Kanał - ATNEL tech-forum
Wszystkie działy
Najnowsze wątki

Teraz jest 16 lis 2024, o 03:55

Strefa czasowa: UTC + 1

Autor Wiadomość
PostNapisane: 14 kwi 2012, o 06:55 
Użytkownik

Proponuję utworzyć listę ciekawych miejsc w internecie dotyczących projektów sprzętowych i programowych dla procesorów ATMEL'a.

Jako inicjator takiej listy podaję link do strony Cornell University zawierającej kilkaset projektów studenckich zrealizowanych z wykorzystaniem procesorów ATMEL'a. Każdy projekt zawiera opis tematu, podstawy teoretyczne, schemat realizacji, program oraz zdjęcia.
Zachęcam do odwiedzenia tej strony:

http://people.ece.cornell.edu/land/courses/ece4760/FinalProjects/

cytowanie selektywne  Cytuj  
PostNapisane: 14 kwi 2012, o 10:25 
Użytkownik

po 1 jeżeli dla Ciebie np. PIC18F4520 jest ATMELA to chyba nie mamy o czym rozmawiać bo jak dla mnie to zupełnie inny procek produkowany przez firmę MICROCHIP... po 2 nie ma sensu umieszczać tu takich stron bo zgromadzi sie ich tutaj w tydzień 10 arkuszy i i tak nikt nie będzie w stanie wszystkiego przejżeć od tego jest http://www.google.pl tam są gromadzone takie właśnie strony :]

PostNapisane: 14 kwi 2012, o 10:38 
Użytkownik

Zupełnie się nie zgadzam, że jest to niepotrzebne. Nie masz chęci kierlan, to nie będziesz po prostu zaglądał.
Z pewnością takie swojego rodzaju VADEMECUM ma sens.
Jestem przekonany, że sporo osób zajrzy jednak na tą stronę i być może podchwyci coś ciekawego.
Zauważyłem, że na tym forum wiele rzeczy ciągle Tobie nie pasuje, a mnie np nie pasują Twoje notoryczne orty, które popełniasz.
Jak już coś Tobie nie pasuje, to chociaż pisz poprawnie, bo inni według Ciebie zaniżają ogólny poziom forum czy to "banalnymi pytaniami", czy to zbędnymi tematami, czy to bezsensownymi propozycjami, a przecież Ty również go zaniżasz m.in. nieznajomością ortografii.

PostNapisane: 14 kwi 2012, o 10:47 
Użytkownik

Nie przypominam sobie, żebym był z Tobą "per Ty" więc szacunku. Moja ortografia to tylko i wyłącznie moja sprawa i nie Tobie kolego zwracać mi uwagę na błędy gdy jakiś się zdarzy. Mam prawo wyrazić swoje zdanie jako użytkownik tego forum zwłaszcza, że udzielam się nieco więcej i jak by nie patrzeć funkcjonuje na nim dużo dłużej. Nie ode mnie ani nie od Ciebie zależy czy zostanie ta propozycja zaakceptowana i każdy może się wypowiedzieć.

PostNapisane: 14 kwi 2012, o 10:49 
Użytkownik

panowie wydaje mi się ze dążycie do z elektrodowania forum:
fizycznie uważam ze jest to lekkim nie taktem z obu stron (bo do tanga trzeba dwojga)
myślę ze może mieć sens taka lista , ale musi spełnić założenia forum :
skoro maja być avr to niech tylko one się tu znajdą , dodatkowo uważam ze warto wrzucać tylko te ciekawsze
projekty bo faktycznie zgodzę się z kolegą kierlan ale tylko dlatego że uważam iż niema sensu wrzucać tu wszystkiego jak leci

natomiast co do reszty to mogę powiedzieć tylko tyle : HOMO HOMINI ET LUPUS EST aczkolwiek DEGUSTIBUS NON DISTUPANDUM EST
choć w odniesieniu do całokształtu w tym temacie to w aspekcie moralnym robi się za dużo JING , a za mało JANG :)

PostNapisane: 14 kwi 2012, o 10:55 
Użytkownik

wiedziałem, wiedziałem, że przybędziesz xD i tak samo wiedziałem, że rzucisz swoją łaciną :D

PostNapisane: 14 kwi 2012, o 11:56 
Użytkownik

no to spokój ma być bo jak nie to się warny posypią :)

PostNapisane: 14 kwi 2012, o 11:59 
Użytkownik

tak, tak :) jest spokój kulturalnie napisałem swoje zdanie.

