Kanał - ATNEL tech-forum
Wszystkie działy
Najnowsze wątki

Teraz jest 27 lis 2024, o 08:27

Strefa czasowa: UTC + 1

Utwórz nowy wątek Odpowiedz w wątku  [ Posty: 53 ]  Przejdź na stronę Poprzednia strona  1, 2
Autor Wiadomość
PostNapisane: 9 gru 2015, o 22:37 
Użytkownik

Płytka na Twoim pierwszym zdjęciu wygląda tak, jak moje wyglądały gdy miałem zły docisk wydruku do płytki. Cała masa miejsc niedotrawionych.
Kurcze ciężko tak doradzić :( Niestety, ale pozostaje Ci chyba tylko próbowanie aż do skutku.
Co do wytrawiania, to podgrzewam roztwór do temperatury 40-45 stopni i wrzucam płytkę. W czasie już samego wytrawiania nie podtrzymuję temperatury.

cytowanie selektywne  Cytuj  
PostNapisane: 9 gru 2015, o 23:23 
Użytkownik

Jeśli chodzi o docisk to ja się boję o szybkę w skanerze ;) wygląda tak bo krótko w wywoływaczu była -nie wiem czy to pisałem

PostNapisane: 10 gru 2015, o 00:01 
Użytkownik

No tak, pytanie tylko czy równomiernie dociskasz? U mnie problemem było to, że zamiast czterech zatrzasków dociskających szybę antyramy, nagle wpadłem na pomysł że użyję dwóch, chociaż wcześniej używałem zawsze czterech. To powodowało że wydruk nie przylegał idealnie.

PostNapisane: 10 gru 2015, o 00:08 
Użytkownik

na początku dociskałem ręcznie tą przykrywkę od skanera. Później z lenistwa kładłem na to taką ciężką skrzynię. A gdy naświetlałem te płytki w różnych czasach to ręcznie dociskałem. Jeśli mi jutro nie wyjdzie z tą inną płytką to będę pewien, że ja coś źle robię a tego nie wykluczam.. może rzeczywiście ten nacisk :?: :idea: :?: kanty pod cięciu zawsze papierem ściernym wygładzam żeby nie odstawało od szybki przez to oraz sprawdzam czy nie ma jakiegoś syfu na tej płytce po tym zabiegu.

PostNapisane: 10 gru 2015, o 00:39 
Nowy

Mi to.wygląda na przeswietlony nadruk. Za mocne światło albo zły wydruk. Na czym wydrukujesz?

PostNapisane: 10 gru 2015, o 15:54 
Użytkownik

Nie miałem drukarki laserowej więc zaniosłem do ksero i wydrukowali mi na kalce technicznej.
Myślicie, że to może być spowodowane że np za blisko jest laminat?
@Marcin_G z jakiej odległości naświetlasz?
Zanim jeszcze użyje ten nowej jeszcze jedną próbę zrobię z starą płytką tym razem z większej odległości naświetlałem\

Ostatnio edytowano 10 gru 2015, o 21:38 przez zumma, łącznie edytowano 2 razy

PostNapisane: 10 gru 2015, o 21:09 
Użytkownik

Zbananowany użytkownik

Z ksero to sobie możesz wyrzucić do kosza wydruk. To wszystko musi być czarne jak noc. Drukuj w najwyższej jakości na laserówce i kup density toner.

