Chcę wykonać
prosty zasilacz bardzo dużej mocy. Mam transformator 1000W 24V do tego diody po 70A i oczywiście kondensatory. Od razu zaznaczam, że nie jest to żaden ambitny zasilacz laboratoryjny, chodzi o wysokowydajne prądowo źródło 24V do sprawdzania (zasilania) silników DC. Za wyjściem prostownika i kondensatorów chcę podłączyć regulator PWM również prosty może nawet na LM555. Funkcja regulatora to regulacja obrotów silnika. Wszystko niby bardzo proste, ale jednak moc 1000W mnie onieśmiela
Jak by nie patrzeć jest to 42A.
Czy można łączyć tranzystory regulatora PWM równolegle tak jak to jest w liniowym regulatorze? Wprawdzie mam tranzystor o katalogowym prądzie ponad 100A ale to tylko katalog i pobożne życzenia producenta.
Może macie jakiś w miarę prosty schemat regulatora impulsowego który podałoby takiemu zadaniu. Napisałem regulator impulsowy bo chyba byłby zdecydowanie lepszym rozwiązaniem niż zwykły generator pwm-a tranzystorem. Wiem, wiem, że łączenie słów w miarę prosty i dużej mocy 40A brzmi mało fachowo, ale może jednak. A może niepotrzebnie demonizuję? Będę wdzięczny za sugestie i spostrzeżenia.
Pozdrawiam