Kanał - ATNEL tech-forum
Wszystkie działy
Najnowsze wątki

Teraz jest 28 lis 2024, o 07:40

Strefa czasowa: UTC + 1

Autor Wiadomość
 Tytuł: ATB ETHERNET
PostNapisane: 20 wrz 2012, o 09:44 
Nowy

Witam, udało mi się odpalić książkowy program odnośnie transmisji UDP.
Jednak muszę zrobić bardziej złożony projekt który będzie wymieniał pakiety UDP z aplikacją pod Windowsa co parę minut 24 godziny na dobę. Dlatego chciałem najpierw przetestować aplikację Pana Mirka. Niestety mam problem, początkowo program działa poprawnie, ale po jakimś czasie(dzień lub dwa) zawiesza się,przestaje działać, nie odpowiada, nie działają pingi i wymiana danych, natomiast procesor chodzi ponieważ w przerwaniu co sekundę zmieniam stan diody.
Chciałem się zapytać czy to normalne, czy tak działają te biblioteki, czy można je jakoś poprawić za bardzo nie zagłębiając się w kod.
Czy ktoś miał taki problem i sobie z nim poradził?
Czytałem o watchdogu mógłbym go resetować w przerwaniu co parę minut, ale nie wiem jak to wpływa na procesor na "dłuższą mete" ?
Z góry dziękuje za odpowiedź, Pozdrawiam forumowiczów ;)

Dodam tylko że w projekcie zmieniłem częstotliwość na 16 Mhz i nie używam funkcji do przycisków.

cytowanie selektywne  Cytuj  
PostNapisane: 20 wrz 2012, o 12:03 
Moderator

A ja sobie nie za bardzo wyobrażam jak można w taki sposób zadawać pytanie na forum. Proszę się nie urażać moją odpowiedzią - ale TYLE razy powtarzam, że programowanie mikrokontrolerów to nie pisanie programów na PC pod kontrolą jakiegoś systemu operacyjnego.

Powodów takiego stanu rzeczy u nas mikrokontrolerowców może być dużo i trzeba się nauczyć ich szukać - a nie, gdy coś nie wychodzi to od razu obwiniać biblioteki, procesory i wszystko inne niż to co się samemu robi.

Przydałobyby się wspomnieć na jakim sprzęcie kolega robi próby, pokazać schemat czy PCB, no chyba że to jest zestaw ATB oraz mouł ATB-Ethernet - ale wtedy też warto o tym napisać żeby można było w jakikolwiek sposób próbować pomóc.

Druga sprawa - biblioteki zamieszczone przeze mnie w książce pochodzą wprost z tuxgraphics.org a ja pokazuję jak można z nich korzystać w bardzo podstawowym zakresie....

Dodam na marginesie że dokładnie tych bibliotek używam w wielu swoich komercyjnych projektach a dzięki temu że taktuję mikrokontroler kwarcem minimum 16MHz a nie tak jak to robią na tuxgraphics.org to w ogóle wyeliminowałem kłopoty z zawieszaniem się scalaka ENC28J60. Jednym najstarszych moich komercyjnych projektów jest taki, który nadzoruje otwieranie szlabanów przy wjedździe na teren pewnej dużej firmy na południu Polski. Dwa takie moduły pracują tam nieprzerwanie już prawie 2 lata, i pomimo to że oczywiście uruchomiłem na wszelki wypadek Watchdoga (bo to szlabany jednak) ... to mogę mieć informację w logach z pracy urządzenia czy kiedykolwiek doszło do resetu procka przez watchdoga. Tak się składa że już od ponad 6 miesięcy nawet tych logów nie sprawdzam okresowo ponieważ ponad półtorej roku sterowniki pracują totalnie bezawaryjnie, a sterowanie nimi dokonywane jest z kilkudziesięciu aplikacji na komputerach PC w biurowcu tej firmy. Chodzi o to aby ludzie w biurach mogli bezpiecznie zdalnie otwierać takie szlabany przy zachowaniu wszystkich tamtejszych procedur bezpieczeństwa. Zresztą ta sama aplikacja na PC dodatkowo pokazuje obraz z kamery w swoim okienku tak aby każdy operator widział od razu na własne oczy i na żywo jaki jest stan szlabanu.....

