Kanał - ATNEL tech-forum
Wszystkie działy
Najnowsze wątki

Teraz jest 2 gru 2024, o 19:28

Strefa czasowa: UTC + 1

Utwórz nowy wątek Ten wątek jest zablokowany. Nie możesz w nim pisać ani edytować postów.  [ Posty: 7 ] 
Autor Wiadomość
PostNapisane: 18 mar 2016, o 20:39 
Nowy

Witam chciałem zaprogramować układ Attiny45 ale mam problem z podłączeniem programatora. Programator jest to zamówiony z chin prosty układ podłączany pod USB.
Używam Arduino IDE z rozszerzeniem umożliwiającym programowanie takich układów. Wszystko poprawnie podłączyłem i ustawiłem.
Mam program ale gdy próbuje go załadować wtedy wyświetla mi się taki komunikat:

Wielkość binarna szkicu: 2 688 bajtów (maksymalnie: 8 192 bajtów)
avrdude: error: could not find USB device "USBasp" with vid=0x16c0 pid=0x5dc

a trochę nad tym informacja że ładowanie zakończyło się powodzeniem. I nie wiem czy układ jest zaprogramowany czy nie.

Problem prawdopodobnie jest ze sterownikami do urządzenia USB.
Obrazek w załączniku.
Obrazek

Proszę o pomoc i dziękuję :D

PostNapisane: 18 mar 2016, o 20:48 
Użytkownik

Powiem tak co do sterowników, to po co się męczyć mirek w mkavrcalculator zrobił możliwość instalowania sterowników do usbasp. Z chińskim programatorem, może być problem z programowy spowolnieniem taktowania, także pewnie będziesz musiał jakąś zworkę zewrzeć w programatorze.

PostNapisane: 18 mar 2016, o 22:17 
Użytkownik

Arek, zlituj się nad samym sobą. Kup programator, a nie chiński złom. Używam programatora od Mirka od ponad roku, odpaliłem że czterdzieści procków, głownie tiny.... Nie męcz się...

PostNapisane: 19 mar 2016, o 12:34 
Nowy

Chcę zaprogramować tylko jeden attiny45 a potem raczej nie będę używał.
W darmowej wersji nie można zaprogramować tego układu tylko w pełnej która kosztuje 45 zł.

PostNapisane: 19 mar 2016, o 13:02 
Użytkownik

Zbananowany użytkownik

Nie bardzo rozumiem. Jako programatora chcesz użyć adruino?

PostNapisane: 19 mar 2016, o 13:10 
Nowy

Pewnie macie racje co do tego programatora. Znalazłem coś takiego .... [ to nie miejsce na linki do chińskich programatorów - mirekk36 ] ...
Taki powinienem kupić ?
I czy jak go użyję to czy będę mógł zaprogramować z programu Arduino IDE z nakładką do programowania Attiny45 ten układ ?

------------------------ [ Dodano po: 6 minutach ]

Radziu napisał(a):
Nie bardzo rozumiem. Jako programatora chcesz użyć adruino?

Tak dokładnie to mam taki programator ale mi nie działa tak jak opisałem w przykładzie wyżej .... [ to nie miejsce na linki do chińskich programatorów - mirekk36 ] ...

Wyskakuje ten komunikat
avrdude: error: could not find USB device "USBasp" with vid=0x16c0 pid=0x5dc

PostNapisane: 19 mar 2016, o 13:38 
Moderator

Jeśli kolega ma chiński programator i taki wystarczy do jednorazowego zaprogramowania, w co nie wątpię .... ale są jakieś problemy - to zapraszam na chińskie forum tego typu, forum chińskiego producenta, można też do niego zadzwonić i podpytać dlaczego mam takie błędy? dlaczego mi nie działa attiny45 z tym programatorem? .... no bo dlaczego nie ?

Gdy ktoś kupuje nasz programator: https://www.sklep.atnel.pl/pl/p/Program ... culator/39
to ma i wsparcie właśnie na forum i telefoniczne i na skype i na maila a nawet na żywo jeśli jest akurat ze Szczecina ... Więc nie rozumiem dlaczego inni producenci w tym chińscy mieliby tobie nie pomóc

Wątek zamykam.

Utwórz nowy wątek Ten wątek jest zablokowany. Nie możesz w nim pisać ani edytować postów.  [ Posty: 7 ] 

Strefa czasowa: UTC + 1