Kanał - ATNEL tech-forum
Wszystkie działy
Najnowsze wątki

Teraz jest 15 lut 2025, o 21:54

Strefa czasowa: UTC + 1

Autor Wiadomość
PostNapisane: 19 sty 2016, o 20:44 
Użytkownik

Tak sobie rozmyślam o tym sterowaniu przez UDP. Dokonałem odpowiedniej konfiguracji modułu AtnelWifi i napisałem aplikacje na komputer w Delphi 7 do wysyłania czegoś tam na moduł aby sobie to przetestować. Zrobiłem to w trybie APSTA dla modułu WiFi. Dotychczas robiłem testy że moduł Wifi był punktem dostępowym i tu wszystko działa jak należy.
Ale mam takie pytanie jak to zrobić aby osiągnąć starowanie z komputera znajdującego się gdzieś w sieci zewnętrznej czyli tzw. internecie.
Czyli biorę moją aplikację na inny zewnętrzny komputer i odpalam ale tu pojawia się problem adresowania IP.
O ile samo wysłanie z tamtego odległego komputera wiem jak zrobić .Bo muszę odwołać się do adresu ip zewnętrznego pod jakim jest widoczny mój ruter i w nim jeszcze muszę przekierować wiadomości na mój wewnętrzny IP dla modułu WiFi. To nie wiem jak zrobić aby moduł Wifi posłał mi pakiety na ten odległy zewnętrzny komputer. Przyznam że tego jeszcze nie testowałem chciałem zasięgnąć informacji teoretycznych najpierw czy to jest możliwe. Ponieważ w module muszę podać IP przeznaczenia a ten IP może się przecież zmieniać.

Obrazek

cytowanie selektywne  Cytuj  
PostNapisane: 19 sty 2016, o 22:49 
Moderator

TomekTomek55 napisał(a):
To nie wiem jak zrobić aby moduł Wifi posłał mi pakiety na ten odległy zewnętrzny komputer.

Nic nie musisz robić - jak będzie pracował w trybie UDP Server i wyślesz do niego zapytanie z odległego IP to on sam odpowie na właściwy adres

PostNapisane: 19 sty 2016, o 23:11 
Użytkownik

A jaki adres powinienem mieć wpisany w okienku Destination Adres IP mogę mieć dowolny to znaczy z zakładki AP narzucony?

PostNapisane: 19 sty 2016, o 23:13 
Moderator

Jeszcze raz pomyśl o tym jak działa tryb UDP Server ... a mówiłem o tym w poradnikach, w tym trybie adres Destination jest w zasadzie w ogóle nieistotny rozumiesz?

Jeszcze raz powtarzam - jeśli z Nowego Jorku wyślesz zapytanie UDP do modułu WIFI znajdującego się np w Krakowie - to moduł sam odpowie do modułu w Nowym Jorku - czyli na adres z którego przyszło zapytanie, więc pole Destination IP nie ma znaczenia

PostNapisane: 19 sty 2016, o 23:15 
Użytkownik

Ok to Pięknie Wszystko jasne. Dziękuje za podpowiedz.

PostNapisane: 23 mar 2016, o 10:42 
Nowy

Ja mam pytanie jak podejść do sprawy przesyłania danych ze strony internetowej do procesora AVR. Obecnie mam w telefonie włączony router wifi i moduł ATNEL WIFI łączy się z telefonem i wysyła zapytania GET z danymi jaki chcę wysłać do skryptu PHP, który zapisuje dane do bazy danych i przez stronę internetową mogę wyświetlić te dane. Teraz chcę np. wpisać jakąś wartość w przeglądarce i wysłać ją do AVR. Proszę o podsunięcie jakiegoś pomysłu jak się za to zabrać. Nie mam zewnętrznego adresu IP żeby móc na niego coś wysyłać.

PostNapisane: 23 mar 2016, o 12:21 
Użytkownik

adamkl75 napisał(a):
Ja mam pytanie jak podejść do sprawy przesyłania danych ze strony internetowej do procesora AVR. Obecnie mam w telefonie włączony router wifi i moduł ATNEL WIFI łączy się z telefonem i wysyła zapytania GET z danymi jaki chcę wysłać do skryptu PHP, który zapisuje dane do bazy danych i przez stronę internetową mogę wyświetlić te dane. Teraz chcę np. wpisać jakąś wartość w przeglądarce i wysłać ją do AVR. Proszę o podsunięcie jakiegoś pomysłu jak się za to zabrać. Nie mam zewnętrznego adresu IP żeby móc na niego coś wysyłać.

skoro wykonujesz GET'a z uC do serwera, to niech serwer w odpowiedzi na tego GET'a a zwraca jakies informacje, ktore bedziesz parsował po stronie procka - i już :)

PostNapisane: 23 mar 2016, o 12:35 
Nowy

Wszystko ładnie tylko gdzie ma ten serwer odpowiedzieć (nie wiem jak to zapisać) i drugie pytanie jak często mogą wysyłać te zapytanie.

