Kanał - ATNEL tech-forum
Wszystkie działy
Najnowsze wątki

Teraz jest 11 sty 2025, o 00:43

Strefa czasowa: UTC + 1

Autor Wiadomość
PostNapisane: 11 gru 2015, o 09:22 
Użytkownik

Witam!
Zestaw uruchomieniowy ATB zasilałem do tej pory z zasilacza ATX komputera poprzez przetwornicę ATB. Dzisiaj postanowiłem uniezależnić projekt od komputera i podłączyłem zewnętrzne zasilanie 12V 2A (złącze molex ze starej kieszeni na dysk ATA). Napięcie na elementach zestawu 5.0V, a na wyświetlaczu LED przypadkowe cyfry. Podłączyłem inny zasilacz zewnętrzny 12V 2A i to samo. Przez przypadek odłączyłem kabel usb od programatora wbudowanego w zestaw uruchomieniowy. Program ruszył! Ponowne wpięcie kabla usb i program nie działa. Jak to wyjaśnić?
Obrazek
Pozdrawiam

P.S. Obserwacja kolejna. Wpięcie i wypięcie kabla USB do programatora zestawu uruchomieniowego ATB, który jest ZASILANY Z ZEWNĄTRZ, ma wpływ na działanie programu tylko przy WYŁĄCZONYM komputerze (USB-on - zawieszenie programu, USB off - program działa). Gdy komputer jest włączony podłączanie lub odłączanie kabla USB nie ma znaczenia.

cytowanie selektywne  Cytuj  
PostNapisane: 11 gru 2015, o 17:57 
Użytkownik

Zjawisko jest absolutnie powtarzalne dla różnych zasilaczy zewnętreznych, komputerów i przewodów usb. Chcąc cieszyć się zasilaniem zewnętrznym zestawu uruchomieniowego przy wyłączonym komputerze muszę odłączyć od niego przewód usb. Nie mam nawet podejrzeń co może być tego przyczyną.

PostNapisane: 11 gru 2015, o 18:47 
Użytkownik

Brak zasilania na ft232 powoduje ze trzyma procka w stanie resetu.

Namazane ze smarta.

PostNapisane: 11 gru 2015, o 18:52 
Użytkownik

majster napisał(a):
Brak zasilania na ft232 powoduje ze trzyma procka w stanie resetu.

Dzięki. Doradź proszę jak to rozwiązać. Odłączanie kabla usb po wyłączeniu komputera aby zestaw działał na zasilaniu zewnętrznym jest bardzo uciążliwe.
P.S. W jaki sposób odłączenie kabla usb powoduje przywrócenie zasilania układu FT232 lub "zaprzestanie permanentnego reset uC"?

PostNapisane: 11 gru 2015, o 19:56 
Użytkownik

odłączenie kabla usb nie powoduje przywrócenie zasilania na ft a powoduje zaprzestanie w utrzymywaniu uC w stanie resetu no chyba że się mylę.

Najlepiej jakby Mirek się wypowiedział na ten temat...

Ja poszukam gdzieś zasilacz i sprawdzę u siebie.

------------------------ [ Dodano po: kilkunastu sekundach ]

Ale zaraz zaraz jak przestawisz zworkę na zasilanie zewnętrzne to i tak FT jest zasilany z zasilacza ....

hmm dziwna sprawa ... zobaczę u sibie

PostNapisane: 11 gru 2015, o 21:07 
Użytkownik

majster napisał(a):
Ale zaraz zaraz jak przestawisz zworkę na zasilanie zewnętrzne to i tak FT jest zasilany z zasilacza ....

hmm dziwna sprawa ... zobaczę u sibie

Zasilanie zewnętrzne to zewnętrzne (zworka) i dlatego tajemniczy jest udział kabla usb w tym przypadku. Sprawdź to proszę u siebie. Powtarzalność zjawiska jest u mnie 100%. Kabel nie może chyba utrzymywać uC w stanie permanentnego resetu (tylko chyba na czas przejścia do programowania) bo dlaczego program działa prawidłowo przy WŁĄCZONYM komputerze (brak resetu)? Nic nie zmieniamy w hardware tylko wyłączamy komputer.

PostNapisane: 12 gru 2015, o 08:17 
Użytkownik

Witam!
Proszę szanownych Kolegów o sprawdzenie następującego zjawiska w swoich zestawach ATB (mój: 1.03):
1. Wgrywamy dowolny wsad do mikrokontrolera za pomocą usb i programatora wbudowanego w zestaw uruchomieniowy (np. wyświetlenie czegość na LCD lub LED)
2. Wyłączamy komputer pozostawiając podłączony kabel usb.
3. Ustawiamy zworkę zasilania na zasilanie zewnętrzne.
4. Podłączamy zasilacz (mój: 12V 2A).
5. Włączamy zasilacz przy wyłączonym komputerze.
6. PROGRAM NIE URUCHAMIA SIĘ (u mnie).
7a. Włączamy komputer: reset uC i natychmaistowy start programu (1 sposób)
7b. Odłączamy kabel usb: reset uC i natychmaistowy start programu (2 sposób)
Proszę sprawdźcie to u siebie bo nie wiem czy jest sens szukać przyczyny.

