Kanał - ATNEL tech-forum
Wszystkie działy
Najnowsze wątki

Teraz jest 25 sty 2026, o 03:23

Strefa czasowa: UTC + 1

Autor Wiadomość
PostNapisane: 27 kwi 2016, o 18:57 
Użytkownik

Witam,
wrzucam do oceny mój pierwszy schemat narysowany w Eagle, ale nie chodzi mi o część estetyczną tylko funkcjonalną.
To będzie płytka do sterowania linijką led (ws2812) (na razie jedną) poprzez UDP, dlatego będę używał modułu z ENC28J60.
Linijka podpięta będzie pod PINC0, a zasilana będzie z zacisków X1-4, X1-5.
Jeśli warto gdzieś dołożyć jakiś kondesatorek lub inny element to bardzo proszę o informację :)
Prototyp na płytce stykowej działa.
Z góry dziękuję za każdą pomocną uwagę :)

Obrazek

cytowanie selektywne  Cytuj  
PostNapisane: 27 kwi 2016, o 19:10 
Użytkownik

Pierwsze spostrzeżenie jest takie: ENC z tego co pamiętam ma piny SPI 5v tolerant, więc nie jest konieczna konwersja napięć

PostNapisane: 27 kwi 2016, o 19:16 
Użytkownik

A dlaczego nie zasilasz procesora z 3.3V? Będzie potrzebna tylko jedna jednokierunkowa konwersja na pin PC0.
Za mało masz też kondensatorów 100nF. Każde wyprowadzenie zasilania musi mieć własny. Jak nie stosujesz ADC, to nie musisz podłączać do AVCC L1 (jak ma zastać, to lepiej do całego VCC dla procesora).

--
Pozdrawiam,
Robert

------------------------ [ Dodano po: 1 minucie ]

Także 2 x 100uF przy stabilizatorze? Raczej dać przynajmniej za mniejszy 10-22uF.

PostNapisane: 27 kwi 2016, o 19:24 
Użytkownik

rskup napisał(a):
A dlaczego nie zasilasz procesora z 3.3V? Będzie potrzebna tylko jedna jednokierunkowa konwersja na pin PC0.
Za mało masz też kondensatorów 100nF. Każde wyprowadzenie zasilania musi mieć własny. Jak nie stosujesz ADC, to nie musisz podłączać do AVCC L1 (jak ma zastać, to lepiej do całego VCC dla procesora).

--
Pozdrawiam,
Robert

------------------------ [ Dodano po: 1 minucie ]

Także 2 x 100uF przy stabilizatorze? Raczej dać przynajmniej za mniejszy 10-22uF.

A nie jest czasem tak, że jak chcę taktować procesor częstotliwością większą tzn. 16Mhz to muszę zasilać procek 5V ?
Oki dodam kondensatorów 100nF, a co do 2x100uF to wziąłem ze schematów Mirka.

W sumie 100nF tylko brakuje na zasilaniu ENC28J60, bo wszędzie indziej gdzie wydaje mi się, że trzeba to są.

Ostatnio edytowano 27 kwi 2016, o 19:28 przez malarz87, łącznie edytowano 1 raz

PostNapisane: 27 kwi 2016, o 19:25 
Użytkownik

W miarę możliwości symbole zasilania warto kierować ku górze, a masy ku dołowi (zamiast na boki) - schemat jest czytelniejszy wtedy.

PostNapisane: 27 kwi 2016, o 19:30 
Użytkownik

krzysssztof napisał(a):
W miarę możliwości symbole zasilania warto kierować ku górze, a masy ku dołowi (zamiast na boki) - schemat jest czytelniejszy wtedy.

Ok, będę pamiętał.

PostNapisane: 27 kwi 2016, o 19:50 
Użytkownik

A nie jest czasem tak, że jak chcę taktować procesor częstotliwością większą tzn. 16MHz to muszę zasilać procek 5V ?
Jak stosujesz ATmega32A, to nie ma ona ograniczeń napięcie - częstotliwość, jak jej starsza wersja ATmega32. I możesz ją zasilać napięciem 3.3V nawet do 16MHz. Jak chcesz ją przetaktowywać powyżej 16 MHz, to należy sprawdzić czy zasilanie wpływa na działanie (choć praktycznie patrząc to może) lub zapytać się innych może ktoś robił testy max. pracy ATmega32A w funkcji napięcia zasilania.