PostNapisane: 24 mar 2016, o 14:13 
Użytkownik

Pewnie używasz PHP, więc wystarczy wypisać informacje przy pomocy zwyklego echo, a potem zebrać to w procku.

Zapytania możesz wykonywać tak często jak pozwoli Ci sieć i Twój serwer :)

PostNapisane: 27 mar 2016, o 07:34 
Nowy

Faktycznie jak coś wyśle na stronę to z powrotem wszystko co było na stronie leci do procka. Jeszcze takie pytanie
Jak wyślę np echo " 222222" to dwójki lecą z powrotem do procesora i wyświetlają się na stronie, a jak wpiszę echo "$a1" to wartość $a1 wyświetli się na stronie ale do procesora już nie leci. Jak to wysłać do procesora?

PostNapisane: 27 mar 2016, o 09:09 
Użytkownik

Moim zdaniem skoro 2222 odczytujesz w uC ze strony to $a1 tez uC odczytuje tylko coś źle parsujesz dane w uC.

Namazane ze smarta.

PostNapisane: 27 mar 2016, o 11:38 
Nowy

Nie Ja mam coś w skrypcie php nie tak bo mom włączony monitor i wartość którą chcę wysłać (np. $a1) nie dolatuje do procesora. Na sztywno wpisane np. echo "222432" już się wyświetla i wraca do procesora.

PostNapisane: 5 kwi 2016, o 10:16 
Nowy

Witam
Może źle opisuję problem. Na stronie mam formularz do którego wpisuję dane
<form action="index5.php" method="post">
Wybiez czujnik do zaprogramowania:
<input type="text" name="jakiczujnik"/>
Wpisz nr czujnika:
<input type="text" name="numerid"/>
<input type="submit" value="ZAPROGRAMUJ CZUJNIK"/>
</form>
Po wpisaniu wartości i przyciśnięciu przycisku "ZAPROGRAMUJ CZUJNIK" przenosi mnie na stronę index5.php i skrypt php wyświetla
instrukcją echo wpisane do formularza dane. Teraz chcę wysłać z procesora jakąś instrukcję i pobrać wpisane do formularza dane i zaprogramować nimi pamięć procesora.
Może ktoś podpowie jak się za to zabrać.

PostNapisane: 5 kwi 2016, o 19:26 
Użytkownik

adamkl75 napisał(a):
Teraz chcę wysłać z procesora jakąś instrukcję i pobrać wpisane do formularza dane i zaprogramować nimi pamięć procesora.
Może ktoś podpowie jak się za to zabrać.

Możesz dane z formularza zapisywać do bazy danych tak aby mieć do nich dostęp i aby dane były nie ulotne.

A z procesora możesz wysłać zapytanie

pytam.php?token=32074235&pytam_o=formularz

tutaj jest potrzebny scrypt php ktory po otrzymaniu (otworzeniu) takiej strony wyświetli ostatnio dodane dane do formularza i wyświetli je w przeglądarce dzięki czemu te dane pobierze sobie uC.

PostNapisane: 12 kwi 2016, o 12:03 
Nowy

To jeszcze zadam pytanie jak w mojej konfiguracji sterować AVRem aby np zapalać światło ( sterować wyjściem w AVR ) z przeglądarki internetowej. Może ktoś podrzuci przykład jak to ma zrobione.

PostNapisane: 19 kwi 2016, o 22:29 
Użytkownik

odpytuj odpowiednią stronę www co np 5 sekund a jak możesz to co 10 czy 15 wszystko zależy od ciebie możesz i co 1 sekundę.
w pliku php który otworzysz z avr pobieraj info z bazy danych jaki jest stan w bazie np

pin1 = on
pin2 = off

sparsuj odebrane dane w AVR i po sprawie

Jeżeli chcesz szybszej i bezpośredniej komunikacji to ustaw wifi w tryb serwera wystaw go na świat i wtedy możesz zacząć się bawić w wysyłanie do niego danych bezpośrednio.

Strefa czasowa: UTC + 1