A zatem po raz kolejny potwierdza się tylko to co zawsze mówię - jak coś komuś nie działa - to proszę opisać dokładniej co się ma tzn jaki sprzęt, proszę pokazać kod własnego programu .... a w tym przypadku zdaje się też programu na PC .... żeby można było cokolwiek pomóc.

To że dioda miga wcale nie oznacza że program nie zawiesił się w całkiem innym miejscu i wcale nie wiem z jakiego powodu ... w pierwszej - niebieskiej książce są tak w ogóle dydaktyczne wersje programów ... ale to wcale nie oznacza że pokazuję coś co jest napisane szybko i na kolanie tylko na pokaz. Jak mówię posługuję się zwykle tym samym w projektach komercyjnych.

Tymczasem już pytanie kolegi o to czy warto włączyć watchdoga - czy to nie wpłynie na żywotność procesora - świadczy - bez urazy proszę, że jeszcze trzeba się sporo o tych mikrokontrolerach nauczyć żeby od razu ferować takie opinie że jakieś tam biblioteki się zawieszają. Tak to można byłoby napisać - gdyby kolega wykonał jakąś serię testów i pokazał konkretnie, że np zawieszenie następuje TU i TU ponieważ sprawdziłem to TAK i TAK ....

Jest jeszcze gorsze moje podejrzenie - czy kolega jest PEWIEN że przestawił Fusebity na zewnętrzny kwarc tak w ogóle a nie działa przypadkiem na wewn. oscylatorze fabrycznie ustawionym na 1MHz - bo wtedy to ja się nie dziwię że się zawiesza transmisja pomiędzy prockiem a ENC28J60.

No ale żadnego screenschotu z ustawionych fusebitów kolega też nie pokazał

i jak tu pomóc ?

Aha - a watchdog jest po to żeby go używać i nie wiem skąd pomysł że może on w jakikolwiek sposób wpływać na żywotność procesora na dłuższą metę ???? - warto jednak sięgnąć do noty PDF procesora i poczytać o tym watchdogu, o jego konfiguracji itp .... Niektóre procki jak mówię - pozwalają nawet na sprawdzanie programowe czy miał miejsce reset sprzętowy czy z powodu zadziałania właśnie watchdoga - dzięki czemu możesz wiedzieć o tych momentach kiedy coś się w programie zawiesiło albo ....

albo czy przypadkiem powodem nie jest kwestia elektroniki, zasilania itp

PostNapisane: 20 wrz 2012, o 12:41 
Nowy

Dziękuje za odpowiedź chodź krytyczną :), tak więc wyjaśniam:
1. Próby są robione na zestawie ATB , jeśli chodzi o Ethernet, nie jest to Karta proponowana przez firmę Atnel tylko inny zestaw z allegro( działa na 3,3V więc na osobnej płytce zlutowałem układ 74HC125 z takimi samymi połączeniami jak karta z Atnela) , schemat i połączenia sprawdzałem kilka razy .

2. Jeśli chodzi o program to jest wgrany Tester UDP z płyty którą otrzymałem z książką (zmiana częstotliwości na 16 Mhz, w eclipsie i ustawione fusy w MkvCalculator, dopisane jedno przerwanie od timera gdzie zmieniany jest stan diody).

3. Moje testy polegają na tym że układ jest cały czas podłączony do routera (livebox), rano i wieczorem sprawdzam połączenie z aplikacją i pingi. Po 2-3 dniach nie mam odpowiedzi.

