Kanał - ATNEL tech-forum
Wszystkie działy
Najnowsze wątki

Teraz jest 15 lut 2025, o 23:24

Strefa czasowa: UTC + 1

Autor Wiadomość
PostNapisane: 30 gru 2015, o 18:35 
Nowy

Witam wszystkich.
Jestem tu nowy i nowy w temacie elektroniki więc proszę o wyrozumiałość.

Jestem właśnie po obejrzeniu filmowych poradników na temat CadSoft Eagle (super) i z tym programem mam pytanie.

Załóżmy że tworzę schemat na którym mam dużą liczbę powtarzających się grup elementów, to czy jest jakiś sposób w zgrupowaniu tych elementów żeby stworzyć bardziej czytelny schemat. W matematyce zapisujemy to tak: 1..100 i wtedy wiadomo że są to liczby z zakresu od 1 do 100.
Dobrym przykładem z życia jest taśma led, są diody i rezystory w sekcjach po trzy sztuki każdego z elementów. A teraz jak w programie narysować schemat takiej jednej sekcji, żeby uruchamiając program do tworzenia PCB zawierał on zadeklarowaną liczbę takich sekcji diod i rezystorów np. po 100 sztuk.

Niestety oglądając poradniki i szukając w necie, nie znalazłem nic co dałoby odpowiedź na moje pytanie.

Reasumując: jeśli chciałbym narysować schemat takiej taśmy z 100-ką diod i 100-ką rezystorów to czy muszę wstawić na schemat 100 diod i 100 rezystorów, i tym samym czyniąc go nieczytelnym.

Pozdrawiam i życzę wszystkim szczęśliwego Nowego Roku 2016.

cytowanie selektywne  Cytuj  
PostNapisane: 30 gru 2015, o 19:18 
Użytkownik

Nie lepiej oddzielnie zaprojektować PCB listwy LED i oddzielnie sterownika do nich? Wtedy na jednym i drugim PCB dajesz jakieś złącza i po sprawie.

PostNapisane: 30 gru 2015, o 19:33 
Nowy

Dzięki za szybką odpowiedź.
W tym przypadku nie chodzi o żaden projekt tylko o moje wątpliwości, uczę się tego programu i tak mi przyszło na myśl co by było gdyby, a że miałem na biurku kawałek takiej taśmy led to postanowiłem w ramach treningu stworzyć taki schemat.

Mógłbyś rozwinąć swoją odpowiedź, bo jak wspomniałem na początku jestem początkujący.

PostNapisane: 30 gru 2015, o 20:10 
Użytkownik

Skoro masz gotową taśmę LED, to po co tworzyć jej schemat?
W urządzeniu wstawiasz jakieś złącze do taśmy led. Jeżeli będą to lutowane kable, to wstawiam zazwyczaj goldpiny, ale zamiast nich lutuję kable.
Wystarczy nazwać złącze "Taśma LED" i mamy taśmę led na schemacie ;-)

PostNapisane: 30 gru 2015, o 20:35 
Nowy

Wybacz, nie chodzi mi o taśmę led, jest ona tylko dobrą analogią, chodzi o stworzenie na schemacie (jakimkolwiek) swoistej tablicy elementów zawierającej powtarzające się grupy podzespołów.

Inny przykład mamy np. 10 układów 74HC595 (Shift Register) każdy steruje takimi samymi elementami które też są takie same, to czy musimy rysować na schemacie wszystkie 10, czy jest sposób żeby ograniczyć ich liczbę do np. dwóch i żeby na podstawie tego schematu stworzyć PCB o założonej liczbie rejestrów przesuwnych. Są to tylko moje przemyślenia, bo jeśli możemy zamiast prowadzić ścieżki oddzielnie użyć magistral to pomyślałem że w tym przypadku może też być jakieś rozwiązanie upraszczające.

Pozdrawiam

PostNapisane: 30 gru 2015, o 21:52 
Użytkownik

Eagle jest programem do rysowania schematów elektronicznych i, domyślnie, tworzenia na ich podstawie PCB - więc schemat musi zawierać wszystkie elementy, tak jak płytka drukowana. Nie ma możliwości "schowania" powtarzających się elementów czy grup elementów.
Docelowo możesz sobie stworzyć schemat uproszczony (zawierający np. jedną grupę powtarzających się elementów) i schemat kompletny pozwalający na stworzenie PCB, ale, moim zdaniem, to zbędna podwójna robota...

PostNapisane: 30 gru 2015, o 22:28 
Użytkownik

Jak masz coś do "schowania" go tworzysz z tego element do biblioteki. Na schemacie masz tylko blok z wyprowadzeniami.
Ale w takim wypadku pojawia się problem na PCB, bo masz stały układ ścieżek i połączeń ;(

--
Pozdrawiam,
Robert

PostNapisane: 30 gru 2015, o 23:19 
Nowy

I o takie krótkie odpowiedzi mi chodziło.
Dziękuje wszystkim.

Strefa czasowa: UTC + 1