Pozdrawiam

PostNapisane: 12 gru 2015, o 10:36 
Użytkownik

Zbananowany użytkownik

Wspólna/nie wspólna masa?

PostNapisane: 12 gru 2015, o 12:07 
Użytkownik

Wspólna.

Obserwacja kolejna:
Pozostawienie zasilania na portach usb poprzez zmianę ustawienia w BIOSIE komputera pozwala działać zestawowi uruchomieniowemu na zasilaniu zewnętrznym przy podłączonym kablu usb. Żadne to pocieszenie bo świeci się wówczas wszystko co możliwe: klawiatura, mysz, LCD2USB itd. - choinka na stole, czas ku temu jednak sposobny :)

Ostatnio edytowano 12 gru 2015, o 12:12 przez avrfun, łącznie edytowano 1 raz

PostNapisane: 12 gru 2015, o 12:07 
Moderator

Jest na stronie atnel.pl schemat ATB .... widać z niego jak BYK, że układ FT232R bierze zasilanie TYLKO z USB nawet jeśli się korzysta z zasilacza zewnętrznego w ATB. Więc to, że procek jest w stanie resetu wcale nie wynika z faktu, że jest brak zasilania dla FT232R.

Nie mogę się wręcz nadziwić obserwując ten wątek - że zdziwienie może budzić fakt, że gdy ktoś wyłączy sobie komputer a korzysta z wbudowanego programatora - że tenże programator nie działa i utrzymuje reset procesora. No jak można sobie np nie wpaść na pomysł, żeby chociaż na chwilkę nie odłączyć kabla programatora żeby to sprawdzić ??? :shock: No jak można dziwić się i nazywać stan resetu procesora tajemniczym zjawiskiem ? To jest wtedy mniej więcej tak jakbyś zrobił takie badanie i do tego pytanie:

1. włączam telewizor i widzę programy
2. gdy wciągnę kabel antenowy - nagle! na ekranie jest wciąż SZUM !
3. gdy włożę kabel kabel antenowy - znowu mogę oglądać programy

"czy wasze telewizory też tak mają?"

sorry, że troszkę żartuję - no ale sam pomyśl, tutaj tym telewizorem jest wbudowany programator .... WYŁĄCZASZ kompa - czyli porównując to tak jakbyś wyłączył telewizorowi kabel antenowy, i dziwisz się że programator nie działa prawidłowo (w tv jest SZUM) bo trzyma procka w RESECIE ! Myślisz że inne programatory zewnętrzne tak nie mają ? Np z USBASP jest identycznie i co więcej, takimi pytaniami są wręcz najeżone fora internetowe: "Dlaczego procek mi nie działa gdy zasilam go zewnętrznie a odłączę USBASP od kompa?" No jest DOKŁADNIE to samo .... dokładnie to samo - RESET ciągły RESET

Oczywiście być może po takim sprawdzeniu nadal kogoś będzie nurtować to dlaczego jednak przy włączonym kablu programatora i podłączonym kablu USB do kompa ten FT232R powoduje ciągłe wystawienie stanu RESET na linię procka ? Ale czy to na prawdę jest aż tak dziwne ? Tym bardziej gdy opisujesz DOKŁADNIE w punktach to twoje tajemnicze zjawisko - i z tych punktów już widać wprost, że:

1. układ FT232R przy wyłączonym kompie przechodzi w tryb suspend czyli uśpienia i ściąga linie wyjściowe do GND - więc co? dziwne że linia RESET kablem programatora też wciąż podaje stan niski na pin RESET procka ?

2. jeśli się zaś w swoim kompie w BIOS'ie (setup'ie) ustawi aby po wyłączeniu kompa nadal działały normalnie porty USB to wtedy nie będzie takiego usypiania FT232R - za to na 100% nastąpi chwilowy reset procka podczas startowania systemu gdy ładujące się sterowniki windowsa do FT232 - na chwilkę "zabanglują" wszystkimi jego pinami - no to jest widoczne - że aż strach to opisywać

REASUMUJĄC

- po jaki gwint masz podłączony w ogóle kabel USB do zestawu ATB skoro komputer jest wyłączony ? przecież nie będziesz nim programował procka ani robił komunikacji przez RS232

- po jaki gwint masz podłączony kabel programatora w ATB skoro komputer jest wyłączony ? przecież nie będziesz przy wyłączonym kompie programował procka

takie pytania należy sobie zadać i wszystko staje się proste - zamiast wymyślać tajemnicze zjawiska

