Witam,
Koledzy zastanawiam się nad jedną kwestią związaną z diodami WS2812. Otóż oglądam poradniki pana Mirka o tych diodach i chcę zbudować sobie matryce LED powiedzmy o rozdzielczości 8x32. Na tej matrycy będę chciał wyświetlać np. jakiś tekst. Chcę mieć możliwość zmiany koloru i jasności świecenia takiej matrycy.
Więc wysyłam do każdej konkretnej diody 24 bity informacji. 8 bitów dla koloru zielonego, 8 dla koloru czerwonego i 8 dla niebieskiego. Sprawa prosta i wszystko ładnie działa.
Załóżmy że wysyłam do wszystkich diod kolor w kodzie hex 0x9f9f9f. Diody palą się kolorem białym o określonej jasności. Teraz chcę zmniejszyć jasność białego koloru więc wysyłam 0x0A0A0A. Dioda wciąż pali się na biało ale już z małą intensywnością.
Teraz wysyłam inny kolor np. 0x0fDD88 i diody świecą w danym kolorze o określonej jasności a teraz chcę zmniejszyć jasność świecenia diod więc i odejmę od wartości 0x0fDD88 np 0x333333. O ile dwa pierwsze kolory zmienią swoją intensywność o tyle ten na najstarszej pozycji zgaśnie całkiem i dioda zmieni kolor świecenia.
Stąd moje pytanie jak regulować jasność świecenia takich diod w zakresie od 0 do 100%? W pierwszej kolumnie zapalam kolor czerwony a w drugiej seledynowy i jak jednocześnie zmienić intensywność świecenia obydwóch kolumn w zakresie 0 do 100%? Czerwony kolor stablicuję, zastosuję korekcję gamma ale co z seledynowym w którym udział poszczególnych barw jest różny?
Będę wdzięczny jak ktoś mi to wyjaśni
mam nadzieję że nie namieszałem w opisie za bardzo