Kanał - ATNEL tech-forum
Wszystkie działy
Najnowsze wątki

Teraz jest 22 lut 2025, o 22:30

Strefa czasowa: UTC + 1

Autor Wiadomość
PostNapisane: 17 gru 2015, o 10:07 
Nowy

Witam

Z racji, że to mój pierwszy post, to witam wszystkich :D Przepraszam, że pierwszy post i od razu pytania ale potrzebuję pomocy odnośnie projektu płytki PCB, który przygotowałem. Mam pytanie czy nadaje się do tego by została ona zamówiona. Może nakreślę w ogóle, czego dotyczy ten projekt, otóż chcę zrobić kostkę z diod RGB 6x6x6, a przedstawiona płytka dotyczy tylko tej „części wizualnej” osobno będzie jeszcze część sterująca (ATmega + bluetooth + equalizer ). Na samej płytce znajdują się sterowniki WS2803 z wyliczonymi dla nich rezystorami, oraz tranzystory P-MOSFET które będą odpowiedzialne za wybór warstwy. Dlatego zdecydowałem się na płytkę PCB, ponieważ bez niej musiałbym zrobić to wszystko za pomocą przewodów, a jest ponad 120 połączeń. Wygodnym byłoby jeśli „na świat” wychodziłyby tylko istotne piny – wtedy jest ich tylko 11. Jest to moja druga płytka, którą stworzyłem, jednak pierwsza którą chciałbym zamówić. Stąd też moje pytanie odnośnie tego czy się to w ogóle nadaje, ze względu na to że nie chciałby stracić pieniędzy na zamówienie czegoś co już nawet w teorii nie ma prawa działać :| . Ponadto wybrałem już firmę (http://prototypy.com/t/51,Plytki_PCB) w której chciałbym ją zamówić, nie ukrywam, iż kierowałem się ceną :P, ponieważ płytka ma rozmiary 175x175mm i jest dwuwarstwowa to niestety kosztuje nie mało (jak na mój portfel), jednak jeśli wiecie coś o niej więcej i sądzicie że warto zamówić gdzieś indziej, to będę wdzięczny za informację. Za wszelkie uwagi i poświęcony czas z góry dziękuję, bo wiem, że jesteśmy przed świętami i z tym czasem bywa różnie. Jeszcze raz z góry dzięki :)

Schemat:
Obrazek

Płytka PCB:
Obrazek

Płytka PCB, warstwa górna:
Obrazek

Płytka PCB, warstwa dolna:
Obrazek

cytowanie selektywne  Cytuj  
PostNapisane: 17 gru 2015, o 11:43 
Użytkownik

Powiem tak: ścieżki bardzo wąskie, przelotki się stykają (np od R25 i R26). Przy tak dużych płytkach załączaj pliki z eagle (rar'owane). Mogłeś zrobić wylewkę masy.

PostNapisane: 17 gru 2015, o 13:10 
Nowy

Dzięki za odpowiedź. Ścieżki zrobiłem temu takie wąskie żeby mieć pewność, że odległości między nimi będą akceptowalne przez ww. firmę, natomiast jaka powinna być minimalna szerokość ? Na ich stronce pisze że akceptują od 8milsów, ja dałem 10, a ścieżki zasilania oraz masy dałem 24 milsy, problem w tym że w najgorszym przypadku (cała warstwa zapalona) poleci przez to 1A, jednak z tego co znalazłem w internecie to już grubość rzędu 6milsów jest wystarczająca (?). Dodałem poligon GND, ale na już przeze mnie wcześniej utworzone ścieżki masy ze względu na to, że po rozłączeniu mas (RIPUP GND; ), wylanie poligonu już nie jest w stanie ich połączyć ( moja wina powinno to być zrobione jako pierwsze, a dopiero po tym ustalanie reszty ścieżek). Załączyłem też projekt jako .zip żeby każdy bez instalowania dodatkowego softu mógł sobie to rozpakować. Co do tych przelotek to chodzi o to, że nie mogą one być tak blisko ja te zaznaczone kolorem żółtym ? A te zaznaczone kolorem białym są ok ?

Obrazek

Załączniki:

Aby zobaczyć załączniki musisz się zalogować. Tylko zalogowani użytkownicy mogą oglądać i pobierać załączniki.

PostNapisane: 17 gru 2015, o 15:19 
Użytkownik

Ja trzymam się nieco innej zasady - staram się (o ile układ technicznie nie wymaga inaczej) aby ścieżki nie były na "styk" tylko jak najgrubsze, a zmniejszam ich wtedy gdy zaczynają się zlewać lub sobie przeszkadzać. Często w miejscach gdzie są zworki oprócz standardowego punktu lutowniczego jeśli jest miejsce dodaje kawałek ścieżki namalowanej grubszą linią co zwiększa wytrzymałość i redukuje ryzyko odklejenia podczas lutowania. Tobie też tak radzę.

