Kanał - ATNEL tech-forum
Wszystkie działy
Najnowsze wątki

Teraz jest 19 gru 2024, o 14:12

Strefa czasowa: UTC + 1

Autor Wiadomość
PostNapisane: 2 sty 2016, o 19:19 
Użytkownik

Cześć!

Popijając kawę i jednocześnie przeglądając czeluści "internetów" przyszła mi do głowy myśl. Najczęściej w projektach wykorzystuje się chyba LCD, albo legendarne wręcz 2x16, albo większe. Są też OLED i inne, ale czy ktoś z Was korzystał z e-papieru? W zależności od projektu, nad jakim pracujemy, wydaje się ciekawym rozwiązaniem. Szczególnie w projektach, gdzie zależy nam na minimalizacji poboru prądu, a jednocześnie informacje na wyświetlaczu nie będą często odświeżane. W stacji pogodowej, gdzie pomiar ma się odświeżać co minutę (albo i częściej) to raczej nie będzie dobre rozwiązanie (wedle mojej wiedzy, mogę się mylić).

Znalazłem (może na aliexpress da się taniej) takie cuś za 120 zł - dokumentacja.

Zapewne są i tańsze, i droższe. I lepsze, i gorsze. Co o tym myślicie? Korzystaliście? Może jesteście w stanie coś polecić w tej materii?

cytowanie selektywne  Cytuj  
PostNapisane: 2 sty 2016, o 19:42 
Użytkownik

Witam, korzystałem z tego e-papieru w celach edukacyjnych badając płytkę STM32L0538-DISCO. Jakoś mnie nie urzekł taki sposób prezentowania danych :) trochę kiepsko to wygląda, jakbyś ołówkiem po kartce pisał....Jedyny atut to to że nie wymaga zasilania prezentowanie informacji ale to tylko w warunkach optymalnego oświetlenia :) to tak jakby czarno białą gezetę czytać ;) moje odczucia są takie, że dowolny LCD o wiele lepiej się prezentuje :)

PostNapisane: 3 sty 2016, o 00:47 
Użytkownik

A według mnie taki sposób prezentowania informacji nie jest taki zły. Zależy kto co lubi. Jedni wolą bajerki kolorowe a inni prosty czarno-biały interface.
Nie planuj prezentować na takich wyświetlaczach jakichś dynamicznie zmieniających się informacji. Ale za to bardzo dobrze nadają się one do układów zasilanych bateryjnie.

Pamiętaj, ze większość wyświetlaczy e-papier ma wyprowadzenia w postaci taśmy, więc musisz mieć (dokupić) odpowiednie złącze by go móc normalnie podłączyć.

--
Pozdrawiam,
Robert

PostNapisane: 3 sty 2016, o 12:55 
Użytkownik

tomekm napisał(a):
W stacji pogodowej, gdzie pomiar ma się odświeżać co minutę (albo i częściej) to raczej nie będzie dobre rozwiązanie (wedle mojej wiedzy, mogę się mylić).

W stacji pogodowej odświeża się co sekundę bo prędkość wiatru tak czytasz i wyświetlasz więc napewno nie będzie to dobre rozwiązanie.

Namazane ze smarta.

PostNapisane: 3 sty 2016, o 20:56 
Użytkownik

Osobiście posiadam Wyświetlacz e-Paper 4,3'' 800x600px - UART

Obrazek

Jest to gotowe urządzenie oparte o mikro kontroler ARM STM32 dzięki czemu z punktu widzenia programowania AVR jest to tylko przesyłanie komend do niego przez UART co nie obciąża wiec go zbytnio, defakto można by go zrobić sobie zdalny wyświetlacz np. przez ATNEL-WIFI bez udziału dodatkowego mikro kontrolera. Dodatkowo istnieje możliwość wykorzystania wbudowanego złącza kart SD jak i wbudowanej pamięci (aż 128MB).
Tak jak wspomniał kolega rskup wyświetlacz typu e-paper nie nadaje się do dynamicznego wyświetlania, ciężko by było więc wykorzystać go np. do zrobienia zegara, wyświetlania jakiś pomiarów itp. ale już jako np. termometr (pokojowy odświeżanie np. 1 raz na 10 min) albo kalendarz np. z cytatem informacja o imieninach no taka kartka kalendarza w starym stylu już by było by myślę całkiem fajne i praktyczne urządzenie.
No i też jest ono ciekawe z punktu widzenia zasilania bateryjnego albo nawet i zasilania słonecznego bo po wyświetleniu danych na nim można praktycznie wyłączyć wyświetlacz, a obraz zostanie możliwości takiej nie daje żaden inny wyświetlacz LCD. Ekran podczas uruchamiania pobiera 100mA, a już uruchomiony około 50mA a wyłączony wiadomo 0mA :)

Tutaj np. można go nabyć:
http://botland.com.pl/wyswietlacze-graficzne/4518-wyswietlacz-e-paper-43-800x600px-uart.html

PostNapisane: 3 sty 2016, o 21:45 
Użytkownik

Intre dzięki! Bardzo fajny wyświetlacz, zajrzałem do manuala i widzę, że z obsługą też nie ma filozofii (UART tak jak mówisz). Wykorzystywałeś go do czegoś konkretnego czy na razie "for fun"? :D

PostNapisane: 3 sty 2016, o 23:09 
Użytkownik

Nie świeży temat to u mnie i na razie tylko tak testowo zapoznawczo z technologia. No i poki co brak pomysłu na jego wykorzystanie ale znając mnie za jakiś czas się coś urodzi :)

Strefa czasowa: UTC + 1