Kanał - ATNEL tech-forum
Wszystkie działy
Najnowsze wątki

Teraz jest 26 lis 2024, o 15:45

Strefa czasowa: UTC + 1

Autor Wiadomość
PostNapisane: 14 gru 2015, o 22:12 
Użytkownik

Witam.
Święta zbliżają się wielkimi korkami.
Co rok planowałem wykonanie jakiejś fajnej ozdoby świątecznej, ale zawsze zabrakło czasu. Wiadomo jak to jest przed świętami, dużo spraw do załatwienia.
W końcu w tym roku udało mi się wygospodarować trochę czasu (trzy mało przespane noce :( ) i coś wykonać.
Projekt powstał w dość krótkim czasie, nie ma schematu, płytka zaprojektowana na szybko (uniwersalnych nie używam), dlatego do działu DIY się raczej nie nadaje.

Domyślam się, że nie tylko ja wykonałem ozdobę w pośpiechu, dlatego zachęcam Was do wstawiania w komentarzach swoich dzieł, które nie nadają się do działu projekty, ale będą dobrą motywacją/pomysłem dla innych użytkowników.

Wybór padł na bałwana, pośrednio dlatego, że byłem w posiadaniu białych diod SMD.
Przystąpiłem więc do zaprojektowania go w -tutaj uwaga- eaglu. Dlatego w eaglu, aby równo rozmieścić diody. Kula dolna to 4x8 diod, środkowa 4x7 diod, górna 4x6 diod. Diody są przyklejone za pomocą butaprenu i połączone za pomocą nóżek rezystorów/diod, bo gdy wykonywałem jakiś projekt zawsze po odcięciu pozostałości nie wyrzucałem tego, tylko odkładałem do jednego pojemniczka -jak widać przydało się :P
ObrazekObrazek

Całość wykonana na płycie pilśniowej lakierowanej cienkiej, bo tylko to znalazłem pod ręką o odpowiednich wymiarach.
Mikołaj ma 50cm wzrostu w kapeluszu. Szerokość płyty 28cm, dolnej kuli mikołaja trochę ponad 20cm.

W sumie wyszło 118 diod, podzielone na 19 segmentów. Miało być 20 (oczy osobno, aby symulować mruganie), ale zabrakło wyjść. Jeśli chodzi o ciepło to ustawiłem prąd diod na 10mA, efekty robię tak aby diody nie świeciły ciągle przez długi czas i ani nie są ciepłe. Usta podzieliłem na 3, aby zrobić efekt "uśmiechania się".

Podział wygląda następująco:
Obrazek
Obrazek

Najwięcej czasu zajęło oczywiście klejenie i lutowanie diod na kule.

Zasilanie to 24V, całością steruje ATmega8 pędzona 17,72MHz, wykorzystane wszystkie wyjścia (jedno wejście klawisza do zmiany efektów). Na płytce poza atmegą umieściłem przetwornicę na lubianym przeze mnie układzie mc34063 do zasilenia procesora oraz oczu i ust, bo z 24V za dużo mocy wytracił bym na rezystorze, a stosowałem 0603 i max moc strat to 0,1W. Ogólnie cała płytka wykonana w SMD -poza jednym rezystorem. Znajdują się też tam 2xULN2003 i 5 tranzystorów NPN. Dlaczego nie 3 uln-y ? Bo miały za duży spadek VCE SAT i dla 8 szeregowo połączonych diod dużej kuli to już robiło różnice. Na szczęście już podczas projektowania wziąłem to pod uwagę. Na tranzystorze ten spadek mam około 0,1V.
Program napisany tak na szybko w C, 19 programowych, niezależnych kanałów PWM, częstotliwość 280Hz. Na razie mam tylko 3 efekt które ledwo co wykorzystują możliwości sterownika. Muszę po prostu wymyślić jakieś fajne efekty, a to nie jest proste, myślę jakaś symulacja wirujących kul itp.
Jeśli ma ktoś jakiś fajny pomysł na efekt -znając podział segmentów- to może napisać, jestem otwarty na propozycje 8-)

Co do kosztów jakie poniosłem to całe 5 zł na diody niebieski. Wszystkie pozostałe to diody, które otrzymały "drugie życie".

Pobór prądu około 170mA więc trochę powyżej 4W.

