USB-RS232TTL, który musi mieć dodany układ z konwersją napięć z TTL na RSowe. Dzięki temu łatwo się na nim robi dwa wyjścia o dwóch standardach (TTL i RS). Jedną wadą jest tylko to, że nie jest on najtańszy ;(
Z drugiej strony możesz kupić przejściówkę na np. CH340 kosztującą poniżej 10 PLN, ale mieć bardzo duże z nią problemy (dodatkowo to one nie wystawiają poprawnych napięć na RS232 :().

--
Pozdrawiam,
RObert

PostNapisane: 2 maja 2016, o 12:46 
Użytkownik

Ja proponuję produkt kamami ZL4USB. Nie ma takich możliwości jak produkt firmy Atnel, ale jest o (prawie) połowę tańsza. Do samej komunikacji wystarcza

PostNapisane: 2 maja 2016, o 13:26 
Użytkownik

Marhef napisał(a):
Ja proponuję produkt kamami ZL4USB. Nie ma takich możliwości jak produkt firmy Atnel, ale jest o (prawie) połowę tańsza. Do samej komunikacji wystarcza

Polecam Ci kupić sobie tą z Atnela, masz nie tylko usb-usart, ale programator AVR z PEŁNĄ wersją licencji na program MkAvrCalculator i jeszcze kilka ciekawych opcji. ;)
Mam, używam i gorąco polecam. ;)
Jesteśmy na forum Atnel, więc to nawet nie będzie reklamą tej przejściówki, a nawet jeśli? ;)

PostNapisane: 2 maja 2016, o 15:00 
Użytkownik

nie raz nie jest to wszystko potrzebne programator i inne wodotryski wystarczy taka przejcióweczka z aukcji , za nową za 20 pare zloty z ft232 , zworeczka 3,3 i 5v

PostNapisane: 2 maja 2016, o 15:46 
Użytkownik

robertomic napisał(a):
nie raz nie jest to wszystko potrzebne programator i inne wodotryski wystarczy taka przejcióweczka z aukcji , za nową za 20 pare zloty z ft232 , zworeczka 3,3 i 5v

Mając tę przejściówkę, to częściej korzystałem z programatora niż z UARTA. Dlatego nie mogę się zgodzić że to jest niepotrzebne :) No ale to tylko moje zdanie.
Zdecydowanie warto zainwestować w ten moduł :)

PostNapisane: 2 maja 2016, o 19:22 
Użytkownik

Tylko kolega pisał, że chce przejściówkę do po podłączenia standardowego RS232 do płytki ZL3AVR a nie wersję TTL.
Dlatego musi mieć coś więcej niż sam FT232R.

--
Pozdrawiam,
Robert

------------------------ [ Dodano po: kilkunastu sekundach ]

Chyba, że płytka ma też wyprowadzone sygnały RX/TX w wersji RS232 TTL.

PostNapisane: 2 maja 2016, o 19:45 
Użytkownik

Nawet jak niema pinów, to MAX powinien być w podstawce, więc wystarczy wyciągnąć i już jest się gdzie podpiąć.

Przejściówka na pewno się przyda, ale śledzia do płyty pewnie też da się podpiąć, tylko trzeba wiedzieć co to za płyta.

PostNapisane: 3 maja 2016, o 12:21 
Nowy

Panowie widzę, że rozwineła się tutaj niezła dyskusja :). Poszperałem trochę w necie o swojej płycie głównej Gigabyte P35-DS4 i znalazłem że wewnątrz ma wyprowadzenie portu COM, dzięki JanuszT za podsunięcie pomysłu. Przewód już mam, zostało już tylko zamówić śledzia (zamówiłem). Dzięki za doradzenie zakupu tylu sensownych przejściówek, w najbliższym czasie mam zamiar zamówić jedną z nich. Pozdrawiam

PostNapisane: 3 maja 2016, o 12:24 
Użytkownik

Dodam że warto takiego śledzia jeszcze sprawdzić miernikiem przed podłączeniem, czy ma sygnały w odpowiedniej kolejności, bo jest też kilka standardów.

PostNapisane: 3 maja 2016, o 12:37 
Użytkownik

Jak kupi złego śledzia, to lutownica w dłoń i po problemie. Wystarczy przelutować kabelki na złączu DB9 i problemie (tylko trzeba wiedzieć na jaki układ) :)

--
Pozdrawiam,
Robert

PostNapisane: 3 maja 2016, o 12:38 
Użytkownik

Tak, tylko dobrze o tym wiedzieć zanim się podłączy ;)
A rozpiska sygnałów powinna być w instrukcji.

Strefa czasowa: UTC + 1