Kanał - ATNEL tech-forum
Wszystkie działy
Najnowsze wątki

Teraz jest 21 gru 2024, o 08:25

Strefa czasowa: UTC + 1

Autor Wiadomość
PostNapisane: 13 mar 2016, o 22:11 
Użytkownik

Obrazek
Cześć,
chciałbym zaprezentować Wam niewielki projekt układu pomiarowego. Układ ten powstał jako część mojej pracy inżynierskiej. Moim zadaniem była modernizacja działania urządzenia wykorzystywanego do tomografii optycznej fantomów dozymetrycznych. Nie wgłębiając się w zbędne szczegóły, fantomów tych można użyć do weryfikacji planu naświetlania chorych komórek nowotworowych pacjenta. Weryfikacja planu pozwala zminimalizować ryzyko uszkodzenia zdrowych komórek sąsiadujących z nowotworem.
Fantom jest prześwietlany wiązką laserową, której natężenie jest badane przez kilka detektorów mocy wiązki. Stosując odpowiedni algorytm pomiaru wiążący się z pomiarem „tłumienia” wiązki w różnych punktach fantomu możliwe jest odtworzenie rozkładu dawki promieniowania jonizującego (zapisanego w objętości fantomu).
Tyle wstępu, układ składa się z dwóch płytek PCB:
- Układ akwizycji danych, na pokładzie Atmega 644PA-AU, przetwornik analogowo cyfrowy, układ FTDI FT232RL
- Układ detekcyjny, na pokładzie fotodioda krzemowa połączona z wejściem wzmacniacza transimpedancyjnego.
Postanowiłem nie publikować schematów elektrycznych układów.
Początkowo moja praca miała ograniczać się do modernizacji oprogramowania urządzenia (PC). Jednak zastosowanie dedykowanych układów elektronicznych pozwoliło na znaczne skrócenie procesu pomiaru z 8 godzin do 15 minut przy jednoczesnym polepszeniu jego rozdzielczości.
Układ do akwizycji danych monitoruje mechanikę przemieszczającą fantom podczas skanowania i odczytuje wartość natężenia wiązki w zadanych punktach fantomu. Początkowo cały proces pomiaru obsługiwany był przez PC, co wiązało się z długim czasem pomiaru. W finalnej wersji oprogramowanie na PC steruje jedynie mechaniką. Pomiarów natężenia dokonuje układ akwizycji danych zsynchronizowany za pomocą enkodera z ruchem ławy przesuwnej. W ten sposób wysyłam do programu dane pomiarowe podczas ruchu ławy.
W skrócie pierwotny układ pomiarowy można porównać do skanera, który skanuje obraz piksel po pikselu, wysyłając dane przed zmierzeniem kolejnego piksela. Moją wersję urządzenia można porównać do skanera, który dokonuję pomiaru całych linijek pikseli i na bieżąco zajmuję się ich wysyłaniem do programu nadzorującego.
Poniżej prezentuję układy elektroniczne (wykonane w firmie zewnętrznej):

- Układ detekcyjny:
ObrazekObrazekObrazek

- Układ akwizycji danych:
ObrazekObrazek

Płytki zostały zaprojektowane w Altium Designer 16 :)

cytowanie selektywne  Cytuj  
PostNapisane: 13 mar 2016, o 22:36 
Użytkownik

Zbananowany użytkownik

No! I to jest praca Inżynierska! ;) a nie "bezprzewodowy czujnik temperatury na arduino i esp" czy inne takie kwiatki. Bardzo fajny projekt i jak widać mega praktyczny ;) życzę Koledze udanej kariery inżyniera!

PostNapisane: 13 mar 2016, o 23:28 
Użytkownik

Witam
Nie będę cytował kol.Nefarious19 ale w ten sam sposób pragnę koledze pogratulować.
Już samo:
Adixmasz napisał(a):
...wykorzystywanego do tomografii optycznej fantomów dozymetrycznych...

budzi szacunek :)

Pozdr.

PostNapisane: 13 mar 2016, o 23:36 
Moderator

No powiem szczerze, że to już nie przelewki ! .... COŚ pięknego i to jeszcze jakie zastosowania w praktyce!

Duże ukłony ... coś przyjemnego zobaczyć taki projekt w DIY, szacunek!

