Kanał - ATNEL tech-forum
Wszystkie działy
Najnowsze wątki

Teraz jest 24 sty 2025, o 10:34

Strefa czasowa: UTC + 1

Autor Wiadomość
PostNapisane: 20 sty 2016, o 20:27 
Użytkownik

Firmy Microchip Technology Incorporated oraz Atmel Corporation ogłosiły wczoraj iż to Microchip ostatecznie przejmie Atmela za kwotę około 3,56 mld dolarów. Transakcja będzie miała formę cash-and-stock, czyli zostanie przeprowadzona częściowo w gotówce i częściowo w postaci przekazania akcji. Porozumienie również w takiej formie Atmel zawarł we wrześniu 2015 r. z firmą Dialog Semiconductor. Wówczas Dialog miał zakupić Atmela za 4,6 mld dolarów. Od tego czasu będące częścią oferty akcje potencjalnego nabywcy straciły na wartości, a Dialog nie zdecydował się zwiększyć oferty wykupu.

Ciekawe co z tego dobrego wyniknie :twisted:

cytowanie selektywne  Cytuj  
PostNapisane: 20 sty 2016, o 21:54 
Moderator

Mnie się podobają różne fuzje - zwykle wpływają pozytywnie na rozwój produktów ... jak widać czasem zapowiadane nie wchodzą w życie - a czasem wchodzą ... Z punktu widzenia użytkownika końcowego i tak zwykle nie ma to żadnego praktycznego znaczenia - tak mi się wydaje.

PostNapisane: 21 sty 2016, o 17:51 
Moderator zasłużony dla forum.atnel.pl

No nie wiem. Przecież Microchip był konkurencją dla Atmela. Żeby po przejęciu nie okazało się że układy zdrożeją.

PostNapisane: 21 sty 2016, o 19:34 
Moderator

No to była chęć wykończenia a nie połączenie ;) tak mi się wydaje ... a skoro połączenie to ... aaa zresztą zobaczymy co się z tego wykluje

PostNapisane: 21 sty 2016, o 19:43 
Moderator

a niedawno nxp philipsa ;) ... i co z tego wynika ? .... chyba to co mówiłem na początku - czyli nic ;)

PostNapisane: 21 sty 2016, o 19:48 
Użytkownik

W moim mniemaniu Microchip stara się jak może trwać w 8-bitowcach, które de facto wymierają. Microchip pozostaje "monopolistą" tej kategorii, czym przedłuża swoje istnienie w sferze, w której bardzo dużo inwestuje. Ciekawe jak długo będzie trwało dogorywanie 8-bit? W każdym razie można spodziewać się, że AVR mogą wkrótce zniknąć z rynku, bo i po co trzymać je, gdy ma się swoje PIC-e. Pożyjemy-zobaczymy.

PostNapisane: 21 sty 2016, o 20:12 
Użytkownik

A po co tracić klientów wykorzystujących AVR?
Nie mówię tu o hobbystach, ale firmach.

Myślę, ze śmierć ośmiobitowców nie będzie taka szybka, to musi przejść naturalnie. Fakt, mogą temu pomagać, ale zbyt agresywne ruchy wcale się nie opłacą. To biznes.

PostNapisane: 21 sty 2016, o 21:30 
Użytkownik

Zbananowany użytkownik

Trochę programuje PICi i muszę powiedzieć że to równie fajne procki. Biorąc pod uwagę możliwości dzisiejszych arkitektur 8bitowych tak szybko z rynku nie znikną. Głównie z przyzwyczajenia konstruktorów. U mnie w firmie np królują 32bity jak i FPGA (duży dział R&D) i jest to jakby naturalne ale miłym zaskoczeniem było dla mnie gdy musiałem przeprogramować układ diagnostyki pewnego dość drogiego przemysłowego urządzenia :) znalazłem w środku 2 pracujące niezależnie ATmegi32. Myślę że MCP nie pozbędzie się AVRów tak szybko. Myślę że nawet może to wpłynąć na rozwój tego produktu biorąc pod uwagę doświadczenia MCP

PostNapisane: 21 sty 2016, o 21:43 
Moderator

PJS napisał(a):
W moim mniemaniu Microchip stara się jak może trwać w 8-bitowcach, które de facto wymierają. Microchip pozostaje "monopolistą" tej kategorii, czym przedłuża swoje istnienie w sferze, w której bardzo dużo inwestuje. Ciekawe jak długo będzie trwało dogorywanie 8-bit? W każdym razie można spodziewać się, że AVR mogą wkrótce zniknąć z rynku, bo i po co trzymać je, gdy ma się swoje PIC-e. Pożyjemy-zobaczymy.

