Kanał - ATNEL tech-forum
Wszystkie działy
Najnowsze wątki

Teraz jest 11 sty 2025, o 04:06

Strefa czasowa: UTC + 1

Autor Wiadomość
 Tytuł: Flaga
PostNapisane: 3 lut 2016, o 18:56 
Użytkownik

Witam,
mam problem z działaniem zaprogramowanej flagi.
Tworzę flagę jako zmienną globalną
Składnia: [ Pobierz ] [ Ukryj ]
język c
Musisz się zalogować, aby zobaczyć kod źródłowy. Tylko zalogowani użytkownicy mogą widzieć kod.

Przy jej pomocy chciałbym wywoływać odpowiednio dane funkcje po wciśnięciu przycisku
język c
Musisz się zalogować, aby zobaczyć kod źródłowy. Tylko zalogowani użytkownicy mogą widzieć kod.

Funkcje są oczywiście zadeklarowane
Program nie działa w miejscu gdy w kontrola_flagi_KL3_KL4 przypisuje flaga_zbiornika = 0;
Chciałbym aby przy pierwszym wciśnięciu, wykonało się to co będzie po wciśnięciu przycisku. Kiedy wcisnę przycisk kolejny raz ma się wyświetlić "Zanurzenie STOP" i tak na zmianę.
Co może być z tym nie tak? Dla mnie teoretycznie wygląda wszystko dobrze, a jednak nie działa :shock:
Pozdrawiam

Ostatnio edytowano 3 lut 2016, o 19:50 przez DanielM, łącznie edytowano 1 raz

cytowanie selektywne  Cytuj  
 Tytuł: Re: Flaga
PostNapisane: 3 lut 2016, o 19:41 
Użytkownik

W programie wchodzisz w funkcję kontrola_flagi_KL3_KL4() i jak masz wartość 2 dla zmiennej flaga_zbiornika ustawiasz ją na 0 a następnie wywołujesz if-a który od razu zmienia ją na 2.

Pewnie zmienna jest jeszcze gdzieś indziej używana, bo musi być między innymi zainicjalizowana oraz obsługiwane inne działania o których wspominasz a ich nie pokazałeś.
Czy przypadkiem nie zmieniasz tej zmiennej gdzieś w przerwaniach?

--
Pozdrawiam,
Robert

PostNapisane: 3 lut 2016, o 20:01 
Użytkownik

rskup napisał(a):
W programie wchodzisz w funkcję kontrola_flagi_KL3_KL4() i jak masz wartość 2 dla zmiennej flaga_zbiornika ustawiasz ją na 0 a następnie wywołujesz if-a który od razu zmienia ją na 2.

Pewnie zmienna jest jeszcze gdzieś indziej używana, bo musi być między innymi zainicjalizowana oraz obsługiwane inne działania o których wspominasz a ich nie pokazałeś.
Czy przypadkiem nie zmieniasz tej zmiennej gdzieś w przerwaniach?

--
Pozdrawiam,
Robert

No właśnie flaga ma być też sterowana w przerwaniu, ale narazie powyłączałem wszystko z nią związane i zainicjowałem ją jako zmienna globalna. Przerwanie jest włączone od timera1, ale odpowiada ono za transmisje 433MHz, nie ma tam nic z tą flagą.
Dodałem pod przycisk kod:
język c

Powinno działać teraz, że na zmianę na LCD wyświetla mi "KL3 zanurzenie start" i "Zanurzenie stop". Po odpaleniuprogramu włącza się "Zanurzenie start" i dalej nie reaguje przycisk. Gdy zakomentuje flaga_zbiornika = 0; działa tak jak powinno czyli "Zanurzenie start" potem "Zanurzenie stop" i koniec, czyli się zgadza

PostNapisane: 3 lut 2016, o 20:45 
Użytkownik

Troszeczkę nie rozumiem i nie umiem ci wytłumaczyć, ale zobacz jak to powinno być wykonane.
język c

PostNapisane: 3 lut 2016, o 21:03 
Użytkownik

Tylko ja chciałbym to sprawdzanie flagi mieć w osobnej funkcji i dla kilku różnych wartości flagi, coś w ten sposób co stworzyłem, tylko rozbudowane.
Przypisanie jakiejś wartości do zmiennej globalnej blokuje wykonanie funkcji. Ktoś może wytłumaczyć czemu tak się dzieje?

PostNapisane: 3 lut 2016, o 21:25 
Użytkownik

Ale te dwie wersje się różnią warunkami. Pierwszy działa tak po naciśnięciu klawisza:
- jeżeli (flaga_zbiornika == 2) => wyświetl "Zanurzanie: STOP" na LCD i ustaw flaga_zbiornika = 0
- jeżeli (flaga_zbiornika == 0) => wyświetl "Zanurzanie start" na LCD i wstaw flaga_zbiornika = 2
Czyli jak wykona się pierwsza część to od razu wykonuje się druga i start nadpisuje STOP.
W drugim jak masz gdy (flaga_zbiornika == 0) wyświetlasz napis start i ustawiasz flaga_zbiornika = 2 a STOP wyświetlasz gdy masz 0, więc w tym wywołaniu nie zostanie to wykonane.

--
Pozdrawiam,
Robert

------------------------ [ Dodano po: 1 minucie ]

Musisz rozpisać sobie wartości flagi i co przy nich robisz oraz kiedy je zmieniasz. I będzie mógł korzystać ze swoich dodatkowych funkcji.

Autor postu otrzymał pochwałę

PostNapisane: 3 lut 2016, o 21:37 
Użytkownik

No tak, zaczajone :D
za dużo czasu przed kompem dzisiaj chyba i już mózg nie pracuje

PostNapisane: 9 lut 2016, o 09:33 
Nowy

DanielM napisał(a):
No tak, zaczajone :D
za dużo czasu przed kompem dzisiaj chyba i już mózg nie pracuje

Nadmiar komputera nie sprzyja szybkiemu myśleniu :) Znam to ...

Strefa czasowa: UTC + 1