Kanał - ATNEL tech-forum
Wszystkie działy
Najnowsze wątki

Teraz jest 28 lut 2025, o 22:10

Strefa czasowa: UTC + 1

Autor Wiadomość
PostNapisane: 1 kwi 2016, o 14:27 
Użytkownik

Witam,

Piszę mały program który będzie załączał/wyłączał grzałkę w zależności od temperatury wody w bojlerze.
Program mierzy 2 temp, które jednocześnie wyświetla na LCD.
Mój problem polega na tym że wartości obu temperatur (z obu czujników), są przechowywane w jednej zmiennej "cel".
Chciałbym aby temperatury były każda w osobnej zmiennej, tak abym mógł bez problemu nimi operować, dodawać sprawdzać warunki itp.

Na przykład:

Aktualna temperatura z czujnika umieszczonego w bojlerze - zmienna o nazwie TempAQUA
Aktualna temperatura powietrza - zmienna o nazwie TempAIR

Bardzo prosiłbym o pomoc bo jest to praca konkursowa, a ja nie mogę sobie z tym poradzić :(

Pozdrawiam!

Dołączam biblioteki czujników DS'a od mirkka:

[ szanowny panie kolego, czytałeś świeżo co wystawione na widok zasady pisania postów: topic14999.html .... widziałeś tam na czerwono napis o tym aby nie publikować bibliotek z książek na forach ? Pomyśl chwilę ? po co je tu publikujesz ? Każdy kto jest na forum ma książkę i ma te biblioteki. A jeśli tak będziesz publikował wszędzie biblioteki z moich książek to - co ? jest sens żebym ja pisał w ogóle te książki i tworzył albo modyfikował biblioteki - jak ty je sobie rozdasz wszystkim ? .... jest w tym jakiś sens ? .... przemyśl to dobrze proszę - mirekk36 ]

cytowanie selektywne  Cytuj  
PostNapisane: 1 kwi 2016, o 14:47 
Moderator

Poza tym co napisałem na czerwono to co mają wspólnego biblioteki z twoim problemem ? przecież ty go sobie sam sztucznie wymyślasz z tym co napisałeś, że rzekomo:

dominiv2604 napisał(a):
Mój problem polega na tym że wartości obu temperatur (z obu czujników), są przechowywane w jednej zmiennej "cel".

są przechowywane w jednej zmiennej. Nie nie panie kochany, twój problem polega na tym, że nie rozumiesz kompletnie jak się korzysta z takiej biblioteki. Jest ona KOMPLETNA i nic nie trzeba w niej zmieniać ....

Zamiast tego zastanów się nad czym innym, np:

1. co za problem zrobić sobie kilka zmiennych albo nawet struktur do przechowywania temperatur z kilku albo i kilkunastu czujników ? hmmm ?

2. toż zmienna cell i fract_bits i subzero - służą tylko do tego aby odczytać bieżącą wartość z DOWOLNEGO czujnika rozumiesz ? A jak ją odczytasz to co za problem zapisać ją do odpowiedniej szufladki czyli do zmiennej np cell1, cell2, cell3 itd itp ?

W związku z powyższym tego typu operacje robimy już ABSOLUTNIE we własnym programie i nie grzebiemy w ogóle w ślicznie przygotowanej bibliotece bo po co ? Do każdego projektu będziesz ją przerabiał ? Nie tędy droga - żeby ona była UNIWERSALNA a taka jest, nawet powiedziałbym MEGA UNIWERSALNA to robi się to tak jak opisałem wyżej. Uwierz mi, że za jej pomocą w NIEZMIENIONEJ postaci robiłem niejeden projekt, gdzie na całej magistrali było nawet kilkanaście czujników .... i nie zmieniałem nawet jednego bajta w bibliotece. Dzięki temu mogę ją używać identycznie w różnych swoich projektach

Autor postu otrzymał pochwałę

PostNapisane: 1 kwi 2016, o 14:52 
Użytkownik

Hmmm, zadziwiające... Jakim cudem dwie różne temperatury na LCD wyświetlane są z jednej zmiennej? Pomyśl chwilę, dwie różne temperatury na lcd - nadal tego nie widzisz jak umieścić je w dwóch różnych zmiennych.
A na przyszłość pokazuj co już napisałeś, a nie co ktoś (tu Mirek) stworzył. Zawsze to będzie łatwiej analizować.

PostNapisane: 1 kwi 2016, o 17:36 
Użytkownik

Mam już stworzone zmienne, ale nie wiem z którego miejsca w kodzie zaczerpnąć aktualną wartość danego czujnika.
Ok, już się ogarnąłem. Mam dzisiaj ciężki dzień. Dzięki za cenne podpowiedzi!

Strefa czasowa: UTC + 1