Kanał - ATNEL tech-forum
Wszystkie działy
Najnowsze wątki

Teraz jest 1 mar 2025, o 14:01

Strefa czasowa: UTC + 1

Autor Wiadomość
PostNapisane: 12 sty 2016, o 21:13 
Nowy

Cześć.
Kilka lat temu miałem trochę styczności z programowaniem uC w bascomie, miganie diodami i takie podstawy. Jakiś tydzień temu wróciłem do tematu bo potrzebuję zrobić pewien projekt mam bluebooka jest to chyba ten pierwszy bo w miękkiej okładce.

Potrzebuję zrobić czujnik dźwięku który będzie działał następująco:
1. podczas ciszy lub małego hałasu ma się palić dioda zielona
2. podczas średniego hałasu zapala się dodatkowo dioda pomarańczowa
3. podczas dużego natężeniu dźwięku ma się zapalać też dioda czerwona

uC jaki mam w swoich zapasach to atmega8.
Mam też coś takiego: http://store.propox.com/galerie/m/mmsmartsound_2607.jpg
Jest to czujnik dźwięku z wyjściem cyfrowym TTL.

Mam do was drodzy forumowicze takie pytania:
1. Oglądałem filmiki Pana Mirka z ADC ale też z własnej autopsji kumam jak to działa. Czy tym moim modułem "hałasu" też da się jakoś odczytać stany powiedzmy w przedziale 0-1023 na nóżce uC. Nie bardzo wiem jak się za to zabrać. Gdyby ten czujnik miał wyjście analogowe to by bez problemu można wykorzystać adc.
Czy w mojej tej sytuacji muszę go podłączyć pod któryś dedykowny port uC? Przeglądam bluebooka i szukam w necie i nic nie mogę znaleźć.
Na jakimś forum ktoś pisze że odczytuje sygnały z tego czujnika w arduino właśnie w przedziale 0-1023 i mu to działa.

Pozdrawiam Bartek

cytowanie selektywne  Cytuj  
PostNapisane: 12 sty 2016, o 21:45 
Uzytkownik zasłużony dla forum.atnel.pl

Potrzebujesz 2 takie czujniki, bo w nim ustawiasz próg zadziałania tym niebieskim potencjometrem. Tak będzie najprościej.
Możesz też spróbować wpiąć się na jedno z wejść komparatora LM393 i to podłączyć do ADC. Nie widzą schematu. Możliwe, że potrzebny będzie wtórnik napięciowy zrobiony z LM358.

PostNapisane: 12 sty 2016, o 22:18 
Użytkownik

Ewentualnie na podwójnym wzmacniaczu operacyjnym zrobić prostownik dwupołówkowy (prostownik operacyjny) z możliwością regulacji wzmocnienia i dalej z wyjścia to przez mały filtr RC puścić na ADC atmegi. Na wejście wtedy trzeba by było podać sygnał z mikrofonu który musi być spolaryzowany odpowiednim napięciem. Resztę już robić programowo. To jedno z trudniejszych rozwiązań bo może wymagać symetrycznego zasilania jednak i poziom komplikacji większy... Robiłem coś o podobnej zasadzie działania w moim wzmacniaczu. Tyle że ja wyczuwałem sygnał na wejściu, dalej mierzyłem to przez ADC i próg zadziałania już był ustawiony programowo.

PostNapisane: 13 sty 2016, o 16:18 
Nowy

A powiedzieli byście mi co takiego ma arduino a czego nie ma atmega8 że tam można z tego czujnika odbierać sygnały cyfrowe w przedziale od 0-1023. Podaje link gdzie ktoś opisuje taką sytuację: http://majsterkowo.pl/forum/czujnik-dzwieku-t2856.html

Jakieś pojęcie o elektronice mam ale brak mi doświadczenia bo zawodowo zajmuję się sieciami komputerowymi. Dlatego proszę o wyrozumiałość ;)

Pozdrawiam

PostNapisane: 13 sty 2016, o 16:57 

borysn95_1 napisał(a):
A powiedzieli byście mi co takiego ma arduino a czego nie ma atmega8 że tam można z tego czujnika odbierać sygnały cyfrowe w przedziale od 0-1023

Tam jest inny czujnik, który ma wyjście analogowe. Mikrokontroler (atmega 8 i taki jaki jest też w arduino) ma przetwornik analogowo-cyfrowy i napięcie z zakresu 0-5V zamienia na liczbę 0-1023. Jak masz miernik to zasil swój moduł napięciem 5V (pomiędzy GND a +5V) i sprawdź napięcie wyjściowe (pomiędzy OUT a GND). Moduł który pokazałeś w pierwszym poście będzie miał na wyjściu albo napięcie około 0V albo około 5V w zależności od natężenia dźwięku i ustawienia potencjometru. Moduł z wyjściem analogowym będzie wystawiał napięcie zależne od natężenia dźwięku.

PostNapisane: 13 sty 2016, o 17:46 
Nowy

Zastanawia mnie tylko to zdanie z tamtego forum: "W takim razie źle podlaczylem czujnik, zamiast do wyjścia cyfrowego dałem do analogowego" :P
Czy taki czujnik da mi płynną regulację napięcia stałego w zależności od natężenia dźwięku?
http://botland.com.pl/mikrofony-i-detek ... share.html

PostNapisane: 13 sty 2016, o 18:34 

Ten się nada do twojego projektu

Strefa czasowa: UTC + 1