Kanał - ATNEL tech-forum
Wszystkie działy
Najnowsze wątki

Teraz jest 19 lut 2025, o 10:40

Strefa czasowa: UTC + 1

Autor Wiadomość
PostNapisane: 17 gru 2015, o 22:05 
Użytkownik

Długo zastanawiałem się nad tym jaki dział wybrać dla mojego pytania ... jeżeli wstrzeliłem się nie w ten dział proszę o przeniesienie wg uznania moderatorów.

Z odzysku posiadam taki sterownik centralnego zamka i zastanawiam się jak to jest zasilane:
Obrazek

Układ oparty jest o PIC16F630 z DS widzę że jest on zasilany od 2V do 5.5V a pracuje on w instalacji samochodowej.
Wg mnie u4 to element odpowiedzialny za stabilizację zasilania
obok niego to to 2 kondensatory 470uF/25V na wejście i wyjście ? (tak sądzę)

Zastanawiam się co to za element u4 między ondensatorami niestety na chwilę obecną nie mogę go wylutować (brak zgody właściciela płytki)

Układ jednak pracuję jak wspomniałem w aucie i w nim nie może być mowy o złym / niepożądanym / błędnym działaniu więc sądzę że jest to niezła podstawa / nauka by wykonać bezbłędnie swój własny układ który będzie pracował w instalacji auta.

na płytce napisane jest:
MODL: LF-023MS1

Niestety nie mogę znaleźć schematu płytki.

Może ktoś z Was pomorze ??

Może ktoś z Was ma dobre rozwiązanie dla zasilania UC w instalacji samochodowej ?

cytowanie selektywne  Cytuj  
PostNapisane: 17 gru 2015, o 22:46 
Użytkownik

Zbananowany użytkownik

ten w to-92 to pewnie 7805. Daje on maks 100mA. Do tego masz tam lm358 pewnie do odbioru sygnału radiowego (jakieś elementy LC które tam widzę służą do wyłapywania nośnej) i ulna do sterowania przekaźnikami. Jak pojawia się nośna to LM daje na wyjście stan wysoki a jak nie ma nośnej to niski, kodowanie jakiś manchcaster albo coś. procek to sobie przetwazrza i steruje przekaźnikami, przy przekaźnikach diody zwrotne są chcoiaż nie wiem po co jak w ulnie takowe siedzą. Proste jak budowa cepa

------------------------ [ Dodano po: 5 minutach ]

Zasilanie to stabilizator liniowy jak widać. Jak jest dobre fitrowanie to czemu ma nie działać w samochodzie? Musi działać.

cytowanie selektywne  Cytuj  

Strefa czasowa: UTC + 1