PostNapisane: 10 gru 2015, o 21:10 
Użytkownik

Zależy, jakie ksero - u mnie jest taki punkt, że drukują w super jakości :)

PostNapisane: 10 gru 2015, o 21:38 
Użytkownik

Zrobiłem próbę i gratki dla ludzi którzy mówili że to przez odległość między płytką a świetlówką (prześwietlony nadruk) chyba im o to chodziła. W każdym razie o wiele lepiej to wygląda. Zwiększę jeszcze tą odległość do 20 cm i zmierzę najlepszy czas naświetlania (przydał by się na to jakiś wzór :) )
ObrazekObrazekObrazek
A co do ksera mają raczej porządne drukarki. Mówiłem, że to ma być najlepszej jakości jaką można wycisnąć z tej drukarki. A ja mam starą atramentówkę na której nóżki smd procka wyglądają jak jeden pasek

Tak wyglądają wydruki w ksero. Sami oceńcie chyba że się nie za bardzo da po tych zdjęciach.
ObrazekObrazek
Te wydruki są ciemniejsze niż u mnie w atramentówce.
Schemat chyba będę musiał poprawić bo dałem zły typ rezystora więc możliwe że będę musiał jeszcze raz drukować więc mogę powiedzieć, że mają być ciemne jak noc :)

PostNapisane: 11 gru 2015, o 00:52 
Nowy

Zrób sobie kilka prób od 30 sekund i co 10 / 15 przesuwaj nakrycie w ten sposób dobierzesz odpowiedni czas naświetlania. Za długie naświetlanie przeswietli kalke co widać doskonale u Ciebie
Pozdro

PostNapisane: 11 gru 2015, o 22:51 
Użytkownik

U mnie odległość lamp do płytki wynosi z 5 centymetrów. Tak "pi razy oko" ;)
Masz drukarkę atramentową? Jak tak, to na niej drukuj. Tyle tylko że nie na kalce technicznej ale na folii do drukarek atramentowych.
Jak mam jakiegoś marnego Brothera, do tego używam zamienników tuszy i wydruki wychodzą super. Oczywiście musisz doświadczalnie dobrać jakie nastawy druku wybrać. Ważne żebyś drukował na folii.

PostNapisane: 13 gru 2015, o 13:46 
Użytkownik

Podczas kombinowania ile to czasu ma się naświetlać nasunęło mi się kilka pytań
1. Czy jak zrywacie folie z płytki to od razu dajecie do naświetlenia czy czekacie? Bo zauważyłem, że tam gdzie ta folia odstawała, po oderwaniu widziałem, że w tym miejscu ten lakier jest gładki, a tam gdzie była folia jest takie jak by nie równe(nie wiem jak to określić)
Obrazek
2. Po naświetleniu płytka ma leżeć 30 min w ciemnym miejscu. Może leżeć np dzień :)? Wieczorem naświetlam i na następny dzień wywołuje i trawię. Wszystko przez brak czasu :(

Na razie tyle... Może macie jakieś lifehacki związane z tym czymś :)

PostNapisane: 13 gru 2015, o 13:56 
Użytkownik

Hmm, dziwne to co piszesz z tym leżakowaniem płytki.
Zrywam folię ochroną z laminatu, kładę wydruk wzoru płytki na laminat, zamykam to w antyramie, wkładam do maszynki od paznokci, przez 3 minuty naświetlam UV, wyciągam laminat, wrzucam do kuwety z wywoływaczem, pędzelkiem zmywam nienaświetlony lakier aż uznaję że jest OK, przemywam płytkę wodą z mydłem i wrzucam do wytrawiacza. Ot, cała moja procedura :) Od momentu naświetlenia do wytrawienia, mija może z 5 minut. Wścieklizny bym dostał jakbym musiał czekać na jakieś czary mary ;)

------------------------ [ Dodano po: 1 minucie ]

Tak wygląda Twój laminat po zerwaniu folii ochronnej ?! To jest jakaś masakra!

