Kanał - ATNEL tech-forum
Wszystkie działy
Najnowsze wątki

Teraz jest 3 lut 2025, o 09:00

Strefa czasowa: UTC + 1

Autor Wiadomość
PostNapisane: 23 lut 2016, o 08:10 
Użytkownik

Czy spotkaliście się może z czymś takim, że stosuje się czujki zewnętrzne do ochrony nieruchomości przed intruzami? Czyli mają one za zadanie uaktywnić alarm, lub przynajmniej przepłoszyć potencjalnego intruza, jeszcze na etapie wejścia do środka?

cytowanie selektywne  Cytuj  
PostNapisane: 23 lut 2016, o 08:20 
Użytkownik

Prędzej powiedziałbym że stosowane są aby załączyć lampę doświetlającą w nocy lub wymusić na kamerze obrotowej najazd na strefę w której wykryto ruch. Choć zastosowanie do załączania alarmu tez może mieć ;)

PostNapisane: 23 lut 2016, o 08:35 
Użytkownik

Witam

Są takie czujniki. Są drogie i nie zawsze się sprawdzają. Mogą generować fałszywe alarmy np. przy wysokiej trawie.
Ciężko je ustawić, dlatego czasem stosuje się osłony z blachy.
Stosuje je np. Polkomtel do ochrony swoich stacji bazowych (nie wszystkich - takich z ogrodzeniem obitym blachą). Przy np. mocnych wiatrach potrafią obudzić okolicznych mieszkańców. :twisted:

PostNapisane: 23 lut 2016, o 08:50 
Użytkownik

Ja zastosowałem czujki zewnętrzne przy alarmie.
Ostatecznie zrobiłem tak:
- w dzień ich działanie dezaktywuję, bo reagują na słońce, na wiatr, na krzaczki, jednym słowem w dzień są bezużyteczne.
- w nocy mogą działać w dwóch trybach:
-do włączania oświetlenia zewnętrznego
-a w trybie alarmu uaktywniają krótkie dźwięki ostrzegawcze i świetlne. Zazwyczaj informują mnie, że właśnie przeszedł jakiś kotek, albo piesek :). Ogólnie wywaliłem z programu jakikolwiek wpływ tych czujek na stan alarmu.

PostNapisane: 23 lut 2016, o 08:53 
Użytkownik

Witam
APAP75 napisał(a):
Są takie czujniki. Są drogie i nie zawsze się sprawdzają.

Zgadza się. Czujki takie przeznaczone są na zewnątrz, są bardziej hermetyczne. Z reguły z nowymi dostajemy zestaw naklejek do wyboru strefy chronionej ( zakleja się oznaczone części soczewek ).
Możemy uzyskać efekt kurtyny lub wąskiego kąta obserwacji. Już kilka lat nie zajmuję się tym, ale wtedy czujki takie były bardziej tępe w porównaniu z wew. ale i tak podatne były na fałszywe alarmy.

Pozdr.

PostNapisane: 23 lut 2016, o 09:01 
Użytkownik

Są dedykowane czujki zewnętrzne które można stosować w systemie alarmowym. Nie znam aktualnej ceny ale kilkanaście lat temu były bardzo drogie w stosunku do ceny zwykłych czujek.

Edit. W między czasie koledzy odpowiedzieli. :-)

PostNapisane: 23 lut 2016, o 12:23 
Użytkownik

Czujki zewnętrze są dosyć często stosowane w dużych obiektach lub jak ktoś chce doinwestować cały system. Są też czujki PIR które nie reagują na małe zwierzęta typu koty i małe psy. Dodatkowo w nowszych i dobrych centralach można jeż je bardo elastycznie konfigurować co daje duże możliwości ich stosowania. Lepszym rozwiązaniem są bariery ir ale są mniej uniwersalne.
U mnie w okolicy jest firma z kapitałem USA i mają właśnie w ten sposób zabezpieczony cały obiekt. Nie słychać żeby były z tym problemy.
Fałszywe alarmy da się ograniczyć do rozsądnego poziomu. Wszystko zależy czy instalator się przyłoży i będzie wiedział co ma robić. Z tym to różnie bywa... Dobre ułożenie okablowania w całym systemie, dobry dobór czujki, odpowiednie zamocowanie, ustawienie czułości, oprogramowanie centrali... trochę sztuczek jest.
Ważne też żeby nie oszczędzać i nie kupować najtańszych czujek i centralek. To potrafi dosyć boleśnie o sobie przypomnieć.
Każdy system ma inne warunki pracy, indywidualnie trzeba dobierać osprzęt i programować.

PostNapisane: 25 lut 2016, o 10:22 
Użytkownik

Dzięki za podpowiedzi. Dużo wnoszą.

Strefa czasowa: UTC + 1