Kanał - ATNEL tech-forum
Wszystkie działy
Najnowsze wątki

Teraz jest 20 gru 2024, o 07:31

Strefa czasowa: UTC + 1

Utwórz nowy wątek Odpowiedz w wątku  [ Posty: 52 ]  Przejdź na stronę Poprzednia strona  1, 2
Autor Wiadomość
PostNapisane: 25 cze 2014, o 13:12 
Użytkownik

anonimowy napisał(a):
Nie obyło się tez bez pewnych problemów. Umieszczenie karty SD na sprzętowym SPI nie było najlepszym pomysłem. Zapomniałem wyciągnąć kartę podczas wgrywania programu co spowodowało zablokowanie procesora. Mimi prób reanimacji pacjent zmarł :? Trochę czasu minęło, nim nabrałem chęci na dalszą praca nad drukarką, bo procesor musiałem zamawiać przez internet -u mnie takiego nie dostane. Zablokowałem i drugiego przez nieuwagę, ale tego po chwili udało się przywrócić do życia (Atmega fusebit doctor).

Hmm... A nie zapomniałeś przypadkiem o zewnętrznym rezystorze pull-up do VCC na linii CS? Nie widać go na schemacie, a on przecież jest absolutnie niezbędny. Dzięki niemu urządzenie na magistrali nie wtrąca się w komunikację pomiędzy MCU i programatorem.
W końcu trudno byłoby odłączać taki ENC28J60 albo MCP2115 w obudowie SMD na czas programowania. ;)

Swoją drogą już od jakiegoś czasu chodzi mi po głowie myśl o kupieniu takiej starej drukarki i zrobieniu czegoś podobnego. Tyle tylko, że ja myślałem o drukowaniu najnowszych wiadomości z Twittera. :) Wiem, że mało praktyczne z uwagi na szybkie zużywanie się taśmy, ale to nie o to chodzi. ;)

cytowanie selektywne  Cytuj  
PostNapisane: 25 cze 2014, o 13:33 
Użytkownik

Naprawdę fajny pomysł z tą drukarką :D
Aż mnie kusi się za to zabrać bo posiadam trochę mniejszą ze starego terminala czy coś takiego. Ach już niedługo :D
Wielki szacunek dla ciebie za tak dobrze przygotowany projekt.

PostNapisane: 25 cze 2014, o 20:55 
Użytkownik

Atlantis napisał(a):

Swoją drogą już od jakiegoś czasu chodzi mi po głowie myśl o kupieniu takiej starej drukarki i zrobieniu czegoś podobnego. Tyle tylko, że ja myślałem o drukowaniu najnowszych wiadomości z Twittera. :) Wiem, że mało praktyczne z uwagi na szybkie zużywanie się taśmy, ale to nie o to chodzi. ;)

Szybkie zużywanie taśmy? Czy ja wiem. Czytelna czcionka to taka o wysokości 8 pikseli, ale lepsza jest 10pikseli. 10 pikseli to 1,25mm na linie, dodając drugie tyle na przerwę między liniami to mamy 2,5mm. Przyjmijmy nawet te 10 linijek co daje 2,5cm na jedną wiadomość. Przy długości rolki 20m daje nam to 800 wiadomości. Przy 50m już 2 tysiące. Przypomniał mi się aż jeden projekt, który znalazłem szukając informacji na internecie o drukarkach termicznych : http://majsterkowo.pl/twitterowa-drukarka-statusow/. Tam jednak sama drukarka kosztuje 200zł i projekt jest na Arduino UNO, a ja nie darzę rodziny Arduino sympatią (sam nie wiem czemu :o ). Ona właśnie drukowała statusy Twitterowe.

PostNapisane: 26 cze 2014, o 13:12 
Użytkownik

pełen podziw :D
gdyby tylko taniej można było te drukarki dostać :x

PostNapisane: 26 cze 2014, o 13:22 
Użytkownik

anonimowy napisał(a):
Szybkie zużywanie taśmy? Czy ja wiem. Czytelna czcionka to taka o wysokości 8 pikseli, ale lepsza jest 10pikseli. 10 pikseli to 1,25mm na linie, dodając drugie tyle na przerwę między liniami to mamy 2,5mm. Przyjmijmy nawet te 10 linijek co daje 2,5cm na jedną wiadomość. Przy długości rolki 20m daje nam to 800 wiadomości. Przy 50m już 2 tysiące.

