Kanał - ATNEL tech-forum
Wszystkie działy
Najnowsze wątki

Teraz jest 22 gru 2024, o 15:30

Strefa czasowa: UTC + 1

Autor Wiadomość
PostNapisane: 9 lut 2016, o 20:52 
Nowy

Witam,
za pomocą Arduino uno tworze projekt zegara na wyświetlaczu 4x7segmentowy.

Wyświetlacz jest ze wspólną anodą, a katody są podłączone przez expander PCF8574N za pomocą I2C do mikrokontrolera.

Otóż mam taki problem, w obsłudze przerwania timer1 (1Hz), zapalam odpowiednią anodę, i chcę wysłać odpowiednią kombinację 8bitów do expandera jednak program się zatrzymuje. Dodatkowo z niewiadomych mi przyczyn program się zatrzymuje dokładnie 18 linijek wcześniej, przed poleceniem wysłania 8bitów do expandera.

Załączam wycinek z obsługi przerwania, wcześniej w funkcji setup mam zainicjalizowany expander: "expander.begin(0x20);" oraz na początku programu "PCF8574 expander;". Gdy wrzucę komendę wysłania 8bitów do programu głównego to wszystko działa jak powinno
Serial.println dopisałem aby dowiedzieć się ile linijek wcześniej zatrzymuje się program
Składnia: [ Pobierz ] [ Ukryj ]
język cpp
Musisz się zalogować, aby zobaczyć kod źródłowy. Tylko zalogowani użytkownicy mogą widzieć kod.

Proszę o pomoc z rozwiązaniem problemu, dlaczego nie mogę użyć odwołania do expandera w przerwaniu lub ewentualnie co robię źle i dlaczego program akurat wcześniej się zatrzymuje?

Dorzucam jeszcze inicjalizacje timer1 gdyby była potrzebna:
Składnia: [ Pobierz ] [ Ukryj ]
język cpp
Musisz się zalogować, aby zobaczyć kod źródłowy. Tylko zalogowani użytkownicy mogą widzieć kod.

cytowanie selektywne  Cytuj  

Strefa czasowa: UTC + 1