Witam,
pytanie (zapewne do autora) czy układ tego minutnika pozwala na dołożenie przycisku RESET by ponownie zacząć odliczać nastawiony czas?
Chciałbym uzyskać elektroniczne urządzenie typu SCRABBLE TIMER - elektroniczny licznik czasu pozostałego na ruch gracza (odliczające równy czas dla wszystkich graczy w Scrabble, Remik, Rummikub, itp.)
http://gamiko.pl/pl/pozostale/3537-scra ... 50051.htmlRozważałem też zwykły kuchenny 'chiński' produkt (np. czasomierz STAM z IKEA za 8zł) ale w tych produktach ciągle trzeba czas ustawiać
Szukałem alternatywnych rozwiązań i tak trafiłem tutaj. Doczytałem że można kupić cały kit AVT3143 za 35zł.
Ustawiałoby się pokrętłem zadany czas np. 2 minuty (który by się nie kasował podczas naciskania resetu). Teraz gracz 1 wykonuje ruch po czym naciska grzyba (reset) na liczniku i kolejny gracz ma odliczany cały nastawiony czas (swoje 2 minuty), potem kolejny i kolejny. Tak by to miało działać.
Oryginał ma tylko trzy nastawy co minutę (bez wyświetlacza) a taki "nakręcany" minutnik byłby bardziej funkcjonalny. Pokrętło pozwalałoby ustawić czas (najlepiej co 10 sek) a przycisk zerować.
Chciałbym większe cyfry oraz obudowę. Źródłem obudowy i większych LEDów miałby być jakiś 'radiobudzik' z odzysku (zadziała takie rozwiązanie?).
Zlutować układ potrafię. Taśmą HDD był bym zapewne wstanie tak polutować 'budzikowe LEDy' aby mieć czas nie odwrócony przy pokrętle u góry.
Pytanie tylko czy przycisk na pokrętle mógłby działać jako reset i czy ATtiny2313 szło by przeprogramować by uzyskać taką funkcję. Czy np. kod się zmieści?
Albo osobny przycisk tylko pod inne piny mikro kontrolera?
Z racji trwałości planowałem na reset osobny przycisk typu grzyb (wyłącznik awaryjny).
Wszelkie komentarze i opinie mile widziane