d3tox napisał(a):
Pierwszy post i też pozwolę sobie odkopać temat problemów z wyświetlaczem LCD.
Szczególnie jak pierwszy post i nowy problem to proszę zakładać NOWY wątek a nie doklejać się do wykopalisk ok ? to tak na przyszłość bo powstaje bajzel na forum i na końcu taki mega wątek to nie wiadomo jakiego problemu dotyczy. Forum jest po to żeby zakładać nowe wątki a nie - jak niektórzy myślą - wiesz - założyć jeden wątek na forum i każdy będzie się dopisywał
d3tox napisał(a):
Realizuje kod na podstawie ćwiczenia z blue book'a.
To może jak masz problemy z przepisywaniem z Bluebooka a widać po opisie, że masz - to może jednak zajrzyj na DVD/Pendrive dołączony do książki i tam masz pan gotowy działający kod źródłowy - tylko może jeszcze przeczytaj dokładnie rozdział z książki o LCD bo tam jest napisane nie tylko jak tworzyć sobie bibliotekę do LCD ale też jak ją konfigurować ... tymczasem ty ani słowa nie napisałeś o tym jak podłączyłeś sobie LCD (do jakich pinów) i jak skonfigurowałeś w programie - za to ładujesz jakiś dziwny czyjś tam HEX ... to już jest dla mnie kompletnie niezrozumiałe
d3tox napisał(a):
Kolejną specyficzną sytuacją jest kontrola podświetlenia. Przy próbie wysterowania odpowiedniego wyjścia na płytce 1.04b, podświetlenie działa w w trybie "dyskoteki".
Nie sądzisz ... pomyśl nie sądzisz - że zadając takie pytania warto pokazać chociaż fragment swojego kodu jak ty to robisz żeby móc pokazać gdzie masz babole ? czy uważasz może że lepiej jak wszyscy będą zgadywali co źle robisz ?
d3tox napisał(a):
Spróbuje jeszcze dzisiaj podłączyć pin podświetlenia bezpośrednio do VCC.
Od razu trzeba było spróbować bo to podstawowy test żeby zobaczyć, że podświetlenie działa poprawnie. Gdyby tu nie działało i coś mrugało to wtedy możnaby podejrzewać np wyświetlacz, ale jeśli jest ok to znaczy że z kolei coś masz źle w kodzie. A zatem taki test to PODSTAW PODSTAW
www.youtube.com/mirekk36 ]