Na koniec filmik. Niestety z powodu mocy diod bardzo trudno nagrać cokolwiek, tym bardziej telefonem. Jak zwykle nie mam teraz dostępu do aparatu, może wyszłoby ładniej. Zaletą jest to, że gdy zamontuję bałwana na oknie to na dworze zrobi się jasno :lol:

Jeszcze raz zachęcam Was do wstawiania tutaj w komentarzach zdjęc swoich ozdób świątecznych, może jakichś opisów.

Pozdrawiam

cytowanie selektywne  Cytuj  
PostNapisane: 14 gru 2015, o 22:17 
Moderator

Dlaczego nie umieściłeś tego w dziale DIY projekty sprzętowe ? ;) właśnie tu przeniosłem .... hahaha powiem szczerze, że kolejny fajny projekcik! - ja nie wiem - jak tylko zobaczę jak jakieś diody LED migają to jestem jak zahipnotyzowany kot - wpatrujący się w światło :lol:

PostNapisane: 14 gru 2015, o 22:29 
Użytkownik

mirekk36 napisał(a):
Dlaczego nie umieściłeś tego w dziale DIY projekty sprzętowe ?

No bo dla mnie projekt to przynajmniej jakaś płytka, schemat, kawałek kodu, a tutaj co? Nie ma czym się chwalić.
mirekk36 napisał(a):
ja nie wiem - jak tylko zobaczę jak jakieś diody LED migają to jestem jak zahipnotyzowany kot - wpatrujący się w światło

Chyba większość z nas tu obecnych jest "stuknięta" (w pozytywnym tego słowa znaczeniu!) na jakimś punkcie, ja tam mam np. z wyświetlaczami kolorowymi :D

PostNapisane: 14 gru 2015, o 22:32 
Moderator

Cytuj:
No bo dla mnie projekt to przynajmniej jakaś płytka, schemat, kawałek kodu, a tutaj co? Nie ma czym się chwalić.

No pewnie, że to by się przydało ale to nie jest forum elektro.... i tu nie jest to wymagane. Ja tam lubię oglądać nawet same efekty końcowe projektów - bo chodzi o INSPIRACJĘ a nie o to żeby zawsze gotowca dostać. INSPIRACJA - to jest wg mnie najważniejsze ;) a jak ktoś dopyta o jakieś szczegóły to przecież zawsze można dopowiedzieć ;) .... oczywiście jak się zrobi jakiś bardziej szczegółowy opis to tym bardziej miło.

PostNapisane: 14 gru 2015, o 23:10 
Użytkownik

Nie no według mnie wypasik i bałwan pierwsza klasa szczególnie że zapowiadają na wigilię 11 stopni C to twój bałwan będzie jednym z nielicznych w święta :)

PostNapisane: 15 gru 2015, o 08:43 
Moderator

majster napisał(a):
to twój bałwan będzie jednym z nielicznych w święta

:lol: :lol: i o to chodzi

PostNapisane: 15 gru 2015, o 18:46 
Użytkownik

Witam
Niestety nie posiadam zdjęć ani filmiku z efektem świątecznym, ( jest użytkowany u rodziców ) ale postaram się opisać.
Procesor ATtiny13, efekt: 5 spadających gwiazdek lub świecący sopelek - nazwa nie ważna.
LED'y są wg schematu połączone "na pająka", stroną świecącą w kierunku "do góry".
Sopelki pokryte bezbarwnym silikonem, tak że wyglądają ...jak sopelki :) .
Każdy z nich posiada ok 10 cm trzyżyłowego przewodu zakończone mini Jack'iem stereo.
Obrazek
Obrazek
Oto żałosny kod do obsługi:
Składnia: [ Pobierz ] [ Ukryj ]
język c
Musisz się zalogować, aby zobaczyć kod źródłowy. Tylko zalogowani użytkownicy mogą widzieć kod.

Cały myk polega na tym, że od sterownika "idzie" pieciożyłowy kabelek a poszcz. sopelki podłączone są kolejno: (kanał) 1-2-3, 2-3-4, 3-4-5, 4-5-1, 5-1-2.
Oczywiście chciałem przedstawić samą ideę projektu - świeci tylko ta dioda która jest odpowiednio spolaryzowana - bo sam kod taki sobie.
Łącząc w ten sposób LED'y ilość "kanałów" (K) w zależności od ilości przewodów (j) wynosi K=j! więc dla czterech wzrasta do 24LED'y.
Druga sprawa to fakt, że niektóre testowane ATt. w "trzecim stanie" miały jakieś "przecieki" i zdarzało się że widać było lekkie mruganie wyłączonych diod.

