Kanał - ATNEL tech-forum
Wszystkie działy
Najnowsze wątki

Teraz jest 7 lut 2025, o 21:32

Strefa czasowa: UTC + 1

Autor Wiadomość
PostNapisane: 12 lut 2016, o 21:37 
Użytkownik

Cześć!
Mam taki dziwny koncept, żeby zrobić keyboard dotykowy :D. Nie chcę na razie zdradzać szczegółów (jak powstanie to i tak go tutaj wrzucę), ale... Sęk w tym że zaciąłem się na wyborze czujników dotykowych. Wolałbym aby obsługiwał co najmniej 12 kanałów, bo wtedy mógłbym podpiąć całą oktawę pod jeden czujnik, co na pewno by mocno uprościło oprogramowanie, ale także podłączenie całości.

Natknąłem się np. na takie płytki:
http://www.ebay.pl/itm/New-MPR121-Break ... 2ed1acc89d
Niestety jest kilka minusów, z czego największy to komunikacja po I2C. Układ ma 4 programowalne adresy, ale pełna klawiatura (8 oktaw) wymagałaby 8 sztuk. Doszłaby wtedy kwestia zrobienia drugiego, programowego I2C dla pozostałych 4 sztuk. Do tego cena za 8 sztuk też nie jest specjalnie zachęcająca - 60zł. Pozostaje też kwestia estetyczna, gdzie trzeba podłączyć do płytki 8 modułów.

Z drugiej strony widzę takie coś:
http://www.tme.eu/pl/details/cap1128/dr ... 8-1-bp-tr/
Układ jest o tyle fajny, że można się z nim dogadać przez SPI, dzięki czemu mogę wpiąć wszystkie pod jedną szynę. Cena też jest o wiele przystępniejsza - 12 sztuk to koszt 30zł. Jedyny minus to właśnie ilość kanałów (8), przez co rozkład oktaw byłby zupełnie inny. Nieco skomplikowałoby to obsługę.

Doradźcie coś proszę :). Przyznam że najbardziej skłaniam się ku opcji nr 1, ale boli mnie ta komunikacja - gdyby dało się ją rozwiązać bez drugiej programowej szyny to chyba bym się skusił, bo znalazłem same scalaki gdzieś na Aliexpress i wyszłoby za nie troszkę mniej, a jednocześnie miałbym wszystko na jednej płytce.
Chętnie przyjmę także wszelkie propozycje i sugestie, bo temat jest dla mnie nowy i być może w ogóle zabieram się do tego nie tak jak trzeba.

cytowanie selektywne  Cytuj  
PostNapisane: 12 lut 2016, o 21:50 
Użytkownik

Pracowałem kilka razy z mpr121 i są bardzo fajne. Możesz ustawić o ile dobrze pamiętam 4 różne adresy i masz wszystko na jednej linii, do tego IRQ i sprawdzasz tylko ten, co się zgłosi.
http://www.aliexpress.com/item/Free-shi ... 03b22603d2

PostNapisane: 12 lut 2016, o 22:04 
Użytkownik

Właśnie też mi się spodobał, tylko to nieszczęsne I2C...
Aczkolwiek teraz zacząłem grzebać i udało mi się znaleźć informację o tzw. multiplekserach i2c. To by było coś idealnego w tym wypadku :) Co myślicie o tym? Ma nawet konwersję napięć, więc AVR mógłby sobie śmigać na 5V!
http://www.tme.eu/pl/details/pca9544ad/ ... 9544ad112/

PostNapisane: 12 lut 2016, o 22:38 
Użytkownik

Ale po co multipleksowanie? Każdy MPR121 ma swój adres, więc na jednaj szynie możesz mieć ich kilka. Najlepiej to i2c plus 4 piny na irq każdego układu. Po nadejściu irq sprawdzasz odpowiedni układ i masz. Poczytaj o i2c - to nie uart 1:1. Możasz mieć jeden master i kilka slave.

Obrazek

PostNapisane: 12 lut 2016, o 22:48 
Użytkownik

Wiem jak działa I2C, ale wspominałem wyżej że potrzebuję 8 układów na szynie, podczas gdy MPR ma do wyboru tylko 4 adresy. Przynajmniej tak wyczytałem w datasheecie :).

