Kanał - ATNEL tech-forum
Wszystkie działy
Najnowsze wątki

Teraz jest 5 mar 2025, o 21:22

Strefa czasowa: UTC + 1

Autor Wiadomość
PostNapisane: 25 mar 2016, o 13:49 
Nowy

Zauważyłem dość często pojawiający się schemat w moim kodzie i chciałbym to jakoś zoptymalizować. Otóż wyobraźmy sobie jedną, długą i skomplikowaną funkcję od czarnej roboty, która przyjmuje równie skomplikowany parametr. Aby ułatwić życie istnieje zestaw funkcji-nakładek, które przyjmują parametry w bardziej przyjaznej formie, przekształcają ją do skomplikowanej formy i odpalają funkcję od czarnej roboty. Przykładowy pseudokod mógłby wyglądać jak poniżej.

Składnia: [ Pobierz ] [ Ukryj ]
język c
Musisz się zalogować, aby zobaczyć kod źródłowy. Tylko zalogowani użytkownicy mogą widzieć kod.

Problem polega na bezsensownym wywoływaniu łańcuszka funkcji np. mod_reset wywołuje mod_execute. Tymczasem wszystkie funkcje-nakładki mogłyby być inline i np. w miejsce mod_reset kompilator mógłby sam od razu wstawić mod_execute z odpowiednimi parametrami, co mogłoby wyglądać jak poniżej.

Składnia: [ Pobierz ] [ Ukryj ]
język c
Musisz się zalogować, aby zobaczyć kod źródłowy. Tylko zalogowani użytkownicy mogą widzieć kod.

Gdyby wszystko było w jednym pliku (lub funkcje-nakładki znajdowałyby się w mod.h inkludowanym w main.c), to wystarczyłoby dodać static inline do każdej z nich i po problemie. Ale jakoś nie mogę się przekonać do definiowania takich funkcji w hederach. Innym rozwiązaniem byłoby zdefiniować te funkcje jako makra. Ale IMHO to jeszcze gorszy pomysł. Dlatego zastanawiam się czy można to zrobić jeszcze jakoś inaczej - lepiej.

Ostatnio edytowano 4 kwi 2016, o 08:02 przez damwoj600, łącznie edytowano 1 raz

cytowanie selektywne  Cytuj  
PostNapisane: 25 mar 2016, o 14:01 
Użytkownik

Zapytam tak z głupia: a sprawdziłeś co robi kompilator? Szczególnie dla różnych opcji optymalizacji?
Być może cię zaskoczy, ale wiele rzeczy (jak np. te, o których piszesz) twórcy kompilatorów już dawno uwzględniają. Zatem może nie warto wyważać otwartych drzwi? :mrgreen:
Poza tym to, że coś jest inline niekoniecznie będzie tak potraktowane przez kompilator.
Według mnie powinieneś przestać się martwić optymalizacją kodu (bo to robi kompilator), ale raczej skoncentrować się by był on jasny w analizie i prosty do modyfikowania (nawet po wielu latach).

PostNapisane: 26 mar 2016, o 14:58 
Moderator zasłużony dla forum.atnel.pl

Kod źle wstawiony.

PostNapisane: 4 kwi 2016, o 08:11 
Nowy

PJS napisał(a):
Zapytam tak z głupia: a sprawdziłeś co robi kompilator? Szczególnie dla różnych opcji optymalizacji?
Być może cię zaskoczy, ale wiele rzeczy (jak np. te, o których piszesz) twórcy kompilatorów już dawno uwzględniają. Zatem może nie warto wyważać otwartych drzwi? :mrgreen:

Wiem, że kompilator to cwana bestia i faktycznie wiele rzeczy elegancko optymalizuje. Nie inaczej jest w moim przypadku. Jednak działa dość selektywnie i nie wszystkie funkcje optymalizuje w ten sposób. Pewnie ma to jakieś uwarunkowania, ale ja jestem dociekliwy i zastanawiałem się czy jakoś mogę zmusić kompilator i jawnie zasugerować mu, żeby potraktował te funkcje jako inline.

Cytuj:
Poza tym to, że coś jest inline niekoniecznie będzie tak potraktowane przez kompilator.
Według mnie powinieneś przestać się martwić optymalizacją kodu (bo to robi kompilator), ale raczej skoncentrować się by był on jasny w analizie i prosty do modyfikowania (nawet po wielu latach).

No niby tak, ale ja lubię wiedzieć, że zrobiłem coś dobrze i lepiej tego zrobić nie mogłem :P

Jaglarz napisał(a):
od źle wstawiony.

Poprawione. Nie traktowałem tego jako listing kodu, bo to taki krótki pseudokod, ale ok - zmieniłem :)

Strefa czasowa: UTC + 1