Kanał - ATNEL tech-forum
Wszystkie działy
Najnowsze wątki

Teraz jest 4 gru 2024, o 20:37

Strefa czasowa: UTC + 1

Utwórz nowy wątek Ten wątek jest zablokowany. Nie możesz w nim pisać ani edytować postów.  [ Posty: 24 ] 
Autor Wiadomość
PostNapisane: 5 gru 2015, o 21:55 
Nowy

Witam.
Dużo słyszę o tym, że lepszym systemem operacyjnym do programowania jest linux. Dlatego w końcu postanowiłem, że to sprawdzę lecz mam kilka problemów.
A mianowicie uczę się programować w C w eclipse oraz dodatkowo w C# w Visual Studio. Oprócz tego korzystam z wielu programów których nie ma na linux'a takich jak choćby oprogramowanie Pana Mirka.

Dlatego moje pytanie brzmi jaką wersję linux'a wybrać oraz jak instalować oprogramowanie nieprzystosowane pod ten system operacyjny.

Mam nadzieję, że jest na tym forum ktoś kto zna się na tym i chciał by się podzielić swoją wiedzą. Z góry dziękuję

Pozdrawiam
Artur Bator

PostNapisane: 5 gru 2015, o 22:31 
Nowy

Linuks nie jest systemem lepszym. Jest systemem innym, przede wszystkim zgodnym ze standardem POSIX. Do AVR'ów śmiało możesz używać Eclipse z wtyczkami, nie ma z tym najmniejszego problemu. Także da się zintegrować z AVRDude, więc programowanie urządzenia również wchodzi w grę.
Natomiast zamiast mkAvrCalculator możesz użyć AVR Burn-O-Mat. Jest to nakładka na AVRDude, napisana w Javie. Do jej wad niestety należy brak wsparcia dla niektórych mikrokontrolerów.

Do podstaw C# dla Linuksa istnieje platforma MONO (odpowiednik .NET) i IDE MonoDevelop. Ma on wiele niedociągnięć, ale nauczyć się pisać (nawet dobrze w C#), jeżeli będziesz miał chęci i samozaparcie to się nauczysz :)

I jeszcze jedna kwestia. Staraj się nie emulować programów spod Windowsa na Linuksie tylko szukać ekwiwalentów. Zaoszczędzi Ci to sporo czasu i nerwów. Ktoś może mi zarzucić, że zawsze jest emulator Wine do takich rzeczy, ja jednak po przygodach z nim nie jestem jego zwolennikiem.

Ostatnia rzecz to wybór dystrybucji. Jest kilka "nurtów", czyli Debianowce z systemem instalacji pakietów APT na czele, RedHat'owce z RPM'ami i yum/yast/urpmi, Arch z Pacmanem, Gentoo z Emergem, Slackware i wiele wiele innych naczelnych.
Najmniej się namordujesz z konfiguracją tych dystrybucji, które domyślnie mają predefiniowane ustawienia. Jest to Ubuntu (i jego różne wariacje, w zależności od środowiska), Fedora itd. Nie ma jednej odpowiedzi na to, jaki system wybrać - musisz sam odpalić LiveCD i ocenić, który system najlepiej spełnia Twoje wymagania.

Pozdrawiam

PostNapisane: 5 gru 2015, o 23:21 
Użytkownik

a ja tylko dodam ...
a na końcu po utracie wszystkich włosów i wiecznej walce ze sprzętem
dojrzejesz do tego że ----- nie stać cie na darmowe systemy ... :)

PostNapisane: 6 gru 2015, o 01:05 
Użytkownik

Używam ubuntu z eclipse, Eagle i kupą innego softu. Mam też virtual box z windą i atmel studio, ale używam go raz na miesiąc, podobnie jak wine.
W eclipse możesz zrobić bardzo dużo, instalacja jest trywialna... Na forum jest trochę dobrych artykułów o tym. avrdude jest to samo.
W linuxie generalnie jest trochę inna filozofia programowania, zamiast C#, który do linuxa nie pasuje, możesz pisać w np. w perlu, pythonie, ruby, zobacz sobie jak można tworzyć interfejsy w QT, ktore jest przenosne i wygodne.