PostNapisane: 14 kwi 2012, o 13:41 
Moderator

Panowie, Panowie - ja też bardzo proszę o spokój i rozsądek na tym forum i broń Boże żadnych kłótni. Dobrze prawi (jak zwykle zresztą siewca pokoju na tym forum czyli SunRiver) ....

SunRiver napisał(a):
panowie wydaje mi się ze dążycie do z elektrodowania forum:....

Przede wszystkim zapraszam zawsze do dyskusji, zadawania pytań czy spokojnego wyrażania wątpliwości a nie sztorcowania się nawzajem. Przecież nie o to chodzi.

Jeśli ktoś coś proponuje - ma uwagę do forum - (po to jest ten dział - więc każda uwaga ma prawo się pojawić).... Czy jest ona słuszna czy nie słuszna to całkiem inna kwestia - tak samo jak to czy zostanie wzięta pod uwagę czy nie.

Ja tam dziękuję za każde uwagi - wprawdzie nie mam na razie czasu się tym wszystkim zająć - ale już niedługo...

Proszę tylko mniej natarczywie oceniać czy coś jest potrzebne czy nie - bo przecież można tylko kogoś urazić - a nie podejrzewam, żeby proponowane tu uwagi były robione złośliwie.

No i tym bardziej, że sam przecież się niejednokrotnie przekonałem, że to co mnie się np nie podoba to podoba się wielu innym ..... czy to ma zatem oznaczać, że ja mam być wyznacznikiem tego co jest dobre (JANG) a co złe (JING) ;) (o ile nie pomyliłem jinga z jangiem - ale zaraz mnie SunRiver poprawi jak coś)

Generalnie to też bym bardzo nie chciał żebyśmy tu "zelektrodzieli" - czyli żeby były własnie taki przepychanki słowne i kłótnie jakich tam jest od groma i trochę - szczególnie ostatnimi czasy.

A wracając do meritum, o ile uważam że oczywiście gogel jest najlepszym i największym źródłem tego typu linków to jednak czemu by nie umieścić i tutaj jakichś najciekawszych ale musiałyby padać jakieś propozycje a potem coś z nich zostanie wybrane itd....

Tylko jak słusznie zauważył SunRiver ja chciałbym się skupić na prockach AVR ..... i wcale nie dlatego że inne są kocie (czytaj gorsze) - wręcz przeciwnie....

jednak - tam gdzie jest wszystko to za chwilę jest NIC .... bo zrobi się MATNIA - i co ? będzie trzeba zaraz jakąś segregację rasową dla procków robić, opisywać co do czego i tak dalej ....

to są moje uwagi i spostrzeżenia tak na spokojnie wyrażone - więc chyba da radę - nie kłócić się ;)

tyczy się to także już kilku innych miejsc gdzie zauważyłem pewne zadrażnienia .....

PostNapisane: 14 kwi 2012, o 17:01 
Użytkownik

Stronę z projektami mikroprocesorowymi prezentowanymi przez Cornell University odwiedzam już od kilku lat i wg mnie jest to przykład bardzo dobrej - edukacyjnej strony o mikroprocesorach ATMEL'a.
Wszystkie projekty są zrealizowane w oparciu o mikroprocesory firmy ATMEL, głównie AT90S8535 oraz ATmega32 - co umożliwia posiadaczom ZESTAWU URUCHOMIENIOWEGO ATB zastosowanie tych pomysłów na posiadanym sprzęcie. Wbrew temu co sugerują przedmówcy nie ma tam projektów zrealizowanych na bazie mikroprocesorów PIC - widocznie nie zadali sobie trudu aby przejrzeć choć kilka projektów. Oczywiście można znaleźć te projekty stosując Google, ale z pewnością nie znajdziemy jej nie podając słów: Cornell University.

