Kanał - ATNEL tech-forum
Wszystkie działy
Najnowsze wątki

Teraz jest 10 mar 2025, o 09:24

Strefa czasowa: UTC + 1

Autor Wiadomość
PostNapisane: 23 mar 2016, o 19:22 
Użytkownik

Witam. Mam pewien dylemat co do wyboru poprawnego sterownika do silnika krokowego unipolarnego hybrydowego. Posiadam taki:MINEBEA 23KM-K036-P8V.
http://www.akcesoria-cnc.pl/produkt_pic/1252_n.jpg
Jego parametry:
  • 1,8 deg/step
  • prąd 2.6A
  • rezystancja 0.7 Ohm
  • napięcie 3,7V
  • moment obrotowy 0.9Nm
Silnik posiada wyjście na 6 przewodów. Jaki sterownik byłby najlepszy do tego. Chodzi mi o gotowe układy scalone, a nie zabawę w budowanie mostków na tranzystorach.
Podane parametry prądu i napięci dotyczą pary cewek, połowy cewki czy całego silnika ?
Z góry dziękuję za jakiekolwiek propozycje.

cytowanie selektywne  Cytuj  
PostNapisane: 23 mar 2016, o 19:36 
Użytkownik

Znałazłem coś takiego
http://allegro.pl/modul-sterownika-siln ... 93631.html
tylko to może być za słaby scalak , a co do parametrów piszesz że to silnik unipolarny i ma 6 przewodów więc dwa musisz zewrzeć najlepiej poszukaj w google schematy silnika unipolarnego to ci się wyjaśni a jeszcze lepiej Pan Mirek to w blubooku wyjaśnił .

PostNapisane: 23 mar 2016, o 21:48 
Użytkownik

Na stronie http://silniki-krokowe.com.pl/informacj ... krokowymi/ masz opis działania silników krokowych i sposobów ich sterowania.

--
Pozdrawiam,
Robert

PostNapisane: 24 mar 2016, o 13:51 
Użytkownik

Dzięki za pomoc, ale wiem jak działają silniki VR, PM i HB. Mój problem dotyczy doboru scalaka do sterowania silnikiem. Niestety nie do końca rozumiem parametry podawane przez producenta. Jeżeli podaje on prąd i napięcie to rozumiem, że dotyczy to jednej fazy silnika, tak ? Podany wcześniej układ L298 ma w takim razie zbyt mała wydajność prądową do silnika, który podałem. Jeszcze jedna uwaga, chce nim sterować unipolarnie, a nie bipolarnie ! Poszukuję scalaka, który dodatkowo dałby możliwość sterowania mikrokrokowego. W L298 są wyjścia SENSE do kontroli prądu cewek przez rezystory pull-down, ale nie bardzo wiem jak to wykorzystać.

PostNapisane: 24 mar 2016, o 20:51 
Użytkownik

Podany przez Ciebie silnik MINEBEA 23KM-K036-P8V jest silnikiem hybrydowym tzn. możesz go sterować unipolarnie jak i bipolarnie, ja bym go sterował bipolarnie gdyż na rynku jest sporo tanich driverów tego typu - zajrzyj chociaż by tutaj, przy doborze sterownika musisz się kierować max. prądem pobieranym przez silnik, w twoim wypadku to 2,8A na "fazę", ale jak silnik pobierze mniej to się nic nie stanie, w twoim przypadku optymalnym rozwiązaniem będzie sterownik o wydajności prądowej od 2A do 3A wszystko zależy od tego do czego będzie wykorzystywany silnik.

PostNapisane: 24 mar 2016, o 21:41 
Użytkownik

Silnik ma być wykorzystywany w stanowisku laboratoryjnym, bez żadnego obciążenia. Ma służyć e celach edukacyjnych do nauki sterowania falowego, jednofazowego, półfazowego i mikrokrokowego. Dlatego potrzebuje sterownik, na który mogę podawać odpowiednie sygnały sterujące. Jedyny pomysł jaki mi przyszedł to wykorzystanie modułu L298, sterowanie chopperem za pomocą wyjść sense z rezystorem pull-down odzwierciedlającym prad na cewkach. Potem jakiś AVR mierzący to napięcie i dostosowujący sygnał PWM podawany na wejscia ENABLE do sterowania maksymalnym prądem, który będzie wynosił powiedzmy 2A, które są dopuszczalne na kanał L298. Na wejścia IN podawane będą sekwencje sterujące silnikiem oraz odpowiedni PWM do sterowania mikrokrokiem.
Jeżeli ktoś zna lepsze rozwiązanie do opisanego przezemnie zastosowania to proszę o poradę. :)

PostNapisane: 5 gru 2016, o 22:25 
Nowy

To może ja dorzucę kilka groszy :) Jeśli dalej szukasz prostego w obsłudze i w budowie sterownika do silników krokowych to możesz zerknąć na stronkę http://www.sterownikcnc.pl Jeśli nie zamierzasz się bawić w lutowania i inne tego typu zajęcia tylko kupić gotowca to z czystym sumieniem mogę to polecić.

Strefa czasowa: UTC + 1