4. Jeśli chodzi o watchdoga, czytałem o nim dużo w dokumentacji i wiem jakie ma zastosowanie i jak go użyć. Myślałem o tym żeby co jakiś czas wywoływać przerwania : włączyć watchdoga na krótki czas i while(), czyli co jakis czas procesor byłby resetowany. Odnośnie tego było moje pytanie.

5. Nie zganiam winy na biblioteki, przewertowałem internet i dużo osób krytycznie wypowiada się na temat bibliotek z tuxgraphics , więc postawiłem pytanie tutaj na forum jak to z tym jest? Czy mają prawo się zawieszać? - Odp znam ;)

6.Nie neguje programów z książki, na zestaw + książka wydałem 350zł i uważam że są to bardzo dobrze zainwestowane pieniądze, każdy projekt działa i jest w jasny sposób wytłumaczony, mój pierwszy problem pojawił się dopiero na ostatnim programie (nie uruchamiałem web serwera) :)

PostNapisane: 20 wrz 2012, o 13:21 
Moderator

Ok teraz mamy już więcej informacji ale jeśli to możliwe to prosiłbym o pokazanie schematu jak zbuforowałeś linie pomiędzy prockiem a kartą sieciową OK ? to dość istotne.

Co do watchdoga - to polecam zanim go użyjesz doprowadzić całość do bezawaryjnego ciągłego działania - a potem jak już będziesz np gdzieś stawał taki swój sterownik to w fazie końcowej dopiero dodać watchdoga - tak dla pewności na 10000%

Tak jak pisze Gwyn wyżej - spróbuj za pomocą diod LED czy RS232 czy czegokolwiek sprawdzać gdzie następuje u ciebie zwiecha w programie głównym i daj znać

Nie napisałeś też czy na pewno masz dobrze fusebity ustawione - więc proszę daj znać w tej sprawie, ponieważ taki układ nawet przy taktowaniu procka 1MHz też będzie ci działał - ale będzie zbyt mała częstotliwość CLK na SPI z układem ENC28J60 a to może już powodować przedziwne efekty

poza tym piszesz, kartę podłączasz przez router ale czy mam dobrze rozumieć, że dostajesz się do niego z sieci WAN ??? czy pingujesz go normalnie po sieci LAN - przewodowej ?

PostNapisane: 20 wrz 2012, o 13:26 
Moderator

GwynBleidD napisał(a):
albo przekierował na routerze odpowiednie porty.

No więc o to chodzi .... że mógł autor tak zrobić - a wolałbym aby pierwsze testy były robione na możliwie najprostszej konfiguracji czyli wewnątrz sieci LAN

PostNapisane: 20 wrz 2012, o 13:43 

Niestety livebox i inne "kiepskie" routery potrafią robić psikusy.

Swoją drogą zastanawiam się, czy ENC28J60 by odpowiadać na pingi po wstępnym skonfigurowaniu przez procesor, potrzebuje cały czas połączenia z procesorem? Zapomniałem już modelu OSI-ISO i nie pamiętam na której warstwie ICPM się odbijały.

PostNapisane: 20 wrz 2012, o 14:04 
Moderator

Tak tak - ten ENC nie ma wbudowanych tych warstw stosu, więc za ping odpowiada nasz własny kod w procku....

ale jest dokładnie tak jak mówisz z tymi psikusami przy połączeniach przez routery .... dlatego tak dopytuję autora jak to zrobił i czy pinguje swój procek po LAN'ie przewodowym ..... czy ze strony WAN, czy też może po LAN (bezprzewodowym)

zdecydowanie doradzam do testów zrobić pingowanie po LAN'ie przewodowym .... jak będzie działać to wtedy można się dalej bawić i od razu będzie odpowiedź co może być przyczyną takiej "niby" zwiechy - np psikus w routerze

Tylko żeby mnie autor źle nie zrozumiał - wcale nie twierdzę że to na 100% jest tu przyczyną - ale wolę sprowadzić testy do takiego samego poziomu najpierw i najprostszego poziomu - jak ja sugeruję ..... potem będzie łatwiej dalej działać