Na podanej stronie znajduje się ponad 450 projektów bardziej lub mniej sensownych, prostych i skomplikowanych. Moim zdaniem dla początkujących konstruktorów jest to kopalnia pomysłów i ich realizacji. Mogę się zgodzić z twierdzeniem, że nie wszystkie realizacje są optymalne, ale ich walorem jest to że są. Wielu młodych konstruktorów zaczyna edukację od konstruowania gier i na tej stronie znajdzie sporo propozycji i ich realizacji. Przeglądającym stroną proponuję analizować projekty od końca listy czyli od roku 1999 - są to prostsze realizacje.

Nawiązując do uwag i komentarzy moich przedmówców mogę stwierdzić, że jeśli kogoś moja propozycja nie interesuje to nie musi z niej korzystać. Jednak sądzę, że wielu początkujących konstruktorów przyjmie ją z zainteresowaniem.

Jeśli administrator uzna, że mój pomysł jest niepotrzebny to proszę usunąć moje wpisy - i po kłopocie.

PostNapisane: 14 kwi 2012, o 17:22 
Moderator

artom - sam aż dużym zaciekawieniem poprzeglądałem sobie z tej stronki właśnie kilka projektów ..... hmmm kiedyś (przypominam teraz sobie) już na tej stronce byłem ale gdzieś mi umknęła i nie było na niej tyle fajnych rzeczy jak na dzień dzisiejszy ....

rzeczywiście warto poczytać i popatrzeć ;) - fajne inspiracje.

PostNapisane: 15 kwi 2012, o 08:34 
Użytkownik

Witam
Strona na którą ja zawsze zaglądam to:
http://mirley.firlej.org/
jest tam bardzo dużo fajnych prostych w realizacji projektów dla ATMELA szkoda tylko że oprogramowanie nie napisane w C tylko w Bascomie.
Ja nie jestem z wykształcenia elektronikiem, więc zawsze lubie podglądnąć jak coś jest wykonane. dla tych wszystkich co zaczynaja przygodę z programowaniem w C takie strony są bardzo fajne, na dużym forum Elektroda.pl są projekty ale niestety nikt nie zamieszcze kodów żródłowych (mówie tu o języku C ).
To forum jest jedyne w sobie gdzie nawet jak ktoś zapyta się o "pierdoły" to nie zostanie wyrzucony do KOSZA przez moderatora.

A co do tytułów PAN/PANI to wszsyscy jesteśmy fanatykami elektroniki oraz programowania więc proponuje stosować określenie KOLEGO/KOLEŻANKO - choć niewiem czy są tu koleżanki.

Do kolegi artom zauważyłem na tej stronie że kody źródłowe są głównej mierze pisane są w asblerze.

Pozdrawiam augustyn1

Ps
Co do pisowni/gramatyki to wystarczy że znikną programy typu Word itp i powstanie haos dziś w dobie prędkości codziennej i pogoni za pieniądzem nie zastanawiamy się jak co się pisze maszyny robia to za nas.

PostNapisane: 16 kwi 2012, o 08:37 
Użytkownik

kierlan napisał(a):
po 1 jeżeli dla Ciebie np. PIC18F4520 jest ATMELA to chyba nie mamy o czym rozmawiać bo jak dla mnie to zupełnie inny procek produkowany przez firmę MICROCHIP... po 2 nie ma sensu umieszczać tu takich stron bo zgromadzi sie ich tutaj w tydzień 10 arkuszy i i tak nikt nie będzie w stanie wszystkiego przejżeć od tego jest http://www.google.pl tam są gromadzone takie właśnie strony :]

Drogi kierlan, wzialem pierwszy lepszy projekt :
http://people.ece.cornell.edu/land/cour ... index.html

jakos nie widze w nim PIC-a a atmega32 wiec napadasz na czlowieka nieslusznie i siejesz zament .
Zanim cos napiszesz upewnij sie najpierw , ze to co piszesz ma sens ( bez urazy).

PostNapisane: 16 kwi 2012, o 10:06 
Użytkownik

a ja otworzyłem 1 byle jaki post i trafiłem na http://people.ece.cornell.edu/land/cour ... index.html
więc vice versa.