Masz rację. Nie policzyłem sobie tego, a tak "na wyczucie" wydawało mi się, że papier powinien się szybko skończyć. Pozostaje jeszcze jedna wada drukarki termicznej - blaknięcie wydruku. Może tak swoją drogą da się gdzieś kupić taką drukarkę igłową do paragonów?

Cytuj:
Przypomniał mi się aż jeden projekt, który znalazłem szukając informacji na internecie o drukarkach termicznych : http://majsterkowo.pl/twitterowa-drukarka-statusow/. Tam jednak sama drukarka kosztuje 200zł i projekt jest na Arduino UNO

Swoją drogą jak to jest z wymaganiami takich drukarek co do zasilania? Ta z powyższego projektu jest zasilana znacznie mniejszym napięciem, a pomimo tego pobiera znacznie mniejszy prąd...

Cytuj:
a ja nie darzę rodziny Arduino sympatią (sam nie wiem czemu :o ). Ona właśnie drukowała statusy Twitterowe.

Ja też nie przepadam za Arduino. To znaczy inaczej - nie podoba mi się praktyka budowania projektów na płytkach ewaluacyjnych, które potem zamyka się w obudowie razem z wiązką kabli i paroma płytkami uniwersalnymi. Wychodzę z założenia, że gotowy projekt to taki, który został zmontowany na własnej, wytrawionej płytce. W dodatku takie stosowanie Arduino może oznaczać marnotrawstwo, bo do odbudowy trawią niewykorzystywane komponenty (np. FT232, gniazdko microSD).

Arduino jest dobre do nauki, do poznawania zasady działania nowych elementów. Jeśli jednak traktuje się to hobby poważnie, w pewnym momencie powinno się przejść na normalne uC.
Sam mam w szufladzie jakiegoś klona Arduino. Parę razy się przydawał, kiedy trzeba było na szybko przetestować jakiś komponent za pomocą kodu ściągniętego z sieci.

PostNapisane: 26 cze 2014, o 16:38 
Użytkownik

Atlantis napisał(a):
Masz rację. Nie policzyłem sobie tego, a tak "na wyczucie" wydawało mi się, że papier powinien się szybko skończyć. Pozostaje jeszcze jedna wada drukarki termicznej - blaknięcie wydruku. Może tak swoją drogą da się gdzieś kupić taką drukarkę igłową do paragonów?

kacperu2 napisał(a):
gdyby tylko taniej można było te drukarki dostać

Tak jak wszystko, na alledrogo. Polecam napisać do serwisów które zajmują się naprawą kas i drukarek fiskalnych. Na pewno odsprzedają. Wiem, bo gdy poszukiwałem pisałem do takiego serwisu i chcieli chyba 30zł za drukarkę. Jednak w tym samym czasie na allegro znalazłem lepszą ofertę. Igłowe tez na pewno mają. Jednak igłowa wymaga taśmy barwiącej i ma zazwyczaj mniejszą rozdzielczość. Do tekstu jest ok, ale do grafiki się chyba nie nadaje.

Nie bierzcie tego jako reklamy, tylko jako pomoc w poszukiwaniach. Podaję mail do serwisu, który na pewno ma takie drukarki: market_fiskalny@fiscash.com.pl
Część maila od nich brzmi
Kod:
do thermali posiadamy do wszystkich wersji cena od 20  do 50zł brutto,
do sharpa muszę znać model -do 237, 277 również posiadamy  - ceny
podobne
Jak widać ceny całkiem całkiem.

Cytuj:
Swoją drogą jak to jest z wymaganiami takich drukarek co do zasilania? Ta z powyższego projektu jest zasilana znacznie mniejszym napięciem, a pomimo tego pobiera znacznie mniejszy prąd...