PostNapisane: 20 wrz 2012, o 14:34 
Nowy

Jeśli chodzi o fuse bity to ustawiałem w mkvAVR Calculator, mam kwarc 16Mhz pingi około 1-2ms, kiedy zmienie kwarc na 12 Mhz to pingi wzrastają więc to chyba oznaka że wszystko OK. Również przy odczycie w tym samym programie mam poprawne dane "Zewnętrzny kwarc >8Mhz" i zaznaczony bit CKOPT.
W liveboxie mam dwa gniazda Ethernetowe Lan pod jednym komp pod drugim "zestaw". Pinguje adres IP urządzenia w sieci lokalnej czyli 192.168.1.15 .

Jeśli chodzi o diodę zrobiłem jak doradzaliście:
Kod:
    while(1)
       {

UDP_EVENT(myport);
      if(flaga)
         {
         LED1_TOG;
         flaga=false;
         }
       }

ISR(TIMER1_COMPA_vect)
{
   flaga= true;
}

Ale niestety po godzinie dioda zmienia stan a ethernet nie odpowiada.
Poszukam błędów w sprzęcie, w połączeniu.

PostNapisane: 20 wrz 2012, o 14:49 
Moderator

Wiesz co ? - a masz może kabel skrosowany ? albo możesz masz możliwość sam sobie go skrosować ? bo mógłbyś wtedy sprawdzić podłączając kartę na ENC bezpośrednio do kompa

Z drugiej strony zawieszenie się już po godzinie (dobrze że taki test zrobiłeś) bo jak widzisz jest ważniejszy niż miganie diody w przerwaniu, świadczy o tym że coś musi być na pewno nie tak ze sprzętem ... ale niekoniecznie routerem - może coś z samą kartą albo tą translacją na 74HC125 ...

jeśli nie możesz pokazać schematu to napisz chociaż jakie sygnały puszczasz przez te buforki?

PostNapisane: 20 wrz 2012, o 15:00 
Nowy

Jutro kupie RJ-tki i zacisne crossa. Jeśli chodzi o translacje to:

1. PIN 14 VCC, PIN 7 GND zasilanie 5V , dodatkowo równolegle przy scalaku dwa kondensatory 47uF i 100nF
2. PIN 1, CS od ENC26J80
3. PIN 2, SO od ENC26J80
4. PIN 3, MISO do atmegi
5. PIN 8 INT do atmegi
6. PIN 9 INT od ENC26J80
7. PIN 10 GND

Posiadam taki zestaw: http://www.geeetech.com/enc28j60-ethernet-module-p-263.html

nie używam przerwania ale dołączyłem przewód bezpośrednio do diody i kiedy coś przychodzi ping, udp, rozbłyska, Natomiast kiedy jest w stanie "zawieszenia" zapala się na stałe.

PostNapisane: 20 wrz 2012, o 15:18 
Moderator

damiano222 napisał(a):
2. PIN 1, CS od ENC26J80

Oczywiście ten sygnał idzie także do procka do pinu SS (CS) rozumiem ?

i czekamy na testy przy bezpośrednich połączeniach.

PostNapisane: 20 wrz 2012, o 15:20 
Nowy

Tak idzie idzie, wieczorem będę miał Tp-linka to dodatkowo sprawdzę a cross to już jutro.