PostNapisane: 16 kwi 2012, o 10:38 

ło matko :arrow: kierlan i jachu
polecam lekturę: http://literat.ug.edu.pl/amwiersz/0073.htm ;)

PostNapisane: 16 kwi 2012, o 16:12 
Użytkownik

no nie no nie chcę normalnie nie chcę , ale chyba dam po warnie ..... łobuzy jedne
zamiast coś zaprogramować sobie to się będą szarpać o jakiś tam mikroklocek
jakie ma to znaczenie czy to PIC na wodę czy AViRus czy inne dziwadło typu warszawa
kto będzie chciał osiągnie to samo zarówno na jednym jak i drugim ,

Panowie my to miganiu dioda gadamy , a czy ona na Atmedze czy na I7 będzie tak samo migać
Dajcie spokój już bo bezsens się robi ....

Jak dzieci w piaskownicy co to zegarek rozebrali i nie wiedza jak go poskładać .... echhh

:)

PostNapisane: 16 kwi 2012, o 18:34 
Moderator

Ja bym dodał - my tu gadu gadu - a tymczasem diody LED i procki stygną ;) .... a przecież trzeba je wciąż grzać.

PostNapisane: 16 kwi 2012, o 18:41 
Użytkownik

Wygląda na to że trzeba stworzyć nowy dział PIASKOWNICA i kilka postów tam przenieść :)

PostNapisane: 16 kwi 2012, o 18:43 
Użytkownik

ooo dobry pomysł --> ja bym jeszcze Trashcan-a dodał

PostNapisane: 16 kwi 2012, o 18:47 
Moderator

Rzeczywiście panowie Sonix i SunRiver - chyba założę nowy dział ale taką bardziej okrutną polską nazwę dam:

"NISZCZARKA KŁÓTNI I NIESNASEK KOŁEM ZĘBATYM" ;)

PostNapisane: 16 kwi 2012, o 18:57 
Użytkownik

proponuje łoza madejowe i inne specjalizowane sprzęty z epoki AVR-a łupanego

PostNapisane: 16 kwi 2012, o 19:05 
Użytkownik

Ew. z epoki krzemu łupanego

PostNapisane: 16 kwi 2012, o 19:07 
Użytkownik

i przymusowe szkolenie z assemblera na UL1111 :)

PostNapisane: 16 kwi 2012, o 19:20 
Użytkownik

http://img248.imageshack.us/img248/5996/ul1111ho2.png

PostNapisane: 16 kwi 2012, o 19:30 
Użytkownik

Dobra dobra ....
nie wiesz kolego że 1111 nie posiada ALU :P

PostNapisane: 18 lip 2012, o 07:21 
Moderator zasłużony dla forum.atnel.pl

SunRiver napisał(a):
Dobra dobra ....
nie wiesz kolego że 1111 nie posiada ALU :P

Jak to? A te 5 tranzystorów? Z powodzeniem może robić za "logikę rozmytą". :lol: Coś ostatnio mało się pisze o tym terminie.

Do rzeczy.

Chciałem nieskromnie polecić stronę gromadzącą... polskie pdf'y :lol: Tak, tak, pdf'y z opisami po polsku.

https://dl.dropboxusercontent.com/u/64842703/polskiepdf/polskiepdf.htm

Wiem, ktoś powie że w dzisiejszych czasach znajomość angielskiego (zwłaszcza w elektronice) jest niezbędna.

Ale są osoby które wolą raczej poczytać po polsku.

Zresztą wyniki pobrań plików: kilka tysięcy dla ATmegi 8 i 128 oraz DS18B20 świadczy o tym że takie pliki są potrzebne.

Gdyby ktoś miał jakieś polskie pdf'y to z radością je przygarnę. :geek:

PostNapisane: 18 lip 2012, o 09:22 

Po sieci krążył fajny PDF na temat Atmega128, cały praktycznie datasheet przetłumaczony na polski, mam go gdzieś w swoich annałach ;). Jak by kto chętny był.

PostNapisane: 20 wrz 2012, o 18:58 
Moderator zasłużony dla forum.atnel.pl

Prosie cie bałdzo. ;-)

Polski NE555 Tu turutu

PostNapisane: 2 kwi 2015, o 07:48 
Użytkownik

Zbananowany użytkownik

Dostane "Złotą Łopatę" za ten post, ale co tam, bardzo fajna stronka, duuużo inspiracji do własnych projektów, co prawda Arduino głównie, ale co do dla nas, tych którzy widzieli jak skroić MIS(i)O'a :lol:

https://hackaday.io/projects

Strefa czasowa: UTC + 1