Udało mi się na Ali znaleźć fajną ofertę i prawdopodobnie się skuszę. Trochę mnie boli czas dostawy, bo jakoś teraz jest chiński nowy rok i pewnie się przedłuży do 2 miesięcy...
http://pl.aliexpress.com/item/MPR121-MP ... 57339.html

PostNapisane: 12 lut 2016, o 22:53 
Użytkownik

Kurcze, fajne te układy. A ja uparcie atmel i atmel... Tez siedzę nad czymś z 12 polami dotykowymi i w ruch poszły 2 sztuki at42qt1070. Mają po 7 kanałów i obsługę po I2c. Dopiero później doczytałem, że mają na stałe przypisany adres więc nici z planu z dwoma układami. Teraz planuję zrobić całość na 12 szt AT42QT1010. Co prawda zejdzie więcej pinów procka ale mam ich nadmiar.

Jak to nie wypali to będzie trzeba zamówić mpr.

Icer_cmg - a jak z obsługą tych mpr? Jest jakaś biblioteka do tego czy nie jest to jakoś skomplikowane?

PostNapisane: 12 lut 2016, o 23:09 
Użytkownik

Koledzy, a nie myśleliście o użyciu rozwiązań stricte wbudowanych w procesor? Wyszła niedawno jakaś atmega328 w nowej wersji z możliwością obsłużenia dotyku sprzętowo, a jak nie to miałem okazję pracować z TouchSensingControllerem w STM32L05x, działa to wypaśnie i nie potrzeba żadnych dodatkowych chipow po i2c i spi.

PostNapisane: 12 lut 2016, o 23:18 
Użytkownik

Właśnie strasznie się jaram tą nową Atmegą :D Jak tylko zawita do Polski i osiągnie jakieś przyzwoite ceny (ponoć 1.2$) to od razu kupuję kilka sztuk :). Ale czytam że ten kontroler będzie w stanie ogarnąć "tylko" 24 przyciski, także u mnie i tak odpada.

A ile można podpiąć przycisków pod tego 32L05? Pytam tak bardziej z ciekawości, bo STMy to dla mnie póki co czarna magia ^^.

PostNapisane: 13 lut 2016, o 09:01 
Użytkownik

mopsiok napisał(a):
Wolałbym aby obsługiwał co najmniej 12 kanałów, bo wtedy mógłbym podpiąć całą oktawę pod jeden czujnik,

Może się zainteresuj klonem ATmegi czyli LGT8F88
programujesz go jak Atmegę 88 , ma 12kanałów Touch wbudowanych
http://www.sunduino.pl/wordpress/lgt8f8 ... atmegi-88/
znajdziesz tez tam więcej info o tym ciekawym procku
cena zarówno akcesoriów jak i płytek nie zabija , a sam procek jest bardzo tani
http://elty.pl/pl/searchquery/LGT8F/1/phot/5?url=LGT8F

PostNapisane: 13 lut 2016, o 09:12 
Użytkownik

Niestety 24 kanały to maks z tego co widziałem dotychczas jeżeli chodzi o stm. Głównym ograniczeniem będzie tutaj też obudowa procesora, a co za tym idzie ilość pinów. chyba ciężko będzie znaleźć coś co pokryje Ci całość. Już prędzej może jakiś panel dotykowy i przyciski programowe?

PostNapisane: 13 lut 2016, o 12:06 
Użytkownik

SunRiver napisał(a):
Może się zainteresuj klonem ATmegi czyli LGT8F88

Dzięki, widziałem kiedyś ten Twój artykuł ale jakoś nie skojarzyłem. Widzę że cena jest bardzo sprzyjająca :D. Już kupiłem MPR121, ale muszę się zainteresować tym prockiem!

Dzięki Panowie za dyskusję, póki co będę czekać na scalaczki i gdyby pojawiły się jakieś problemy z obsługą to będę Was męczyć :P.

PostNapisane: 6 mar 2016, o 22:08 
Użytkownik

Cześć ponownie!
Pierwsze testy MPR121 za mną, ogólnie widzę że coś działa ;). Póki co tylko na płytce prototypowej z wyprowadzonymi goldpinami, bo przy podłączeniu przewodów zmienia się pojemność linii i już nie wykrywa dotyku. Stąd moje pytanie - czy ktoś z szanownych zgromadzonych bawił się kiedyś opcją automatycznej kalibracji w tych układach? Widziałem że są do tego specjalne rejestry, ale trochę ciężko mi to wszystko ogarnąć. Byłbym bardzo wdzięczny za jakieś nakierowanie, tutorial lub cokolwiek :).

Pozdrawiam!

Strefa czasowa: UTC + 1