PostNapisane: 20 wrz 2012, o 15:25 
Moderator

No jakikolwiek dowolny inny switch warto wypróbować żeby ew wyeliminować że coś nie tak z routerem. Bo powiem ci, że gdy pierwszy raz testowałem stos z tuxgraphics, gdy w ogóle pierwszy raz robiłem cokolwiek z ENC to zrobiłem tak jak na tuxgraphics czyli taktowanie procka było robione z sygnału CLKOUT układu ENC .... ale niestety tak jak oni sami piszą na swoich stronach - to też jednak czasem po wielu dniach potrafi się zawiesić a jeszcze gorsze efekty mieli gdy puszczali procka ATmega8 na wewn. oscylatorze tylko 8MHz

mnie takie układy czasem się zawieszały po 3-4 albo 5 dniach

gdy zrobiłem taktowanie procka 16MHz normalnie z kwarca i prędkość na SPI była na maxa to już skończyły się takie kłopoty

dlatego dziwi mnie już sam fakt, że tobie po godzinie czasu zwiecha się robi :( .... to bardzo dziwne

PostNapisane: 20 wrz 2012, o 16:13 
Nowy

Może trochę nie w porę, bo widzę, że kolega już organizuje inny sprzęt, jednakże dodam, że w dużej mierze podejrzewałbym jednak Liveboxa. Miałem przez pewien czas z nimi do czynienia zawodowo i powiem szczerze, że nie wiem jak jest w tych nowych, ale stary miał dwa porty właśnie tak jak ktoś wcześniej napisał: jeden do sieci drugi do dekodera TV. Można było przełączyć drugi również na sieć, ale tam się działy różne dziwne rzeczy i często też sam ETH2 wracał do ustawienia TV. Do tego Liveboxy niektóre miały problemy z intensywną komunikacją w sieci - zawieszały się lub resetowały same.

Ja też bym proponował test na bezpośrednim połączeniu z kompem.

PostNapisane: 21 wrz 2012, o 10:12 
Nowy

W związku z uwagami odnośnie kwarcu, aby wyeliminować tą możliwość, postanowiłem kupić nowy, aby mieć 100% pewność że jest ok. Niestety w sklepie były tylko 8Mhz i 20Mhz, Zaryzykowałem i kupiłem 20 Mhz wczoraj o 18 podłączyłem i układ nie zawiesił się do teraz, dodatkowo włączyłem pinga na całą noc i wszystko ok . Poczekam jeszcze jeden dzień z osądem ale prawdopodobnie problemem był kwarc.

PostNapisane: 21 wrz 2012, o 10:42 
Moderator

Ja najczęściej korzystam z kwarca albo 20MHz w takich przypadkach a ostatecznie, jeśli potrzebuję zero błędów dla RS232 bo go używam to wtedy 18,432MHz. Nawet jeśli masz procka na 16MHz to przetaktowanie przy 5V zasilania wcale nie wpłynie negatywnie na pracę procesora. Ale jak mówię przy 16MHz też testowałem wiele dni i żadnych zwiech nie było....

Trochę to dziwne że kwarc. Ale jeśli miałoby z nim być coś nie tak to spróbuj jeszcze raz na nim przetestować tylko koniecznie włącz Fusebit CKOPT i wtedy zobacz. O ile testujesz na procku ATmega32 bo jeśli na ATmega644P to tam nie ma tegu fusebitu i trzeba byłob użyć opcji Fullswing.

PostNapisane: 21 wrz 2012, o 11:44 
Nowy

To jest Atmega32 i bit był włączony . Jak będzie dostępny sklepie kwarc 16 Mhz to kupie, zamontuje i będę obserwował . Może stary kwarc był wadliwy.

Miałbym jeszcze pytanie po za tematem, jak już wspominałem posiadam zestaw ATB z Atmega32 programuje za pomocą mkAVRcalculator . Mój projekt będzie wymagał potrzeby użycia dużej ilości Ramu i znalazłem Atmege1248P która ma 16Kb pamięci Ram. Sprawdzałem w nocie katalogowej układ pinów jeśli chodzi o VCC, GND oraz magistrale SPI jest taki sam jak Atmega32. W programie mkAVRcalculator na liście znajduje się ten procesor. Czy to oznacza że bez problemu będę mógł go programować czy powinienem zwrócić jeszcze na coś uwagę?

