Kanał - ATNEL tech-forum
Wszystkie działy
Najnowsze wątki

Teraz jest 22 lis 2024, o 14:44

Strefa czasowa: UTC + 1

Autor Wiadomość
 Tytuł: Atmega128 i ISP
PostNapisane: 13 wrz 2012, o 10:44 
Użytkownik

Witam,
Mam problem z polączeniem się przez ISP z Atmega128 przez AVR Dragon'a.
Od nowości nie mogę się z nim połączyć. Przez JTAG nie mam najmniejszego problemu.
Sprawdzalem fuse i mam odblokowany SPIEN podobnie jak JTAG.
Kable sprawdziłem, ustawiłem na 8 MHz wew oscyl. Żeby mieć pewność ze nie mam za wolnego połączenua 1/4. Nie sprawdziłem czy nie mam zimnego lutu ( bo już późno było).
Sprawdzałem połączenue z mega32 i działa wiec to nie dagon...

Czy spotkaliście się z inną przyczyna niż zly kabel lub posuty programator ? Może być coś fabrycznie rozwalone ? :)

cytowanie selektywne  Cytuj  
PostNapisane: 13 wrz 2012, o 10:51 
Moderator

eeeeh - nic fabrycznie nie rozwalone panie kolego :( .... zawsze powtarzam, nie sięgajcie do fabryki tylko szukajcie błędu zawsze u siebie (ja tak zawsze robię i dobrze na tym wychodzę)

podpowiedź dla ciebie - jeszcze raz zajrzyj do noty PDF swojego procka i przeczytaj dokładnie jakie piny są do ISP, bo pewnie spojrzałeś na procka i dołączyłeś się na szybko do MOSI,MISO i SCK .... i masz ZONK'a i słusznie - bo w tym procku jest nieco inaczej - ale wyraźnie napisane w nocie na jakich pinach jest magistrala ISP (bo na pewno nie na sprzętowym widocznym z zewnątrz SPI) .... nawet teraz z głowy nie pamiętam - żeby konkretnie podpowiedzieć a siedzę na linuxie i tu tylko mi internet na razie działa ;)

PostNapisane: 13 wrz 2012, o 11:29 
Użytkownik

Sprawdzałem w nocie, SPI i JTAG, myślalem ze oba maja ta samą funkcje - progrgamwania, bo byly na tym samym bloku graficznym.
Jednak widzę że chyba powienienem podlączyc się pod PDO i PDI, tak jest napisane na 81 stronie...
Nie wiedzialem że standard ISP i PD to to samo, w mega32 też sa piny PDO i PDI a mimo wszystko programator podpinamy pod MISO MOSI...
Wrócę do domu to sprawdzę...
Dziękuję za podpowiedz.

PostNapisane: 13 wrz 2012, o 11:36 
Moderator

Hass-pol napisał(a):
Sprawdzałem w nocie, SPI i JTAG, myślalem ze oba maja ta samą funkcje - progrgamwania, bo byly na tym samym bloku graficznym.
Jednak widzę że chyba powienienem podlączyc się pod PDO i PDI, tak jest napisane na 81 stronie...
Nie wiedzialem że standard ISP i PD to to samo, w mega32 też sa piny PDO i PDI a mimo wszystko programator podpinamy pod MISO MOSI...
Wrócę do domu to sprawdzę...
Dziękuję za podpowiedz.

Chodzi tylko i wyłącznie o nieco inne piny dla ISP, albo niektórych linii ISP .... sam widzisz ;) teraz znalazłeś dokładnie to co ci potrzeba i zobaczysz, że teraz od razu wszystko ci pięknie ruszy ;)

PostNapisane: 13 wrz 2012, o 16:12 
Użytkownik

Działa :) tylko po co taka zmiana przez Atmel... nie prościej byłoby zostaiwć MISO i MOSI :roll:
Jeszcze raz dziękuje Mirek za pogonienie mnie do lepszego wglądu w PDF'a :)

PostNapisane: 13 wrz 2012, o 16:22 
Moderator

Hass-pol napisał(a):
Działa :) tylko po co taka zmiana przez Atmel... nie prościej byłoby zostaiwć MISO i MOSI :roll:
Jeszcze raz dziękuje Mirek za pogonienie mnie do lepszego wglądu w PDF'a :)

Ja ci powiem tak, zwykle dzięki temu że AVR'ki praktycznie wszystkie tak samo się programuje, tak samo się pisze do nich soft (to nieoceniona i wielka zaleta w porównaniu do innych rodzin) .... to zwykle czasami nas to rozleniwia i biorąc jakiś kolejny nie spodziewamy się, że czasem jest jakiś haczyk jak tutaj ;) .... Uwierz mi, że na ATmega128 i tym problemie prawie 99% osób się wkopuje ;) ..... hyhyhyhy skłamałbym gdybym powiedział że ja miałem inaczej .... tyle że jak coś nie zadziałało i już traciłem zmysły - to co? to wtedy jak zwykle .... eeeeh mówię sobie, weż się pan w garść panie kardaś i dawaj orać notę PDF ;) ...

Pomimo takich czasem jakby (pułapek) i tak 100x bardziej przyjemnie czyta mi się i rozumie np noty PDF od ATmela do AVRów niż od Microchipa do PIC'ów ... no ale tam to wiadomo - tam jest naturalna że tak powiem "bonanza", prawie każdy procek to inny - i za każdym razem prawie trzeba notę rezać od podstaw ;) ... chociaż wiadomo - ma to też swoje pozytywne strony tak na prawdę ;)

Strefa czasowa: UTC + 1