Kanał - ATNEL tech-forum
Wszystkie działy
Najnowsze wątki

Teraz jest 2 gru 2024, o 14:35

Strefa czasowa: UTC + 1

Autor Wiadomość
PostNapisane: 14 lut 2016, o 22:43 
Nowy

Witajcie,

To mój pierwszy "poważny" post na forum. Napotkałem na problem, który niby rozwiązałem, ale nie daje mi to spokoju bo coś mam wrażenie, że cytując klasyka "Oj nie tak panowie, nie tak".

Przesiadłem się z ASM (PIC) na C (AVR) i uczę się od "0" korzystając z książek (niebieska, zielona [i czarna i biała]) ale wciąż jestem na początku przygody z C.

Stworzyłem kilka prostych bibliotek (libxxx.a), którymi obsługuję standardowe interface (SPI, RS, I2C).
Wykorzystuję je w swoich projektach przez dodanie odpowiednich wpisów we właściwościach projektu - tak żeby Eclipse wygenerowało wywołanie avr-gcc z odpowiednimi wpisami po "-L" i "-l"

Teraz napisałem bibliotekę do współpracy z kartą SD i jestem w kropce. Biblioteka SD wykorzystuje bibliotekę SPI.

Przy testach, gdzie przyszła biblioteka SD była programem czyli miała funkcję main() wszystko działało i zostało przetestowane.

Ale gdy stworzyłem kolejny program, który wykorzystuje skompilowaną już bibliotekę SD pojawiają się błędy, mówiące o braku referencji do procedur z biblioteki SPI - czyli tej "głębszej".

Jak dobrze rozumiem działanie linkera, powinien on poszukać sobie we wskazanych bibliotekach tego, czego nie znalazł w programie głównym.

Czy źródłem moich kłopotów jest to, że linker skanuje wskazane biblioteki tylko raz? Czyli dodaje procedury z biblioteki SD, ale tych "głębszych" z biblioteki SPI już nie?

We właściwościach projektu wskazane są wszystkie potrzebne biblioteki czyli SPI i SD. Gdyby linker sprawdzał w kilku przebiegach, to wszystko zostałoby znalezione.

Rozwiązanie jakie zadziałało, to dodanie we właściwościach projektu wpisów, o innych plikach z obiektami (SPI.o) jakie mają być dodane do projektu.
(C/C++ Build/Settings/Tool Setings/AVR Linker/Objects)

Tylko że przecież plik libxxx.a to zbiór zawartości jednego czy kilku plików xxx.o
Chyba że linker najpierw szuka w bibliotekach a w drugim skanowaniu w plikach z obiektami.
Albo najpierw dodaje wszystko z plików wskazanych w obiektach i potem zabiera się za mój program i wie już wszystko o procedurach SPI z tego pliku.

I teraz pytanie z tematu - czy pisanie biblioteki odwołującej się do innej biblioteki jest prawidłowe czy nie?

Może są "jakieś" ustawienia które pozwolą wskazać, że podczas kompilacji do mojej biblioteki SD mają być dodane wykorzystane obiekty z biblioteki SPI?

To rozwiązanie wydaje mi się najbardziej poprawne i przejrzyste bo wtedy we właściwościach wskazywałbym tylko bibliotekę SD już bez SPI. Pytanie tylko jak?
Czy Eclipse to umożliwia automatycznie, a może trzeba przepisać wykorzystywany fragment SPI do SD a może trzeba z palca: "avr-ar rcs <library name> <list of object modules>"

Pozdrawiam
Andrzej

cytowanie selektywne  Cytuj  
PostNapisane: 14 lut 2016, o 22:56 
Użytkownik

Wszelkie prekompilowane biblioteki powinny posiadać pliki nagłówkowe (libxxx.h) z referencjami do poszczególnych funkcji w pliku obiektowym.
A najczęściej spotyka się biblioteki jako pełny kod źródłowy - kompilator i tak będzie tworzył sobie pliki pośrednie.

W BB możesz znaleźć przykładowe biblioteki. (a tu szybki przykład)

PostNapisane: 14 lut 2016, o 23:45 
Nowy

Plik nagłówkowy (SPI.h i SD.h) zawierający deklaracje funkcji/procedur z bibliotek SPI i SD jest dołączony w programie.
Nie kojarzę, żeby w BB był przykład tworzenia biblioteki libxxx.a
"Biblioteki" tworzone jako podfolder w folderze projektu - tak. Ale to nie o to chodzi.