Autor postu otrzymał pochwałę

PostNapisane: 17 gru 2015, o 19:23 
Użytkownik

szostiszostok napisał(a):
Dodałem poligon GND, ale na już przeze mnie wcześniej utworzone ścieżki masy ze względu na to, że po rozłączeniu mas (RIPUP GND; ), wylanie poligonu już nie jest w stanie ich połączyć ( moja wina powinno to być zrobione jako pierwsze, a dopiero po tym ustalanie reszty ścieżek).

Możesz to zrobić w dowolnym momencie, tworzysz poligon i zmieniasz jego nazwę na GND i podczas wyrysowywania chwytane są wszystkie ścieżki masy.
szostiszostok napisał(a):
Na ich stronce pisze że akceptują od 8milsów

To są minimalne wartość jakie są w stanie zrobić wprost wynikające ze technologi jaką używają, masz sporo miejsca na płytce więc spokojnie możesz zwiększyć grubość ścieżek, niczemu to nie będzie przeszkadzało.

Na płytce masz obszary sporego zagęszczenia gdzie przelotki i ścieżki są blisko siebie, warto je tak poprowadzić żeby było więcej luzu tym bardziej że jest sporo wolnego miejsca wokół.

Druga sprawa, proponował bym dodać do każdego WS'a po kondensatorku odsprzedającym zasilanie - 100nF -w miarę blisko nóżki Vcc tak na wszelki wypadek ;)

Autor postu otrzymał pochwałę

PostNapisane: 20 gru 2015, o 12:37 
Nowy

Zastosowałem się do powyższych rad, za które jeszcze raz dziękuje. Natomiast przed samym zamówieniem płytki chciałem jeszcze sprawdzić czy aby na pewno mam dobrze poprowadzone ścieżki od scalaka WS2803, otóż szukając informacji na jego temat znalazłem na stronie gościa (http://www.elec-tron.org/?p=438) który używał tych sterowników informacje, że wersja SMD ma takie same wyprowadzenia jak wersja DIP, pomimo tego iż w nocie katalogowej jest inaczej
Obrazek

dodatkowo nawet nie wskazali orientacji tego scalaka :|

A więc z racji, że zamówiłem już te scalaki i akurat o 2 więcej niż potrzebuję, specjalnie dla celów testowych postanowiłem, że podepnę je na tzw. pajączka. Przestudiowałem również ten temat http://forum.atnel.pl/topic5864.html i mimo iż posiadam bluebooka i już czytałem temat odnośnie sprzętowego spi i zrealizowałem go na tych samych rejestrach przesuwnych, wystraszyłem się że koledze jednak to nie działało więc wolałem w celach tylko sprawdzających czy scalak działa wykorzystać programowe SPI, tak samo jak kolega z tamtego tematu. Niestety mimo różnych kombinacji dalej dupa -.-.

Stąd pytanie czy ktoś miał styczność z tymi sterownikami w wersji SMD i jest mi wstanie powiedzieć jakie jest ich prawidłowe podpięcie ??

PostNapisane: 20 gru 2015, o 14:18 
Użytkownik

Nie mialem stycznosci ale opieralbym sie na ds oraz elemencie w eagle. Nie czytalbym wpisow na tamtym www bo ds od producenta to podstawa

Namazane ze smarta.

PostNapisane: 20 gru 2015, o 17:22 
Nowy

Niestety też mi zawsze tłukli na studiach, że tylko w ds można znaleźć prawdę, a tu zonk, niestety ale to autor tamtego postu miał rację.

WS2803S (SOP) ma dokładnie takie same wyprowadzenia jak wersja WS2803 (DIP)

a nie tak jak jest podane w nocie katalogowej.

Ale żeby nie siać tutaj jakiś gorszących treści, uznam, że po prostu wyjątki potwierdzają regułę, a tutaj właśnie ujawnił się ten wyjątek, a więc z reguły ds jest najważniejszy.

Chociaż jak na taką firmę to mogliby się postarać o jakąś erratę, bo moim zdaniem jest to bardzo nie profesjonalne podejście. Kupując jakiś element nie płacę po to aby potem bawić się w wróżkę -.-. Przy okazji jeden układ niestety ale hmm.. aktualnie może jedynie robić jako grzebyk. Ważne, że reszta jest ok i wszystko już działa jak powinno :)

Strefa czasowa: UTC + 1