Kanał - ATNEL tech-forum
Wszystkie działy
Najnowsze wątki

Teraz jest 22 gru 2024, o 20:40

Strefa czasowa: UTC + 1

Autor Wiadomość
PostNapisane: 18 mar 2016, o 14:51 
Nowy

Witam serdecznie,
założenie mojego projektu jest takie aby atmega zamieniała działanie 15 zwykłych przekaźników na przekaźniki bistabilne. Impuls sterujący ma przełączać wyjście, klasyczny 'toggle switch'. Układ posiada 15 wejść oraz odpowiadające im 15 wyjść. Wyjścia mikrokontrolera sterują układy ULN2003, a te przekaźniki interfejsowe 24VDC. Wejścia natomiast to przyciski dzwonkowe podłączone skrętką, impuls przycisku zwiera wejście do masy.
Jest to część systemu automatyki domowej do sterowania oświetleniem.
Problem polega na tym że przy testowaniu kilku podłączonych przycisków układ ogólnie działa prawidłowo ale czasem zdarzało się że jeden przycisk załączył dodatkowo inne wyjścia. Nie było w tym żadnej zauważalnej regularności i działo się stosunkowo rzadko (na ok 30 min testów zdażyło się może ze dwa razy)
Ponadto, po odłączeniu zasilania (rozwieram masę układu) i ponownym włączeniu pierwsze kilka wyjść załącza się losowo w różnych konfiguracjach a czasem pozostają prawidłowo zerami.

Prosiłbym o sprawdzenie załączonego programu bo na razie to nie wiem czy to problem software czy bardziej hardware.

Składnia: [ Pobierz ] [ Ukryj ]
język cpp
Musisz się zalogować, aby zobaczyć kod źródłowy. Tylko zalogowani użytkownicy mogą widzieć kod.

Zaznaczam też że jest to na razie prowizoryczny układ dla uruchomienia samego oświetlenia dlatego wykorzystałem prawie wszystkie linie linie I/O jeden do jeden gdy to się sprawdzi to projekt będzie rozwijany dalej i przyciski podłączę jakoś bardziej elegancko jako matrycę czy przez multiplekser.

cytowanie selektywne  Cytuj  
PostNapisane: 18 mar 2016, o 17:35 
Użytkownik

Ja mam podobny układ, ale wyłączniki połączyłem przewodem ekranowanym. Na wejściach dałem równolegle do masy kondensatory 100n (po poradniku Mirka o enkoderach już wiem, że powinny być raczej 10n). Działa to już 2 miesiące, ale na akumulatorach, bo chałupa jest w stanie surowym i nie podłączona do sieci więc brak jakichś zakłóceń. Nie mniej używam tam wiertarki podłączonej do przetwornicy i specjalnie blisko układu i kabli ją włączałem (a gruchot z niej straszny i sypie iskrami okropnie) i nie zanotowałem żadnych zmian stanów na wyjściach.
Co do różnych stanów na wyjściach po resecie to programowy wyzeruj wyjścia na starcie programu.

PostNapisane: 18 mar 2016, o 18:46 
Nowy

Że też ja nie pomyślałem o takich kablach pare lat temu ;-) Pamiętasz może linka do tego poradnika o enkoderach ? Też muszę pomyśleć o jakiejś baterii...

PostNapisane: 18 mar 2016, o 19:21 
Użytkownik

Google: enkoder mirekk36

Sent from my mobile.

Strefa czasowa: UTC + 1