Dzień dobry, Jestem studentem 2 roku automatyki i robotyki i w ramach zaliczenia przedmiotu "metody numeryczne" mam wykonać projekt, w którym zaimplementuję zasobnik ciepłej wody użytkowej oraz regulator sterujący tym obiektem (np. regulator PID, PD, PI). Program powinien symulować działanie obiektu i regulatora w zadanym horyzoncie czasowym oraz umożliwiać obserwowanie wybranych parametrów obiektu i regulatora. Projekt planuję napisać w Visual Studio 2013 w CLI C++, bo tylko taki standard znam. O ile z samym stworzeniem aplikacji okienkowej nie powinienem mieć problemu, o tyle nie wiem zupełnie w jaki sposób ugryźć sprawę implementacji tego bojlera i regulatora. Dla zupełnego uproszczenia uznałem, że rozpatruję sytuację, w której ilość wody w zasobniku nie ulega zmianie, a regulator odpowiada tylko za ustawienie temperatury do wskazanego poziomu. Przebieg tej regulacji w czasie planuję umieścić na wykresie w programie okienkowym. Jeśli chodzi o moje pojęcie o automatyce, to miałem przedmiot podstawy automatyki z którego dowiedziałem się trochę o podstawowych członach dynamicznych, o obliczaniu transmitancji itp. jednak wydaje mi się, że moja wiedza nadal jest zbyt skąpa, by podołać zadaniu.
Czy znalazłby się ktoś, kto naprowadzi mnie na odpowiednią literaturę lub stronę www która pomoże mi zapoznać się z wymaganą wiedzą w zakresie realizacji projektu? Byłbym wdzięczny, gdyby ktoś zechciał w kilku zdaniach opisać jak rozsądnie zrealizować ten projekt.
Być może ten temat słabo pasuje do tematyki mikrokontrolerów jednak sądzę, że jest tu wielu ludzi o szerokich umiejętnościach i może znajdzie się jakiś automatyk, programista, który zechce mi pomóc.
Pozdrawiam
|