Kanał - ATNEL tech-forum
Wszystkie działy
Najnowsze wątki

Teraz jest 19 lut 2025, o 09:48

Strefa czasowa: UTC + 1

Autor Wiadomość
PostNapisane: 24 gru 2015, o 02:11 
Użytkownik

Hej! Długo mnie tu nie było :D

Chcę za pomocą klocka (zasilany od 3.3 do 5V, 3.3V na pinach) sterować napięciem sieci. Zbudowałem na szybko taki układ jak na rysunku poniżej, nazwałem kluczowe elementy. Całość ma być zasilana z baterii 9V. Po zlutowaniu na płytce uniwersalnej całość działała, postanowiłem więc wedle tego samego schematu dolutować drugi przekaźnik i układ przestał reagować na przykładanie napięcia do bazy tranzystora (któregokolwiek) :cry: Jakieś pomysły? Chciałem skończyć ten projekt jeszcze przed końcem roku :c

Wesołych świąt!

Obrazek

@edit: dodam tylko że przekaźnik sterowany jest napięciem 5V, ale miałem nadzieję że przyłożenie 9V nie spowoduje katastrofy

cytowanie selektywne  Cytuj  
PostNapisane: 24 gru 2015, o 02:18 
Użytkownik

Witam.
Jak podłączyłeś drugi przekaźnik, jeśli ruwnolegle do tego to, prawdopodobnie przekroczyłeś prąd bazy tranzystora i został uszkodzony.
Zastosój rezystor na btamce tranzystora, sprawdz ile pobiera przekaźnik pradu ponieważ, tranzystor do mocnych nie należy.

PostNapisane: 24 gru 2015, o 02:25 
Użytkownik

oraz dioda równolegle do cewki przekaznika zaporowo koniecznie.

PostNapisane: 24 gru 2015, o 10:49 
Użytkownik

jaman7 napisał(a):
oraz dioda równolegle do cewki przekaznika zaporowo koniecznie.

Mógłbyś dać jakiś schemat czy coś? Bo nie do końca rozumiem jak ma to wyglądać i czemu służyć.

PostNapisane: 24 gru 2015, o 13:08 
Użytkownik

Witam tak mam być:

Obrazek

PostNapisane: 24 gru 2015, o 13:28 
Użytkownik

kacperu2 napisał(a):
dodam tylko że przekaźnik sterowany jest napięciem 5V, ale miałem nadzieję że przyłożenie 9V nie spowoduje katastrofy

A noty katalogowe to od czego są? Pisze jak byk, dopuszczalne maksymalne napięcie dla cewki o napięciu nominalnym 5V to 6,5V!
Dodatkowo jak kolega wyżej zaznaczył, obowiązkowy rezystor do ograniczenia prądu bazy.

PostNapisane: 24 gru 2015, o 14:48 
Moderator

anonimowy napisał(a):
A noty katalogowe to od czego są? Pisze jak byk, dopuszczalne maksymalne napięcie dla cewki o napięciu nominalnym 5V to 6,5V!

No aż szkoda mówić i mówić o tych notach ;) .... eeeeeh

Tu autor miał o tyle jednak szczęście, że taka kocia bateryjka 9V ma tak dużą rezystancję wewnętrzną - że nie zdążyłaby nic zrobić takiemu przekaźnikowi - prędzej się sama rozładuje na amen .... Ja i tak zwykle jestem pełen podziwu gdy początkujący biorą sobie te bateryjki 9V do tego ładują stabilizator 7805 co już zarzyna baterię jak "karpia tłuczkiem na wigilię" .... ale żeby jeszcze do tego ambarasu dodawać przekaźniki ? Toż już nawet nie ma czego wtedy zarzynać - to tak jakby chcieć zasilać np odkurzacz z baterii 9V ...

A jeśli chodzi o podłączanie przekaźników panie autor - to czytaj że bloga sukcesywnie zanim popalisz sobie wszystko co można ;) chociaż to już po podłączeniu do innego źródła napięcia raczej grozi niż z tej baterii
http://mirekk36.blogspot.com/2012/04/pr ... cenia.html

co do braku rezystorów na bazie tranzystora czy dwóch tranzystorów - to z kolei ;) jeśli jeszcze bateria była nie dorżnięta - to na pewno jeśli podałeś 5V na bazę bez rezystora - to nie ma co się dziwić - że odesłałeś tranzystory do krainy wiecznych łowów

PostNapisane: 24 gru 2015, o 16:35 
Użytkownik

Dzięki za wszystkie odpowiedzi :D

Z tym przekaźnikiem to faktycznie dałem... ciała ;) Nieczytanie not katalogowych odbija się głośnym echem. Czy jeśli zmienię te przekaźniki na sterowane napięciem 9V będzie okej?

Co do diody - już rozumiem swój błąd. Mam na oku 1N4007 - styknie?

Jaki rezystor wstawić na bramkę? Czy aby na pewno wybrałem dobry tranzystor?

No i ostatnie pytanie aby zaoszczędzić na bateriach - mikrokontroler mogę zasilać z mniejszej baterii (jest on bardzo mało prądożerny), tylko jak w takim razie włączać i wyłączać zasilanie z baterii 9V modułu z przekaźnikiem? Jakiś MOSFET załatwi sprawę?

Nigdy nie byłem zbyt bystrym sprzętowcem ;)
Smacznego karpia! :D

PostNapisane: 24 gru 2015, o 16:49 
Użytkownik

Zbananowany użytkownik

1N4007 to dioda wolna, nadaje się do prostowania z 50Hz. Daj 1N4148 albo 1N5189... Chodzi o to żeby ta dioda była szybka. Ogólnie sam pomysł żeby z baterii 9V zasilać przekaźnik to trochę [ ... moderowano z okazji świąt ;) - mirekk36 ] ... chybiony/zły/nietrafiony ... pomysł. Ewentualnie gdyby to był przekaźnik bistabilny i sterowany mostkiem H to miało by to sens. Najlepiej zrobisz jak dasz triaka plus optotriaka.

Strefa czasowa: UTC + 1