Andrzej

PostNapisane: 15 lut 2016, o 13:33 
Użytkownik

Próbowałeś deklarować funkcje jako 'extern' ?

PostNapisane: 15 lut 2016, o 14:33 
Nowy

Tak próbowałem i bez zmian.
W "czarnej" książce jest informacja, że "extern" jest ważne dla C++. w C z definicji wszystkie definicje są "extern" niezależnie czy dopiszesz czy nie.

Andrzej

PostNapisane: 2 mar 2016, o 14:16 
Użytkownik

jedrunia napisał(a):
Tak próbowałem i bez zmian.

Witam,

od wczoraj próbuję napisać dwie biblioteki (na cele edukacyjne) jedną do obsługi komunikacji USART a drugą do formatowania terminala VT100. Obydwa projekty są stworzone w eclipse "AVR Cross Target Static Library".

Biblioteka do transmisji USART skompilowała się poprawnie; Vt100 która bazuje na UART, też skompilowała się poprawnie. Ale w trzecim projekcie testowym który bazuje na VT100 (podlinkowany plik libVT100_TERMINAL.a, oczywiści bez lib i .a) i kompilacja utyka na funkcji która jest zawarta w bibliotece USART
Kod:
warning: implicit declaration of function ‘USART_Transmit_String’ [-Wimplicit-function-declaration]

ale deklaracja tej funkcji istniej w pliku nagłówkowym projektu USART.

Ma ktoś doświadczenie w tym temacie?

Pozdrawiam.

PostNapisane: 2 mar 2016, o 15:35 
Nowy

"Witaj w klubie" zobacz jak ja to zrobiłem w pierwszym poście. Zadziałało, ale czuję że nie tak to powinno działać.

PostNapisane: 2 mar 2016, o 18:31 
Użytkownik

Nie wiem czy we właściwym miejscu dodałem te biblioteki

Obrazek

Ale niestety nic mim to nie dało. Nie mam, żadnych błędów w "Problems" ale zato w "Console"
Kod:
18:24:12 **** Incremental Build of configuration Release for project vt100_test ****
make all
Building target: vt100_test.elf
Invoking: AVR C Linker
avr-gcc -Wl,-Map,vt100_test.map -L"/home/tomek/workspace_avr/VT100_TERMINAL/Release" -L"/home/tomek/workspace_avr/USART_LIB/Release" -mmcu=atmega32 -o "vt100_test.elf"  ./main.o   -lVT100_TERMINAL -lUSART_LIB
/home/tomek/workspace_avr/VT100_TERMINAL/Release/libVT100_TERMINAL.a(vt100_terminal.o): In function `uart_clear_screen':
vt100_terminal.c:(.text.uart_clear_screen+0x4): undefined reference to `USART_Transmit_String'
vt100_terminal.c:(.text.uart_clear_screen+0xc): undefined reference to `USART_Transmit_String'
collect2: error: ld returned 1 exit status
make: *** [vt100_test.elf] Błąd 1

Nie jestem dobry w te klocki :)

Pozdrawiam.

PostNapisane: 2 mar 2016, o 23:54 
Nowy

do Tomek86

Miejsce dodania bibliotek dobre, tylko ja mam tam pełną ścieżkę w "", bez $ i {} - ale nie jestem znawcą co do możliwych formatów jakie tam występują.

Dodaj jeszcze do zakładki poniżej "Objects"

Obrazek

Jak zadziała jesteś w tym samym punkcie co ja :lol:

------------------------ [ Dodano po: 20 minutach ]

do ttlseek

Muszę przetrawić to co napisałeś. Z przykładem nie ma problemu oprócz czasu.

Co do "extern" -> teraz widzę, że moja wypowiedź poszła "o jeden most za daleko".

PostNapisane: 18 mar 2016, o 07:51 
Użytkownik

Dzięki za pomoc.

W moim przypadku nie wiedzieć dlaczego musiałem dodać jeszcze wpisy do "AVR Compiler -> Directories"

Obrazek

Jednak nie do końca "czuję temat".

Strefa czasowa: UTC + 1