Panowie żebyśmy się dobrze zrozumieli. Ja chcę mieć komunikację typowo UDP. Moduł Atnel-WiFi jest jak gdyby interfejsem RS232-Ethernet.
Sterownik nie chcę odpytywać po RS tylko po udp. Sterownik ma kartę ethernet i on czeka aż wleci jakiś pakiet. Jak nadejdzie to jest od razu traktowany funkcją:
język cpp
Musisz się zalogować, aby zobaczyć kod źródłowy. Tylko zalogowani użytkownicy mogą widzieć kod.
Jak odpowiednio zinterpretuje nagłówek to podejmuje odpowiednie czynności i jeśli np zaczyna się 21^ to odsyła również po udp odpowiedź z aktualnym czasem sterownika np 21^2016^03^08^09^25^30^. W powtarzaczu również czeka podobna funkcja parsująca, która stwierdza na podstawie początku do pierwszego tokena, że przyleciał czas a nie odczyt temperatur czy aktualne nastawy. Tylko sprawa wygląda tak, że sterownik odpowiada po udp, leci to do wifi, ale z wifi to już nie jest udp tylko RS232. W powtarzaczu nie ma już:
język cpp
Musisz się zalogować, aby zobaczyć kod źródłowy. Tylko zalogowani użytkownicy mogą widzieć kod.
tylko
język cpp
gdzie do odbioru stringa używam void serialEvent() {...}
Problemem jest to, że co mi wypluje WiFi na RX arduino to samo pojawia się na TX i WiFi odsyła ponownie to co otrzymał. Moduł WiFi jest sprawny to dziwne zachowanie arduino i podejrzewam, że spowodowane jest funkcjonalnością szeregowego monitora, który działa tak a nie inaczej. Myślałem tylko, że jest to problem do przeskoczenia. Ewentualnie pozostanie mi przeprogramować sterownik tak by innymi tokenami odpytywać a zupełnie innymi odpowiadać, ale problem gdzieś tam jednak pozostanie.