Witam,
ze względu, na to iż jestem hobbystą tuningowcem i mam starego mercedesa stuningowanego, ponadto całą elektronikę robię chciałem zrobić do niego monitor egt. We wcześniejszym wątku prosiłem Was o pomoc przy reanimacji monitora, który zrobił dla mnie kolega Krzysiek.... Niestety wydaje się, że monitor Krzyśka wyzionął ducha, ponadto był to jedynie model testowy, płytka jest wykonana na test, ponadto projekty eagla jak i kod źródłowy zaginął podczas awarii laptopa twórcy. Z tego względu nie widzę sensu bawić się w naprawianie zepsutego monitora....
Pomyślałem więc, że może z Waszą pomocą uda mi się stworzyć moj monitor egt. Muszę dodać, że w programowaniu jestem laikiem, jeśli chodzi o elektronikę samoukiem
Do projektu zgromadziłem kilka przykładowych części. Plan jest taki:
1. Mikrokontroler główny Atmega 32 w wersji smd, zasilana napięciem 3.3V, taktowany zewnętrznym zegarem 16 MHz.
2. Kontrolery EGT MAX6675 zasilane napięciem 3.3V 6 sztuk (na każdy cylinder oddzielny)
3. Co do monitora nie podjałem jeszcze decyzji. Kupiłem kilka monitorów na allegro, bo chciałem zobaczyć co by się najbardziej nadało.
a. CGC128064AY00-FHW-R wydaje się być rozmiarowo odpowiedni, taśma wlutowywana w płytkę też nie byłaby zła, chociaż do wstępnych testów na płytce prototypowej bardzo niewygodna (jeśli w ogóle jest to możliwe)
4. Zasilanie: na początek na testy z zasilacza stabilizowanego, poźniej po stworzeniu pierwszej płytki testowej chciałbym zrobić sekcje zasilania bazującą na regulatorze napięcia 3.3V stabilizowanym odpowiednimi kondensatorami i cewkami filtrujacymi z bepiecznikiem polimerowym i diodami zenera...
5. Encoder, którym możnaby ustawić temperaturę alarmu.
6. Brzęczyk, który się włączy po przekroczeniu zadanej temperatury.
Później jeśli się uda... można dołożyć komunikację ze sterownikiem silnika przez can. Sterownik silnika to Megasquirt 3, wtedy mógłbym logować temperaturę na wszystkich cylindrach i odtworzyć w domu, sprawdzić miejsca krytyczne wględem mapy zapłonu czy paliwa.
Ponieważ jest to mój pierwszy projekt chciałbym zapytać Was o Wasze sugestie i dobre rady. Jak się do tego wszystkiego najlepiej zabrać? Schemat w eaglu mam praktycznie gotowy, wstrzymałem rysowanie, bo nie byłem pewien jaki wyświetlacz wykorzystać. Mam stworzyć do końca płytkę i ją wytrawić, następnie zabrać się za pisanie kodu i testowanie? Obawiam się, że wyjdzie coś w trakcie programowania i cały trud stworzenia pierwszej płytki na marne.... Czy lepiej narysować schemat,żeby wiedzieć na który pin co trafia i stworzyć wersję testową na płytce prototypowej?
Jeśli chodzi o moje umiejętności programistyczne są w przybliżeniu zerowe

Przeczytałem BB i zrobiłem ćwiczenia...., ale jakiś czas już upłynął od tego i obowiązki życia codziennego wymazały część wiedzy i umiejętności

stąd myślę, że Wasza pomoc będzie mi potrzebna

Z góry Wszystkim bardzo dziękuję za wszelkie rady i pomoc.
Pozdrawiam
Kuba