PostNapisane: 12 gru 2015, o 12:17 
Użytkownik

Cytuj:
REASUMUJĄC

- po jaki gwint masz podłączony w ogóle kabel USB do zestawu ATB skoro komputer jest wyłączony ? przecież nie będziesz nim programował procka ani robił komunikacji przez RS232

- po jaki gwint masz podłączony kabel programatora w ATB skoro komputer jest wyłączony ? przecież nie będziesz przy wyłączonym kompie programował procka

takie pytania należy sobie zadać i wszystko staje się proste - zamiast wymyślać tajemnicze zjawiska

Odpowiedź jest bardzo prosta. Zestaw stoi na biurku. Podłączony jest na stałe do zasilacza zewnętrznego i komputera poprzez usb. Programuję o różnych porach dnia i nocy i w związku z tym po prostu włączam i wyłączam komputer o różnych porach. Chcę aby zegar działał przez cały czas na zasilaniu zewnętznym, a nie chcę odłączać i podłączać kabla usb kilka razy dziennie.

------------------------ [ Dodano po: 9 minutach ]

mirekk36 napisał(a):
Jest na stronie atnel.pl schemat ATB .... widać z niego jak BYK, że układ FT232R bierze zasilanie TYLKO z USB nawet jeśli się korzysta z zasilacza zewnętrznego w ATB.

Czy można podać więc zasilanie na FT232 z VCC, gdy zestaw zasilany jest z zasilacza zewnętrznego?

PostNapisane: 12 gru 2015, o 13:07 
Moderator

avrfun napisał(a):
Czy można podać więc zasilanie na FT232 z VCC, gdy zestaw zasilany jest z zasilacza zewnętrznego?

Nie ma takiej możliwości w ATB ze względów bezpieczeństwa.

avrfun napisał(a):
Chcę aby zegar działał przez cały czas na zasilaniu zewnętznym, a nie chcę odłączać i podłączać kabla usb kilka razy dziennie.

To też już pisałem wcześniej, że wystarczy sobie w BIOS'ie/SETUP'ie kompa zmienić opcję zasilania dla portów USB

PostNapisane: 12 gru 2015, o 13:10 
Użytkownik

Dziękuję.

PostNapisane: 12 gru 2015, o 13:17 
Użytkownik

Jak już tak kombinujesz, to możesz dorobić sobie prosty układzik, którym odłączasz linię resetu idącą z FT232.
Układ ma przepuszczać sygnał resetu z FT232 tylko jeżeli układ pracuje / masz zasilanie z USB a w przeciwnym wystawia stan 1.
Możesz bazować na Vusb, lub pobierając sygnał #SLEEP (domyślnie CBUS4) (ewentualnie sygnał #PWREN (CBUS3)).

--
Pozdrawiam,
Robert

PostNapisane: 12 gru 2015, o 13:22 
Użytkownik

rskup napisał(a):
Jak już tak kombinujesz, to możesz dorobić sobie prosty układzik, którym odłączasz linię resetu idącą z FT232.
Układ ma przepuszczać sygnał resetu z FT232 tylko jeżeli układ pracuje / masz zasilanie z USB a w przeciwnym wystawia stan 1.
Możesz bazować na Vusb, lub pobierając sygnał #SLEEP (domyślnie CBUS4) (ewentualnie sygnał #PWREN (CBUS3)).

Bardzo dziękuję za konkretny pomysł rozwiązania problemu. Poeksperymentuję i napiszę o wynikach.
Pozdrawiam.

PostNapisane: 12 gru 2015, o 13:34 
Użytkownik

Ja dobrze zrobisz to musi zadziałać :).
Linia SLEEP# służy do usypiania układów podłączonych do FT232C, gdy urządzenie przenoszone jest do stanu SUSPEND. Jest ona wyprowadzona na CBUS4. W ATB jest na niej dioda. Możesz przenieść ten sygnał na linię CBUS1, która jest wyprowadzona na pin DE.
Cytuj:
SLEEP# - Goes low during USB suspend mode. Typically used to power down an external TTL to RS232 level converter IC in USB to RS232 converter designs.

--
Pozdrawiam,
Robert

PostNapisane: 12 gru 2015, o 13:37 
Użytkownik

rskup napisał(a):
Ja dobrze zrobisz to musi zadziałać .

Dzięki. Zabieram się do pracy :D

PostNapisane: 12 gru 2015, o 13:38 
Moderator

rskup napisał(a):
Możesz przenieść ten sygnał na linię CBUS1, która jest wyprowadzona na pin DE.

