Kanał - ATNEL tech-forum
Wszystkie działy
Najnowsze wątki

Teraz jest 2 gru 2024, o 22:48

Strefa czasowa: UTC + 1

Autor Wiadomość
PostNapisane: 17 lut 2016, o 08:07 
Nowy

Witam.

Procesor wyrzuca do Putty linijka po linijce dane ze swojej karty SD. Zauważyłem, że jeśli tych linijek jest zbyt dużo (niestety w tej chwili nie wiem ile, układ nie "naprodukował" jeszcze odpowiedniej ilości w tej sesji), na ekranie zostaje tylko ich część. Jeśli te same dane wyrzucam na inny terminal, wszystko jest OK. Czy może ktoś podpowiedzieć, czy da się w Putty ustawić możliwość przyjmowania na ekran większej ilości danych, albo jeszcze lepiej, jakąś komendą VT100 od razu posyłać te dane do pliku? Po co takie kombinacje? Chciałem umożliwić użytkownikowi odczyt danych z karty SD bez jej fizycznego wyjmowania.

cytowanie selektywne  Cytuj  
PostNapisane: 17 lut 2016, o 10:54 
Użytkownik

W putty w konfiguracji -> Window jest parametr "lines of scrollback" i generalnie jak się go zwiększy to można scrollować wstecz większą ilość linii zamiast tracić je.

Autor postu otrzymał pochwałę

PostNapisane: 17 lut 2016, o 12:22 
Użytkownik

http://itknowledgeexchange.techtarget.c ... ty-client/
Mozna zapisać odebrane dane do loga...

Autor postu otrzymał pochwałę

PostNapisane: 17 lut 2016, o 15:11 
Nowy

Dzięki za odpowiedzi.
Jest prawie dobrze - mogę zapisać do logu. Niestety wszystko, "jak leci". Putty działa jako terminal, wyświetla co sekundę dane , które aktualizują widok terminala. Raz na jakiś czas (tydzień, może miesiąc) użytkownik wysyła komendę, która powoduje wyświetlenie na ekranie danych. Chciałbym, aby do logu zapisywały się tylko te konkretne dane, bo zapisując wszystko, zapisywałby co sekundę to, co przychodzi na UART. Szukałem jakiejś opcji w VT100, która pozwalałaby zmienić parametry sesji w trakcie jej trwania. Ten użytkownik na pewno nie poradzi sobie z ręcznym manipulowaniem w ustawieniach Putty, boję się nawet, że może mieć problem z wyborem odpowiedniej sesji, gdybym mu wcześniej takie zdefiniował (choć teraz przyszło mi do głowy, że może dać mu dwa skróty - jeden tylko do wyświetlania, drugi do zapisu danych).

PostNapisane: 17 lut 2016, o 15:14 
Użytkownik

Naucz się programować w jakimś języku i to w nim napisz własny terminal przyjazny dla użytkownika, trudne to nie jest jak już znasz trochę jakiegoś języka. Sun nawet napisał poradnik.

PostNapisane: 17 lut 2016, o 15:29 
Nowy

Mam dwa dni na oddanie tego układu. Chciałem, żeby to było na szybko, docelowo ma być tak, jak sugeruje Bartek. Kilka lat temu zrobiłem nawet coś podobnego w Visual Basic, działało i wyglądało całkiem dobrze. Teraz nie mam już nawet IDE, na którym mógłbym to odpalić, a instalacja Visual Studio i zrobienie czegoś w C++ lub C# to nie jest praca na dwa dni (dla mnie oczywiście). Tym bardziej, że jest to raczej jednorazowy projekt - w innym przypadku zleciłbym komuś wykonanie porządnego interfejsu.

PostNapisane: 17 lut 2016, o 16:38 
Użytkownik

Do wyświetlania dużej ilości danych w domyślnym configu możesz zaimplementować coś na wzór 'less'a czyli po wciśnięciu jakiegoś przycisku uC ładuje kolejne x linijek.

PostNapisane: 17 lut 2016, o 23:15 
Użytkownik

Realterm? Mozna sporo opcji podac w linii komend

Sent from my mobile.

Strefa czasowa: UTC + 1