Pozdr.

PostNapisane: 15 gru 2015, o 19:02 
Użytkownik

A ja bym powiedział że świetne ....
nawet znajoma twarz z TV widzę :P

PostNapisane: 15 gru 2015, o 19:02 
Użytkownik

Takie sopelki zawsze mi się podobały, myślałem nawet nad tym, ale uznałem, że już nie zdążę. Chętnie zobaczył bym efekt, szkoda, że nie ma takiej możliwości. Bardzo fajny i ciekawy sposób sterowania diod. Już się z tym kiedyś spotkałem, ale sporo osób pewnie o tym nie wie, więc czegoś nowego się dowiedzą :D

PostNapisane: 19 gru 2015, o 23:04 
Użytkownik

Skoro kolega pozwolił umieszczać swoje dzieła w tym wątku, to też się pochwalę.
Oto co dzisiaj zawisło na balkonie

Obrazek

35 diod WS2812 a każda zapakowana do kulki po antyprespirancie :)
Próbowałem nakręcić film, ale marnie to na filmie wygląda.
Jedno jest pewne, takich światełek na osiedlu nikt nie ma :)

PostNapisane: 19 gru 2015, o 23:16 
Użytkownik

Marcin_G napisał(a):
35 diod WS2812 a każda zapakowana do kulki po antyprespirancie

Długo musiałeś chyba zbierać te kulki :lol:
Nie uzyskał byś podobnych efektów z piłeczki pingpongowymi?
Cytuj:
Jedno jest pewne, takich światełek na osiedlu nikt nie ma

I to jest fajne :D Już się kilka osób zainteresowało moim bałwanem, pytali gdzie go nabyłem :) Musiałem go trochę przyozdobić, bo w dzień gdy nie świecił śmiesznie w oknie wyglądał, taki pusty kawałek płyty pilśniowej.

PostNapisane: 19 gru 2015, o 23:25 
Użytkownik

W zbieranie kulek to cała rodzina była zaangażowana :) Nie zmienia to jednak faktu że trwało to chyba z rok :)
Piłeczki wydały mi się zbyt delikatne.

PostNapisane: 20 gru 2015, o 11:05 
Użytkownik

Zbananowany użytkownik

Marcin_GŚwietny pomysł! Miałem zamiar zrobić coś podobnego, ale właśnie z piłeczkami pingpong, bo powinny fajnie rozproszyć światło. Niestety brakło mi czasu, ale na przyszły rok może zrobię. Jakich dokładnie diod użyłeś? Chodzi mi o to, czy są to przewlekane 5mm? Jeżeli tak, to czy światło przez kulkę jest wystarczająco rozproszone i nie widać większego skupienia światła w jednym miejscu?

Niestety na filmach słabo widać efekty RGB, ale mimo wszystko wartoby było wrzucić filmik.

PostNapisane: 20 gru 2015, o 12:08 
Użytkownik

Na początku myślałem o przewlekanych ze względu na łatwiejszy montaż. Jednak cena przewlekanych zniechęcała do zakupu no i też obawiałem się skupienia światła w jednym miejscu. Użyłem typowych 5050. Diody kupiłem już na płytkach PCB, okrągłych.
Żeby cała konstrukcja była w miarę solidna, wymyśliłem że włożę diodę w wężyk, zaleję silikonem od strony przylutowanych przewodów i dopiero to do kulki zamontuję, a całość jeszcze potraktuję klejem na gorąco. Z racji że dioda jest oddalona może z 1cm od wewnętrznej ścianki kulki, myślałem że będzie kicha i świecić będzie punktowo. Okazało się jednak że kąt świecenia tych diod jest na tyle duży, że problem skupienia światła nie występuje. Nawet patrząc "od tyłu" na kulki, doskonale widać jakim kolorem się zapalają.
Dzisiaj wieczorem zrobię może kolejne podejście do nakręcenia filmu.

Strefa czasowa: UTC + 1