W specyfikacji modułu termicznego pisze :Typical printing conditions : Supply current : 2.3 A (144 dots on) ponieważ jak już wspomniałem wydruk można realizować w dwóch etapach. Najpierw pierwsze 144 punkty, następnie 288 punktów. Drukarka przeznaczona jest typowo do tekstu, a tam z reguły będzie mniej punktów do wypalenia.
Druga sprawa to czas wydruku. Właśnie głównie z mocy zasilania wynika czas wydruku. 24V 2A będzie o wiele szybsza niż 5V 2A. W moim wypadku prędkość jest ograniczona przez sam procesor. Musiałbym zastosować jakąś pamięć RAM, do której ładowałbym czcionkę aby wydruk przebiegał szybko. Teraz muszę bez przerwy odwoływać się do karty SD a to trochę trwa(widać na filmie). Nie jest to też super wolno, ale jeśli się da przyśpieszyć, to czemu nie? Właśnie jedną z rzeczy, które chce poprawić przed opublikowaniem wsadu to prędkość wydruku.

PostNapisane: 26 cze 2014, o 21:56 
Użytkownik

No to ja od siebie dam jeszcze cynk że od żółtych z AliExpress można nówkę w okolicach stówki wyrwać:
http://www.aliexpress.com/item/Free-sho ... 18533.html
Podają napięcie zasilania 5-9V, raczej o przystępniejsze od tych z serwisów.

PostNapisane: 27 cze 2014, o 08:27 
Użytkownik

kacperu2 napisał(a):
No to ja od siebie dam jeszcze cynk że od żółtych z AliExpress można nówkę w okolicach stówki wyrwać:
http://www.aliexpress.com/item/Free-sho ... 18533.html
Podają napięcie zasilania 5-9V, raczej o przystępniejsze od tych z serwisów.

Ale to już jest gotowe urządzenia z czcionką i i sterownikiem. Nie ma tej zabawy, tego co jest najlepsze czyli dochodzenie co jak działa, jak rozwiązać jakiś problem. A chyba to jest najważniejsze, no i doświadczenie jakie się zdobyło. Różnica jest też w szerokości wydruku (niewielka) bo tamta 48mm, moja 54mm (papier 56mm).

PostNapisane: 27 cze 2014, o 08:40 
Moderator

anonimowy napisał(a):
A chyba to jest najważniejsze

ZDECYDOWANIE ;) ... popieram w całej rozciągłości ;)

PostNapisane: 27 cze 2014, o 15:58 
Użytkownik

Jak najbardziej macie rację, że im więcej zabawy tym większa radość. I sam bym się chętnie 'pobawił' takim sprzętem.
Niestety często trzeba iść na kompromisy (z powodu kompletnego braku czasu) i skupić się na napisaniu programu w którym drukarka jest tylko jednym z trybików.

PostNapisane: 20 sty 2016, o 20:03 
Użytkownik

Temat już dość stary, ale znalazłem kolejne ciekawe zastosowanie drukareczki, a pomógł mi w tym program Pana Mirka :)
Jako, że w pewnym pomieszczeniu znajduje się spora ilość kartonów a w każdym inna rzecz to musiałem jakoś to wszystko ogarnąć. Chociażby nie wiem jak się starać, nie możliwe jest zapamiętanie co w którym kartonie się kryje -maksymalnie na kilka dni, potem już wszystko człowiek zapomina. Myślałem, żeby to może jakoś opisywać, ale to nieporęczne. Zawsze mam przy sobie telefon, a tam czytnik qr kodów, to rozwiązanie proste, naklejać na kartony kody QR, które będą kryły opis z zawartością. Jako, że moja drukarka przyjmuje bitmapy to poszukiwałem jakiegoś programu do generowania bezpośrednio bitmap, żeby nie tracić czasu. Szukałem i ciężko było znaleźć coś ciekawego :cry:
No ale z pomocą przyszedł program QR CODE GEN2 http://mirekk36.blogspot.com/2012/05/qr-code-free-pc-application.html autorstwa Pana Mirka. Nie wiem czemu, do tej pory nie wiedziałem o tym programie :oops: No i muszę przy okazji bardzo podziękować, bo spełnia on wszystkie założenia. Nie dość, że zapisuje prosto do bmp to jeszcze mogę wybrać rozmiar :P
Swoją drogą ciekawe byłoby drukowanie na papierze termicznym do etykiet samoprzylepnych. Tutaj jednak na kartonie nie powinno nic pozostać po oderwaniu, dlatego jakaś słaba taśma klejąca się sprawdza.
Obrazek

PostNapisane: 20 sty 2016, o 20:34 
Użytkownik

@anonimowy
Jednak działa tak jak oczekujesz :) A możesz powiedzieć ile tekstu się mieści?