PostNapisane: 13 gru 2015, o 14:02 
Użytkownik

Tak jest :) To jest cały czas ten dziwny laminat.
Mam jeszcze ten nowy z innej firmy tylko nie wiem czy mam go używać na większej odległości od świetlówek czy mniejszej i ile tego czasu mam poświęcić na naświetlanie. Dlatego jeszcze używam tego dziadostwa.... męczę się z tym strasznie :evil:

PostNapisane: 13 gru 2015, o 14:11 
Użytkownik

Aż poświęciłem kawałek płytki ;)
Tak wygląda mój laminat po zerwaniu ochronnej folii:

Obrazek

PostNapisane: 13 gru 2015, o 14:14 
Użytkownik

U mnie takie coś widać szczególnie pod światło. Ale porównując moją płytkę do twojej to jest widoczna różnica :shock:
Tylko jak bym chciał testować nową z innej firmy płytkę to musiał bym znowu od początku czasy ustalać i odległość między świetlówkami....

PostNapisane: 13 gru 2015, o 17:53 
Użytkownik

Ale nie rozumiem jednego...
Często widziałem, że trzeba czekać 30 min aby zaszły jakieś reakcje na tej płytce. A ty piszesz, że od razu dajesz do wywoływacza.
Więc jak to w końcu jest? Nie trzeba czekać?

PostNapisane: 24 gru 2015, o 00:17 
Użytkownik

Dawno się nie odzywałem mianowicie z takiego powodu, że czekałem cały czas na paczkę od pewnego allegrowicza... Dopiero wczoraj ją wysłał ale dzięki bogu dzisiaj do mnie dotarła. Był w niej wywoływacz!, wytrawiacz.
Od razu wziąłem się za robotę i testuję różne czasy na tych płytkach co kiedyś tam kupiłem. Płytka wygląda podobnie jak na zdjęciu @Marcin_G.
Płytki na razie wychodzą dobrze, ostre boki ścieżek i w ogóle fajnie jest ;)
Męczyłem się z tymi płytkami z 2 mies a okazuje się, że trzeba było kupić inne :P
Wyślę jeszcze zdjęcia jak mi wyjdą gotowe płytki z projektu :) ale to już chyba po nowym roku.
Dzięki za pomoc wszystkim którzy się udzielali.
ObrazekObrazek

PostNapisane: 24 gru 2015, o 00:58 
Użytkownik

No to żeś sobie sprawił prezent na święta :)
Fajnie że Ci to w końcu zaczęło wychodzić :)

PostNapisane: 26 gru 2015, o 13:14 
Użytkownik

Zrobiłem pierwszy układ do projektu jednak pojawiły się pojedyncze kropki miedzi. Skąd się to wzięło, ktoś wie ?
Obrazek
Myślę, że one w niczym tutaj nie będą przeszkadzać więc będę kontynuował

PostNapisane: 26 gru 2015, o 20:53 
Użytkownik

Ja często mam problem z niedokładnym wywołaniem płytki - jeśli zostanie gdzieś chociaż odrobina warstwy światłoczułej, to później się to nie chce wytrawić.
A płytkę masz już dużo ładniejszą od poprzedniej :)

PostNapisane: 3 sty 2016, o 16:19 
Użytkownik

Witam
Panowie i panie temat był już kiedyś poruszany i wydaje mi się,że tam można byłoby kontynuować dyskusję aniżeli zakładać nowy wątek....
topic9538-60.html

PostNapisane: 3 sty 2016, o 16:32 
Użytkownik

Właściwie to temat już się zakończył gdyż znalazłem odpowiedz na moje pytania i rozwiązanie problemu.
Moje płytki kupiłem na Allegro. Zapakowane były w srebrne opakowanie z chińskimi znaczkami. Powłoka światłoczuła na nich była prawdopodobnie beznadziejna lub jakoś inaczej się ich używa. Po zakupie innej płytki innego producenta wszystko wychodzi prawie na 100% tylko teraz czekałem na narzędzia do pracy co opóźniło robotę. Na razie czekam do poniedziałku aby zakupić wiertła 0,7 mm. Pierwszy raz lutuję elementy smd więc wygląda to na razie tak ;)
Obrazek

Utwórz nowy wątek Odpowiedz w wątku  [ Posty: 53 ]  Przejdź na stronę Poprzednia strona  1, 2

Strefa czasowa: UTC + 1