Panie poczytaj pan sobie archiwalne wieści z internetu i nie tylko ;) .... tego typu teksty o dogorywaniu 8-bitowców to już tak gdzieś od 20-30 lat się utrzymują ;) ..... A zniknąć z rynku, to jakby poczytać choćby z ostatnich tylko 2-3 lat wypowiedzi na forach tylko w PL - Jezu! ;) toż to temat bumerang ;) ..... już dawno nie powinno ich być a nie dość, że są - to pojawiają się wciąż nowe

hhahahaha tak samo jak wszyscy płakali albo lepiej powiedzieć 30 lat temu już 8051 a do dzisiaj istnieją na rynku w przeróżnych mutacjach

mnie to zawsze bawią takie wróżby ;)

PostNapisane: 22 sty 2016, o 08:59 
Użytkownik

mirekk36 napisał(a):
PJS napisał(a):

Panie poczytaj pan sobie archiwalne wieści z internetu i nie tylko ;) .... tego typu teksty o dogorywaniu 8-bitowców to już tak gdzieś od 20-30 lat się utrzymują ;) ..... A zniknąć z rynku, to jakby poczytać choćby z ostatnich tylko 2-3 lat wypowiedzi na forach tylko w PL - Jezu! ;) toż to temat bumerang ;) ..... już dawno nie powinno ich być a nie dość, że są - to pojawiają się wciąż nowe

hhahahaha tak samo jak wszyscy płakali albo lepiej powiedzieć 30 lat temu już 8051 a do dzisiaj istnieją na rynku w przeróżnych mutacjach

mnie to zawsze bawią takie wróżby ;)

A czy ja coś pisałem, że to będzie już? Tam był znak zapytania? Ja nie jestem wyrocznią, ani nie roszczę sobie nieomylności. A wręcz przeciwnie jestem omylny i choćby ze względu na takie osoby jak Ty, niech AVR żyją wiecznie. Osobiście nie używałem zbyt wiele razy AVRów, bo według mnie w 8bit lepszą są PICe. Zresztą można domniemywać, że w świecie wielu tak myśli, gdyż to właśnie Microchip wykupuje Atmela, a nie odwrotnie. I dalej pozostaje pytanie: czy Microchipowi będzie opłacało się utrzymywać AVRy? I to pomimo ich dużej popularności. A może skoncentruje się tylko na Arduino, a resztę "wywali"? I są to pytania, a nie stwierdzenie faktów!
A co do 8051 - dużo znasz hobbystów/studentów itp., którzy ich używają? A to oni będą w przyszłości decydować, co zastosują firmy, w których będą projektantami. Ja używałem ich wielokrotnie, ale teraz sięgam właściwie tylko po ARMy i Renesasa. A dlaczego? Bo mam darmowy lub bardzo tani dostęp do próbek, programatorów, środowisk programistycznych i przede wszystkim do bardzo dobrego supportu. A należy jeszcze wspomnieć o takich sprawach, jak pobór prądu, szybkość obliczeń, czy dostęp do wielu peryferiali, czy dużej konfigurowalności układu. To wszystko spowodowało, że 8051 mnie już nie interesuje i nawet nie sprawdzam, czy istnieje.

PostNapisane: 23 sty 2016, o 12:42 
Użytkownik

PJS napisał(a):
A co do 8051 - dużo znasz hobbystów/studentów itp., którzy ich używają?

tak bardzo wielu , np ja ... ich używam -- i zapewne ty też nieświadomie bo core8051 schował się przed tobą udostępniając ci 2% możliwości w układzie bluetooth którego używasz .... i cieszysz się pan że woow zajebisty scalak uart/i2c/spi <-> bluetooth .... a siedzi tam poza RF co ?? 8051 (np CC2540, i inne tanie popularne bTki ... czy nawet ZigBEE i WIFI ... ale -- nikt tego przecież nie używa :P

PJS napisał(a):
bo według mnie w 8bit lepszą są PICe.

w przypadku zastosowań przemysłowych w segmentach automotive czy aviation zgadzam się z tobą całkowicie wszystkie alarmy samochodowe , sporo modułów komfortu jest na PIC dlatego że w odróżnieniu od AVR ich zachowanie jest zgodne z zastosowaniem , a nie przypadkowe i nieobliczalne :)