--
Pozdrawiam,
Robert

PostNapisane: 21 sty 2016, o 10:14 
Użytkownik

Z tym kodem QR to już przeważyłeś o użyteczności projektu. (oczywiście pozytywnie) :)

PostNapisane: 21 sty 2016, o 17:09 
Użytkownik

rskup napisał(a):
A możesz powiedzieć ile tekstu się mieści?

Prawdę mówiąc nie sprawdzałem tego, ale zależy to już od samego programu. Ktoś tam w komentarzu wspomniał że maksymalnie 1000 znaków, ale sam tego nie sprawdzałem. Mi wystarczą dwa, trzy zdania, a tyle mieści się bez problemu.

PostNapisane: 21 sty 2016, o 17:47 
Użytkownik

Cytuj:
Cytuj:
A możesz powiedzieć ile tekstu się mieści?

Prawdę mówiąc nie sprawdzałem tego, ale zależy to już od samego programu. Ktoś tam w komentarzu wspomniał że maksymalnie 1000 znaków, ale sam tego nie sprawdzałem. Mi wystarczą dwa, trzy zdania, a tyle mieści się bez problemu.

Chyba także autor projektu / zdjęcia nie załapał aluzji wynikającego z treści QR kodu :(

--
Pozdrawiam,
Robert

PostNapisane: 21 sty 2016, o 17:56 
Użytkownik

:lol: :lol: :lol: Robiąc i wstawiając to zdjęcie nawet nie zastanawiałem się, co tam wpisałem. Przez myśli mi nawet nie przeszło, że komuś będzie się chciało zeskanować ten kod :)

PostNapisane: 21 sty 2016, o 19:36 
Użytkownik

Cytuj:
Teraz wszyscy będą skanować kod ze zdjęcia :)
Na szczęście nie ma tam prywatnych danych ani nic kompromitującego :)

--
Pozdrawiam,
Robert

PostNapisane: 21 sty 2016, o 22:21 
Użytkownik

dambo napisał(a):
Możesz pójść w jeszcze trochę inną stronę - na QRach drukować taki, a ana tel jakąś małą bazę danych i możesz łatwo przypisywać/edytować zawartość kartonów bez zmiany naklejki

Całkiem fajny pomysł, szkoda że nie ma zbytnio czasu na jego realizację :(
rskup napisał(a):
ani nic kompromitującego

I całe szczęście, że wstawiłem właśnie te zdjęcie, bo ja podczas testów lubię wypisywać różne, naprawdę dziwne rzeczy :lol:

PostNapisane: 3 sty 2017, o 18:26 
Użytkownik

Tyle inspiracji na tym forum, że nie wiadomo od czego zacząć!!!! Aż glowa pęka. Gratuluję umiejętności.

PostNapisane: 8 maja 2017, o 12:20 
Użytkownik

Można wiedzieć jak realizujesz drukowanie bitmapy na drukarkach? Mam w posiadaniu drukarkę termiczną i przyjmuje ona polecenia ESC. Mogę drukować kody kreskowe, zmieniać czcionkę, pozycję tekstu ale nie doszedłem do obsługi bitmap. Czy są jakieś komendy na wydrukowanie bitmapy? Mógłbyś jakoś mnie nakierować?

PostNapisane: 8 maja 2017, o 16:27 
Użytkownik

Ja korzystałem z gołych modułów termicznych, bez żadnych dodatkowych sterowników, obsługa nie poprzez polecenia, tylko praca na gołych bitach (wejście szeregowe, jak rejestr przesuwny). Program PC zamienia bitmapę na ciąg bitów, które wysyłane są do bufora, a po przesłaniu wszystkich linii, całość jest drukowana.

PostNapisane: 8 maja 2017, o 18:04 
Użytkownik

A jaki masz model drukarki?
Sa dedykowane kody ESC do druku grafiki. Popatrz od strony R-65 z linku.

Sent from my Mi-4c using Tapatalk

Utwórz nowy wątek Odpowiedz w wątku  [ Posty: 52 ]  Przejdź na stronę Poprzednia strona  1, 2

Strefa czasowa: UTC + 1