Proponuję nie proponować takich zmian w ATB ponieważ przeprogramowanie układu FT232 skończy się tym, że przestanie z nim działać np MkAvrCalculator i QUNIEC

więc ja nie zalecam takich rozwiązań

------------------------ [ Dodano po: 1 minucie ]

avrfun napisał(a):
Zabieram się do pracy

Zatem jeśli przeprogramujesz sobie FT232 to później będziesz zdziwiony, że nie działa z MkAvrCalculatorem ... ale oczywiście ja ci tego nie bronię ;) rób jak chcesz

PostNapisane: 12 gru 2015, o 14:04 
Użytkownik

Częściowo się z Tobą Mirku zgodzę. Robiąc nierozważne zmiany przypisań w konfiguracji układu FT232R możemy sobie zrobić dodatkowe problemy. A dodatkowo przyjmując logikę wielu osób, że pewnie znowu byłaby, to wina zestawu ATB, mkAVRCalculatora, innych elementów Atnel-a, to tym bardziej rozumiem Twój wpis.
Specjalnie nie podałem nazwy narzędzia by było to rada tylko dla osoby bardziej zaawansowanej. Choć cały czas mam podejście - nic tak nie uczy jak zepsucie czegoś a potem w ciężkich męczarniach samodzielne naprawienie.
Nie żyjemy na szczęście w Ameryce i nie przyjmuje się jeszcze u nas, że jak producent czegoś nie zabronił robić, nie opisał dokładnie jak robić, to to on jest odpowiedzialny za wszelkie powstałe problemy.

Dlatego czy tak zmieniony wpis byłby według Ciebie akceptowalny:
Cytuj:
Jeżeli jesteś zaawansowany i wiesz co będziesz robił oraz czym to się może skończyć, to możesz przenieść ten sygnał na linię CBUS2, która jest wyprowadzona na pin DE.

--
Pozdrawiam,
Robert

Z tego co się orientuję to sama zamiana CBUS2 z CBUS4 (sygnały SUSPEND# oraz TXDEN) nie powinna mieć wpływu na działanie mkAVRCalculatora. Chyba, że się mylę?
Pisząc to bardziej się obawiałem, że w przyszłości kolega będzie chciał korzystać z RS485 i sygnału TXDEN z FT232R i będzie miał problem, bo zapomni co zmieniał.

------------------------ [ Dodano po: 4 minutach ]

Zobaczyłem, że na schemacie linia wychodząca z pinu CBUS2 jest opisana CBUS1. Czy to jest związane z jakimiś zamianami w domyślnej konfiguracji FT232R, czy może literówka na schemacie?
Obrazek

PostNapisane: 12 gru 2015, o 14:32 
Moderator

rskup --> ale poczekaj nie do końca mnie zrozumiałeś może ...

Mi nie o to chodzi, że ktoś początkujący sobie popsuje FT232 jeśli będzie go programował - absolutnie nie o to ;) Bo po to są takie programy jak FTProg czy MProg, którymi się zmienia właśnie konfigurację tych pinów i już - to ŻADEN problem - i nawet początkująca osoba nie za bardzo będzie w stanie sobie popsuć tego scalaka (no może do czasu gdy nie zachce się jej zmienić VID i PID ;) bo wtedy to się zdziwi mocno) .... zmiana VID i PID to już jest dla bardziej zaawansowanych

Ty może nie wiesz tego - że MkAvrCalculator potrafi rozpoznawać układy FT232R, które są w naszych produktach takich jak zestawy ATB albo przejściówki ATB-USB-RS232

I ja to oficjalnie mówię i piszę - że my TAK programujemy te układy - żeby działały np z MkAvrCalculator albo innymi naszymi programami a jeśli ktoś weźmie inny taki scalak to nie zadziałają te programy rozumiesz ? Czyli ktoś kto np weźmie zestaw uruchomieniowy innej firmy z układem FT232R i zechce go wykorzystać w MkAvrCalculator jako programator to przykro mi - program nie zadziała w pełnej wersji.

W związku z powyższym - jeśli ktoś od nas kupuje produkt z takim układem to wyraźnie mówię, że jakikolwiek ZAPIS (zmiana) konfiguracji tego układu od razu spowoduje, że MkAvrCalculator przestanie go widzieć jako programator - rozumiesz ?

rskup napisał(a):
czy może literówka na schemacie?

Literówka

PostNapisane: 12 gru 2015, o 14:47 
Użytkownik

Cytuj:
I ja to oficjalnie mówię i piszę - że my TAK programujemy te układy - żeby działały np z MkAvrCalculator albo innymi naszymi programami a jeśli ktoś weźmie inny taki scalak to nie zadziałają te programy rozumiesz

Nie wiedziałem, ale już wiem :)
Teraz OK. Rozumiem już Twoje obiekcje na temat propozycji zmian ustawień układu. I nie będę w jawny sposób tutaj tego proponował.

Czyli koledze zostaje korzystanie z detekcji napięcia Vusb.

--
Pozdrawiam,
Robert

Strefa czasowa: UTC + 1