PostNapisane: 14 mar 2016, o 01:07 
Użytkownik

Gratuluję projektu! zapału! i wiedzy!
Szacuneczek ;)

PostNapisane: 14 mar 2016, o 02:43 
Użytkownik

Cześć,
Mam takie pytanie, które nie daje mi spokoju ;)
Czy słowo "fantom" użyte w Twoim opisie Kolego jest tożsame z tymże samym słowem w terminologii medycznej używanej np.na Akademiach (teraz Uniwersytetach) medycznych? -tak tylko pytam z ciekawości. ;)
Poza tym jestem pełen szacunku dla Twojej pracy inż. Mam nadzieję, że zostanie ona odpowiednio (wysoko) oceniona przez jury egzaminacyjne. Jak dla mnie jest to przynajmniej na 5 - kę. Na uwagę zasługuje szczególnie skrócenie czasu pomiaru z 8h do 15 min. (!!!), i jak by tego było mało zwiększenie precyzji pomiaru! Bajka..
Powodzenia na egzaminie i w dalszej karierze inż.
Pozdrawiam! J23

PostNapisane: 14 mar 2016, o 10:17 
Użytkownik

Fantom dozymetryczny - składa się z żelatyny, odpowiednio dobranej mieszanki monomerów i argonu. Pod wpływem promieniowania jonizującego zmienia swoją wewnętrzną strukturę tak, że możliwe jest odzyskanie informacji o rozkładzie dawki promieniowania zastosowanej podczas naświetlania.

A co do obrony, to już miesiąc temu została oceniona na piątkę. Dopiero teraz miałem chwilę, żeby coś tam naskrobać na forum.

PostNapisane: 14 mar 2016, o 11:00 
Moderator

Adixmasz napisał(a):
A co do obrony, to już miesiąc temu została oceniona na piątkę.

Jeszcze raz gratulacje! ;)

PostNapisane: 14 mar 2016, o 11:06 
Użytkownik

Gratuluję. Super praktyczna praca.

PostNapisane: 15 mar 2016, o 03:05 
Użytkownik

Adixmasz napisał(a):
Fantom dozymetryczny - składa się z żelatyny, odpowiednio dobranej mieszanki monomerów i argonu. Pod wpływem promieniowania jonizującego zmienia swoją wewnętrzną strukturę tak, że możliwe jest odzyskanie informacji o rozkładzie dawki promieniowania zastosowanej podczas naświetlania.

-czyli co innego niż myślałem... :)
Gratuluję 5-czki. W pełni zasłużona. Proponuje zwrócić się z tym projektem do wykładowców akademickich (medycyna). Raczej powinni być zainteresowani. A gdyby nie to ja na Twoim miejscu wystartowałbym na tym naukowym Expo (lub coś w tym stylu), które szykuje się w Gdańsku (jakoś w Maju). Powtarzam: skrócenie czasu pomiaru+zwiększenie precyzji ROBI WRAŻENIE.
Pozdrawiam! ;) J23

PostNapisane: 15 mar 2016, o 17:37 
Użytkownik

Adixmasz napisał(a):
Fantom dozymetryczny - składa się z żelatyny, odpowiednio dobranej mieszanki monomerów i argonu.... forum.

Gratulacje
Robi wrażenie!
Rozumiem, że fantom to namiastka pacjenta. A czy daleko jest temu urządzeniu do pracy na pacjencie?

PostNapisane: 15 mar 2016, o 21:00 
Użytkownik

Myślę, że jeszcze sporo pracy trzeba by włożyć, aby wyprodukować prototyp komercyjnego urządzenia.
Wiele rzeczy w urządzeniu można by zoptymalizować. Moja praca stanowi dopiero solidny fundament do dalszych badań.

PostNapisane: 17 mar 2016, o 10:40 
Użytkownik

A nejgorsze jest to że tacy ludzie jak ty dłubią sobie w domach a nasz kraj tego nie wspiera. Zrobileś coś czym pewnie zachód by się szybko zainteresował... dostałbyś tam dobrą pracę i na cudze konto sobie dłubał... a nasza PL zostanie w tyle za murzynami za to gryząc się między sobą o TK czy inne komisje i zamacho-katastrofy... :/
Mamy tyle mądrych osób w kraju a tak ślepą władzę że aż żal D... ściska...
Moglibyśmy być krajem wprowadzającym na rynek nowe technologie i nieźle kasującym za KNOW-HOW ale wolimy wspierać patologie dopłatami aniżeli rozwój, badania itp.
Sam chciałem kiedyś zostać na uczelni i się rozwijać ale pensja asystenta to kwota którą teraz wydaję na paliwo żeby do pracy dojechać...
Prywatne firmy (z kapitałem zagranicznym) wydają w PL pewnie więcej kasy na badania i rozwój niż dostają polskie uczelnie na prace naukowe... nasi naukowcy kończą swoje badania na publikacjach w pisemkach... No a wymyslona technologia patentowana jest pozniej na zachodzie a my za nia placimy...

PostNapisane: 18 kwi 2016, o 09:03 
Nowy

Wygląda to wspaniale... Ja jeszcze muszę się sporo napracować żeby coś takiego zbudować.

Strefa czasowa: UTC + 1