kurczę no aż zaimportowałem sam i ku mojemu zdziwieniu jest też ten błąd - jakaś masakra
.... no nie wypuściłbym wcześniej czegoś do książki na DVD co nie działa. Ale pewnie kompilowałem to na jakiejś dużo wcześniejszej wersji kompilatora i tam to się udało ... tutaj zaś wywala babola ... w obecnej wersji Atmel Toolchaina ....
Widać na wcześniejszej wersji to działało w kompilatorze Atmel Toolchain (gdy używałem jednej z pierwszych dawnych wersji w czasie gdy powstawało drugie wydanie GB) .... chodzi o to, (ale na razie tylko prawdopodobnie), że typedefy typów użyte w strukturze RTC coś nie chcą działać za dobrze teraz gdy zmienna RTC utworzona jest jako lokalna (a tak jest w oryginalnym kodzie na DVD w GB)
więc rozwiązaniem jest - proszę:
(linia 247 w oryginalnym kodzie z DVD)czyli jak widać albo dodanie specyfikatora static aby zmienna zachowywała się jak globalna albo w ogóle można jej definicję wykasować z main() i dać do zmiennych globalnych bez tego static (wtedy też warto usunąć lokalną definicję w funkcji
DWORD get_fattime () na górze programu - miałaby być wtedy tylko jedna globalna zmienna RTC rtc; ALE WYSTARCZY tutaj ten specyfikator static - czyli drobna zmiana TYLKO w jednej linii i już będzie się poprawnie kompilowało wszystko.
ale jak mówię ten static wystarcza bo i tak czas traktowany jest w tym kodzie po macoszemu ... a więc proszę - oto rozwiązanie problemu na dzisiejsze czasy i dzisiejszy Atmel Toolchain
------------------------ [ Dodano po: 1 minucie ]Jak widać był to problem kompletnie nie związany z FatFS'em
....
www.youtube.com/mirekk36 ]