----------------------------
Mi się osobiście wydaje że AVR pozostaną na rynku ale pod szyldem Microchipa i wyjdzie im to na dobre
Atmel chciał się sprzedać Dialogowi , ale dialg odpuścił bo Atmel od dłuższego czasu odnotowuje spadki zysków i straty, to wina samej firmy Atmel ... strzeliła sobie w kolano , a potem w stopę wypuszczając kilka niedopracowanych rodzin mikrokontrolerów , które są spóźnione o kilak lat w stosunku do firm konkurencyjnych i nie wnoszą żadnego nowum na rynek ... podobnie jak wycofało się ze współpracy paru większych odbiorców segmentu automotive .... a to ma wpływ na zyski firmy .... Niech się cieszą że MC się zgodził na wykup czegoś co według wskaźników przynosi straty , bo teraz AVRy mogą wreszcie się poprawić i rozwinąć ...

PJS napisał(a):
o wszystko spowodowało, że 8051 mnie już nie interesuje i nawet nie sprawdzam, czy istnieje.

niewiedza jest błogosławieństwem :)
mirekk36 napisał(a):
mnie to zawsze bawią takie wróżby

dokładnie ...

zamiast wietrzyć podstęp i snuć teorie spiskowe , panowie zachowajcie spokój bo jest to zwyczajny rozwój i ewolucja , czy nawet dojrzewanie do technologi ... Atmel nie dawał rady - wieć lepiej zarobić i się sprzedać komuś kto da radę niż pogrzebać ... lata produkcji na zachodzie myślą inaczej - przyszłościowo , a w PL .... ooo wyukupili zabiją konkurencje rany tragedia trzeba ogłosić żałobę
:)

pamiętajcie że nie wszędzie 32bity są potrzebne i nie w każdym zastosowaniu się sprawdzają , dlatego
są potrzebne 8 bitowe procki i długo będą one gościć na naszym rynku ...
Nie doszukujcie się tu spisków , i pamiętajcie że nie jest sztuką zabić komara , ale packą , a nie z armaty ..... :)

hmmmm... ...,.,,

a zresztą starsi forumowicze chyba się domyślą co mam na mysli ...
a reszta ??? się obrazi :P

PostNapisane: 23 sty 2016, o 14:46 
Użytkownik

SunRiver napisał(a):
tak bardzo wielu , np ja ... ich używam -- i zapewne ty też nieświadomie bo core8051 schował się przed tobą udostępniając ci 2% możliwości w układzie bluetooth którego używasz .... i cieszysz się pan że woow zajebisty scalak uart/i2c/spi <-> bluetooth .... a siedzi tam poza RF co ?? 8051 (np CC2540, i inne tanie popularne bTki ... czy nawet ZigBEE i WIFI ... ale -- nikt tego przecież nie używa :P

I stąd moja niewiedza - nie używam :shock: . Jak dotąd korzystałem z atmelowskiego mesh'a, oraz z nordica (np. ant), a tam nie siedzi '51. Być może, któryś z użytych przeze mnie ma/miał '51, ale nie zwracałem na to uwagi, bo widocznie nie trzeba go było aż tak dogłębnie znać, by użyć w moich zastosowaniach? Poza tym "nieświadomie używa", więc stąd moja pomyłka co do ich ilości :oops:
SunRiver napisał(a):
jest na PIC dlatego że w odróżnieniu od AVR ich zachowanie jest zgodne z zastosowaniem , a nie przypadkowe i nieobliczalne :)

I to też pozwala domniemywać, że z czasem AVR znikną z rynku... I zauważ, nie twierdzę, że tak będzie, ale że można domniemywać. Bo logicznym jest nie kontynuować produkcji czegoś "niepewnego" (wiem mocne słowo, ale traktujmy je z przymrużeniem oka) w działaniu. Wystarczy, że wezmą to co najlepsze i włożą w swoje natywne produkty.
I na tym zakończę swój udział w tej dyskusji. Bo i tak zaraz wyjdzie, że się mylę (a mam taką nadzieję) 8-)

PostNapisane: 27 sty 2016, o 08:13 
Użytkownik

a na dowód, że nie jest tak źle z atmegami :
http://hackaday.com/2016/01/26/bye-bye- ... llo-328pb/

i M324PB też ma trochę nowych ficzerów:
http://www.atmel.com/devices/ATMEGA324P ... parameters
Obrazek

Strefa czasowa: UTC + 1