Kanał - ATNEL tech-forum
Wszystkie działy
Najnowsze wątki

Teraz jest 18 lis 2024, o 12:44

Strefa czasowa: UTC + 1

Autor Wiadomość
PostNapisane: 20 mar 2016, o 18:51 
Użytkownik

Chcę zrobić kontrolę temperatury w pomieszczeniu do którego z powodu atmosfery nie powinno się wchodzić przez 6 miesięcy.
Czujników będzie kilkanaście.
Chcę do tego wykorzystać nRF24L01 zasilany z baterii LR14. Pojemość takiej baterii to przynajmniej kilka amperogodzin(powiedzmy 3Ah).
Jednak jak weźmie się pod uwagę że modem radiowy bierze 12mA w odbiorze to wychodzi

mamy: 3000mAh/12mA = 250h = około 10 dni pracy.

Jak dla mnie 10 dni to bardzo mało, potrzebuję około 150-180dni.
Co mogę zrobić żeby sobie taki system monitoringu zbudować?

System ma działać jako sieć. Jest jeden punkt centralny i kilkanaście podpiętych do niego modemów radiowych.

Od razu uprzedzam odpowiedzi o akumulatorach. Akumulatory maja trochę mniejszą pojemność niż baterie. Poza tym ich użycie jest ekonomicznie nieuzasadnione.

cytowanie selektywne  Cytuj  
PostNapisane: 20 mar 2016, o 19:18 
Użytkownik

Hej,

Cytuj:
Jak dla mnie 10 dni to bardzo mało, potrzebuję około 150-180dni.
Co mogę zrobić żeby sobie taki system monitoringu zbudować?

Oczywiście, że możesz. Musisz zbudować każdy "modem" na jakimś procesorku i usypiać cały system. Raz na jakiś czas, np. co 5 min budzić układ, dokonywać pomiaru i go wysyłać i ponownie usypiać. Wydłużysz wtedy czas działania do wielu miesięcy. Przy takim systemie tylko punkt centralny pracuje w nasłuchu cały czas - ale to chyba nie problem w tym przypadku.

PostNapisane: 20 mar 2016, o 22:59 
Użytkownik

Potrzebne jest inne rozwiązanie.

centrala pracująca cały czas potrzebuje akumulatora conajmniej 50Ah. Będzie duży i bardzo drogi.

0,012A *180 dni *24 godzin = około 50Ah

PostNapisane: 26 mar 2016, o 17:49 
Użytkownik

z tego co wiem to napięcie czuwania i napięcie odbioru to są różne rzeczy (choć mogę się mylić)

czyli podczas odbioru masz to 12mA tylko kiedy coś faktycznie odbierasz.
Jeśli w tym module nie jest tak jak mówię to na pewno jest tak w zigbee które zostało stworzone właśnie do tego aby pozostawać bardzo długo włączone przy bardzo niskim poborze prądu

Moja rada zbuduj prototyp na 2 modułach i sprawdź ile prądu pobiera faktycznie przy pracy ciągłej oraz przy pracy przerywanej

PostNapisane: 29 mar 2016, o 20:24 
Użytkownik

Tyle że usypianie samego procka mało da warto by było zasilanie modułu nrf jak i czujnika dac przez tranzystor tak aby przy uspieniu uC nie podawac zasilania na peryferia wtedy w czasie uspienia bedziemy pobierac tyle co nic :)
A co 5 minut go wybudzac. I wysylac pomiary i nastepnie po max 30 sekundach znow uspic. Co zwiekszy ci 10 krotnie czas dzialania z 10 do 100 dni pracy co i tak jest za malo wiec usypialbym go na np 5 minut a budzil na 15 sekund. Powinienes miec ok 200 dni a jak dodasz tranzystor dla peryferiow to nawet i duzo dluzej :)

Namazane ze smarta.

PostNapisane: 2 kwi 2016, o 22:41 
Użytkownik

dambo napisał(a):
ale nawet do centrali nie możesz dociągnąć prądu?
Inne rozwiązanie tzn jakie? Czemu nie chcesz ich usypiać?
Możesz skonfigurować tak sieć, że centrala będzie przesyłać komendy uśpienia dla modułów - np na 5 minut, ona sama też pójdzie spać, potem odczeka trochę więcej czasu zanim zacznie nadawać i odpyta wszystkie czujniki i znowu wyśle komendę uśpienia dla nich. System silnie zależny czasowo, ale bez problemu do zrobienia. Dla temperatury niech pomiary będą co pół godziny to masz pół godziny uśpienia, a minutę działające układy.

Jak centrala uśpi wszystkie czujniki to jakim cudem mogą one później odebrać komendę do wybudzenia?
Żeby odbierać komendy powinny być w trybie odbiorczym a nie uśpienia.

PostNapisane: 3 kwi 2016, o 21:17 
Użytkownik

dambo napisał(a):
dambo napisał(a):
Możesz skonfigurować tak sieć, że centrala będzie przesyłać komendy uśpienia dla modułów - np na 5 minut, ona sama też pójdzie spać, potem odczeka trochę więcej czasu zanim zacznie nadawać i odpyta wszystkie czujniki i znowu wyśle komendę uśpienia dla nich. System silnie zależny czasowo, ale bez problemu do zrobienia. Dla temperatury niech pomiary będą co pół godziny to masz pół godziny uśpienia, a minutę działające układy.

Moduły otrzymują komendę "uspij sie na 5 minut" i po tym czasie same sie wybudzają bez komendy.

Ależ mogą się wybudzić :) tani mały RTC ustawiony w tryb budzika i jego wyjście jako int procka i mamy wybudzenie :)
Co prawda nie jest to najlepsze rozwiązanie ale jednak się da :)

Strefa czasowa: UTC + 1