PostNapisane: 22 wrz 2012, o 18:26 
Nowy

Niestety wymiana kwarcu nie pomogła układ zawiesza się wcześniej czy później, testy odbyły się również na switchu innym routerze i połączenie bezpośrednio z komputerem. Za każdym razem po kilku godzinach układ przestaje odpowiadać, np na ping.
Podsumowując,
wymieniłem kwarc, bufor 74hc125 na inny, różne połączenia w sieci, pożyczyłem od kolegi taką samą płytkę ATB (razem kupowaliśmy)
Macie pomysł co mogę jeszcze zrobić,sprawdzić? Zastanawiać się nad nowym innym modułem ENC28J60 (np. sprawdzony firmy ATNEL), czy może szukać w programie w którym dokładnie miejscu procesor nie reaguje tak jak powinien?
Mi już brakuje sił i pomysłów.

PostNapisane: 22 wrz 2012, o 18:55 
Moderator

Ja tak jak mówię z chęcią sprawdzę ten kod z dvd jeszcze raz na moim zestawie i karcie. Ale jak mówię za jakiś czas bo leżę w domciu i nie za bardzo mogę coś zrobić więc wstrzymaj się z kupnem innej karty ... gdyby i u mnie się coś takiego stało to spróbuję też powęszyć ok ;)

PostNapisane: 22 wrz 2012, o 20:11 
Użytkownik

Hmm sporo używam ENC28J60 i tylko raz miałem zwiechę ... winę ponosiło zasilanie ....

PostNapisane: 23 wrz 2012, o 21:59 
Moderator

damiano222 --> właśnie odpaliłem testy ;) ale dzisiaj to potestuję może tylko godzinkę lub dwie - za to jutro włączę na cały dzień i potem zdam ci relacje

PostNapisane: 24 wrz 2012, o 19:51 
Moderator

No męczę dzisiaj etherneta i nie mogę go zawiesić ;)

tzn o dziwo raz mi się udało i to po 15 minutach - ale to było na zasilaniu z USB i spadek napięcia był tak duży że ENC po stabilizatorze też nie dostawał chyba prawidłowego zasilania ... i nawet ruszyć nie chciał ponownie.

Dopiero jak dałem zewn. zasilacz i zasilałem układ z przetworniczki to wszystko śmiga ładnie już ponad 12godzin bez zająknięcia

------------------------ [ Dodano po: 2 minutach ]

jeszcze jedno - czy na pewno używasz tych bibliotek ze stosem tcp z płyty DVD czy zassałeś nowsze z tuxgraphics ??? bo te na DVD są przeze mnie ciut ciut przemiziane

PostNapisane: 24 wrz 2012, o 19:58 
Nowy

Hmm...czyli chyba tu jest problem ja zasilam cały czas przez USB płytkę, a 3,3V biorę z dodatkowych pinów po prawej stronie tuż pod kartą SD. Muszę zmienić na zasilacz i pewnie będzie wszystko ok :)

Wgrywam program z DVD, ze stronki tuxgraphics czytam tylko opisy projektów, aby jak najwięcej zrozumieć.

PostNapisane: 24 wrz 2012, o 20:20 
Moderator

zmień jeszcze linijkę w kodzie biblioteki z:

Kod:
_delay_loop_2(0); // 20ms

na

Kod:
_delay_ms(20);

OK ?

to jest w funkcji inicjalizacji

Kod:
void enc28j60Init(uint8_t* macaddr)

PostNapisane: 24 wrz 2012, o 20:35 
Nowy

OK zmienione, zasilacz 12V podłączony pod przetwornice, zworka zmieniona, program ruszył teraz trzeba czekać.

PostNapisane: 25 wrz 2012, o 21:11 
Nowy

po 24 godzinach układ cały czas pracuje poprawnie bez żadnej zwiechy więc myślę że problem rozwiązany :)

PostNapisane: 25 wrz 2012, o 21:23 
Moderator

no to tylko się cieszyć ;)

Autor postu otrzymał pochwałę

Strefa czasowa: UTC + 1