Kanał - ATNEL tech-forum
Wszystkie działy
Najnowsze wątki

Teraz jest 27 gru 2024, o 01:34

Strefa czasowa: UTC + 1

Autor Wiadomość
PostNapisane: 15 mar 2016, o 19:45 
Użytkownik

Witam,

Mam pewny problem, który już mnie doprowadza do szału. A problem jest następujący:

Zestaw ATB 1.04b, wyświetlanie godziny jak i daty z PCF8583 działa poprawnie ale po pewnym czasie program się wysypuje i się zawiesza, czasami po paru godzinach a czasem po paru minutach, nie ma tu jakiegoś regularnego odstępu czasu.

Początkowo myślałem, że problem tkwi w programie ale raczej nie koniecznie, gdyż lekcja z BB również się zawiesza, program pisany z dawcy czasu ma ten sam problem. Układ z DS3231 ten sam objaw.

Pomyślałem że może jakiś problem z samym wyświetlaczem LCD ale z nim jest wszystko ok, gdyż samo odświeżanie czasu z NTP działa poprawnie, dodatkowo dwie diody na przerwaniach i odczyt temperatury z ds18b20 i się nic nie zawiesza.

Problem pojawia się gdy wchodzi w grę obsługa i2c, dodam iż poprawiłem bibliotekę zgodnie z instrukcją na stronie.

Nie mam pomysłu już gdzie tkwi ten wstrętny babol.

Dodam jeszcze tak przy okazji, że czasami mam problem z RESETem. Po wciśnięciu nie zawsze chce się zresetować a czasem jest tak że się zresetuje ale tak jakby się wyłącza bo nie startuje od nowa, dopiero za którymś wciśnięciem reaguje.

cytowanie selektywne  Cytuj  
PostNapisane: 15 mar 2016, o 20:57 
Użytkownik

Już sprawdzałem na różne sposoby. Zasilałem z programatora, z zewnętrznego zasilacza jak i przez przejściówkę RS232 w zestawie, napięcia sprawdzałem i są OK

PostNapisane: 15 mar 2016, o 21:09 
Moderator

bar0sh napisał(a):
Zestaw ATB 1.04b, wyświetlanie godziny jak i daty z PCF8583 działa poprawnie ale po pewnym czasie program się wysypuje i się zawiesza, czasami po paru godzinach a czasem po paru minutach, nie ma tu jakiegoś regularnego odstępu czasu.

O ile NIC nie zmieniałeś w kodzie z DVD z książki i dzieją się rzekomo takie rzeczy jak opisujesz to ....

1. albo coś jest sprzętowo - i zawsze można podesłać do nas zestaw ATB do sprawdzenia - ŻADEN problem

2. albo jednak coś zmieniałeś i być może to jest powodem

poza tym nie napisałeś na jakich konkretnie przykładach z DVD bazujesz i w oparciu o jakie taktowanie procka? czy coś zmieniałeś ? ... żadnych informacji nie podajesz ... a szkoda - bo dalej to można tylko gdybać i ew próbować bawić się w jasnowidza

Strefa czasowa: UTC + 1