--
Pozdrawiam,
Robert

Autor postu otrzymał pochwałę

PostNapisane: 27 kwi 2016, o 20:19 
Użytkownik

A to nie wiedziałem, że nie ma ograniczeń :) Super! Pozbędę się tych niepotrzebnych konwersji napięć. Dzięki ;)

PostNapisane: 27 kwi 2016, o 21:06 
Użytkownik

Zajrzałem do pdfa i chyba Cię wprowadziłem w błąd. Nie ma podziału na Atmega32 i Atmega32L, ale w Atmega32A zostawili zalecanie zasilania >=4.5V gdy chcemy taktować 16MHz :(
Zaraz sprawdzę w praktyce czy na pewno nie działa na 3.3V przy 16MHz, bo wydaje mi się że jak się jakiś czas temu bawiłem to wszystko działało OK.

--
Pozdrawiam,
Robert

PostNapisane: 27 kwi 2016, o 21:58 
Użytkownik

Kondensatorów 100 nF jest za mało. Popatrz, Vcc to nóżki 5, 17, 38. A dodajesz jeden kondensator

PostNapisane: 27 kwi 2016, o 23:33 
Użytkownik

Sprawdziłem ATmega32A przy 16MHz i działała mi poprawnie przy 3.3V :) Co ciekawe także program chodził przy podłączeniu kwarca o wartości 24MHz :o .
Jak to nie jest masowa produkcja, tylko Twój wewnętrzny projekt, to ja w ciemno dałbym zasilanie 3.3V przy 16MHz. Jak to jest komercyjny projekt to należy podejść z większą ostrożnością. Choć Mirek pisał, że stosował przetaktowywanie procesora w swoich projektach i w praktyce wszystko działało poprawnie nawet w warunkach "bojowych".

--
Pozdrawiam,
Robert

PostNapisane: 28 kwi 2016, o 22:03 
Użytkownik

Marhef napisał(a):
Kondensatorów 100 nF jest za mało. Popatrz, Vcc to nóżki 5, 17, 38. A dodajesz jeden kondensator

Myślałem, że jeden przed wszystkimi nóżkami Vcc wystarczy. OK to dołożę ;)

rskup napisał(a):
Sprawdziłem ATmega32A przy 16MHz i działała mi poprawnie przy 3.3V :) Co ciekawe także program chodził przy podłączeniu kwarca o wartości 24MHz :o .
Jak to nie jest masowa produkcja, tylko Twój wewnętrzny projekt, to ja w ciemno dałbym zasilanie 3.3V przy 16MHz. Jak to jest komercyjny projekt to należy podejść z większą ostrożnością. Choć Mirek pisał, że stosował przetaktowywanie procesora w swoich projektach i w praktyce wszystko działało poprawnie nawet w warunkach "bojowych".

--
Pozdrawiam,
Robert

Nie miałem zamiaru przetaktowywać procesora. 16MHz w zupełności mi wystarczy :)

PostNapisane: 29 kwi 2016, o 07:47 
Użytkownik

malarz87 napisał(a):
Marhef napisał(a):

Myślałem, że jeden przed wszystkimi nóżkami Vcc wystarczy. OK to dołożę ;)
Pan Mirek w swoim poradniku o zasilaniu o tym mówi. Że kondensator 100 nF przy każdej nóżce zasilania. A nawet wspomina o parze kondensatorów ceramiczny 100 n i elektrolityczny (nie pamiętam wartości ;))
Chociaż teraz pojawiła się "nowa" opcja - kondensatory ceramiczne o większej pojemności, które można użyć zamiast pary kondensatorów, jest temat na forum o tym

PostNapisane: 1 maja 2016, o 18:33 
Użytkownik

Ok ok tak będę robił ;)

Strefa czasowa: UTC + 1