PostNapisane: 6 gru 2015, o 10:35 
Użytkownik

squeez napisał(a):
Bez przesady, nie mam zamiaru uprawiać tu dywagacji co jest lepsze i dlaczego ale takie opinie zazwyczaj wyrażają ludzie nie mający pojęcia o systemie na którego temat się wypowiadają.

kolego ... nie uprawiam żadnych dyagacji , ani też nie mam zamiaru prowadzić jałowych dyskusji , napisałem tylko to do czego każdy dojrzeje w swoim czasie .... zwłaszcza jak zależy mu na czystej pracy , a nie na zabawie ...
Zanim większośc z was się dowiedziała cokolwiek o linuxie stawiałam dystra na prockach SH4 (makaron) i m68k tez wierzyłem w darmowe i wolne oprogramowanie, ba nawet byłem zaangażowany w projekt PLD ... na Linuxa przeszedłem bezpośrednio z SCO, Solarisa i zajmowałem się nawet QNX-em pod m68K, -- z doświadczenia powiem tylko tyle -- życie szybko zweryfikowało młodzieńczą głupotę i późniejsze zmiany i 1000 problemów wiecznych , brak zgodności ze sprzętem i brak oprogramowania komercyjnego , a istniejące to śmieci do zabawy - zmusiły mnie do używania windy .... i co ?? i uważam że wiara w głupie ideały , wolne oprogramowanie i tym podobne herezje to najbardziej zmarnowany czas w moim życiu , bo zamiast tworzyć - musiałem walczyć .....

Nie napisałem że się nie da ... wiec nie pijcie tu do mojego wpisu mętnej wody , nie tędy droga nie warto uzywać protez
a ekwiwalent niestety zwykle nie spełnia założeń , tak przyzwyczaić się można nawet do qpy na dywanie , ale poco ją omijać , jak można wyrzucić ?? :)

Tu na forum, kolega autor , raczej na 90% problemów nie uzyska informacji , pomoc techniczna dla linuxa tu nie zadziała, a co gorsza nikomu się nie będzie chciało pisać mk calka czy inego softu na Linuxa ... i zostaną tylko protezy ,emulatory i tym podobne dziadostwo ... :)

Dobra wybaczcie panowie ... ... i proszę nie kontynuować wywodu ...

Kolega , albo chce programować , albo prugramować to ma być jego decyzja ...

PostNapisane: 6 gru 2015, o 13:30 
Użytkownik

Hehe Sun, to były czasy. Ja zaczynałem od SM4 i Fortranu, a potem był SunOS na IPC i IPX :)
To nie była głupota - w tamtych czasach nie można było przewidzieć, co będzie.
Dzisiaj rzeczywiście, Microsoft dojrzał, i wreszcie daje się używać, jak antywirus pozwoli. Ja jednak zostałem przy linuxie, który też zrobił ogromny skok i też się go daje używać. Ale, przyznaję, mnie to bawi i używam tego do zabawy.

PostNapisane: 6 gru 2015, o 13:34 
Nowy

Na początku dziękuję za Wasze szybkie odpowiedzi.

Z tego co tu wyczytałem to wnioskuję, że jak każde oprogramowanie musi spodobać się użytkownikowi. Dodatkowo nie ma w nim możliwości zainstalowania szybko i w prosty sposób każdego oprogramowania z systemu windows co niestety u mnie działa na niekorzyść linux'a.
Jeżeli chodzi o system windows to korzystam z microsoft dreamspark premium i na czas nauki w szkole mogę korzystać za darmo z wszystkich udostępnionych tam systemów i innego oprogramowania więc koszta nie mają tu nic do rzeczy a jedynie szkoda mi czasu na zbędne kombinowanie co znowu jest nie tak.

Podsumowując na ten moment jednak jako główny system nadal u mnie będzie windows a linuksa zainstaluję sobie na osobnym komputerze aby uczyć się go w wolnych chwilach.

PostNapisane: 6 gru 2015, o 14:00 
Użytkownik

sq5rix napisał(a):
Hehe Sun, to były czasy. Ja zaczynałem od SM4 i Fortranu, a potem był SunOS na IPC i IPX

tak to były czasy -- stawianie debiana na m68k z 2MB ramu 72h ręcznej kompilacji źródeł, przygotowanie partycji poprzez ręczne edytowanie bootstrapa na dysku i zmiany w tablicach alokacji (błąd w obliczeniach uwalał dysk na amen), przygotowanie boota pod procki Sharpa SH4 stosowane w "makaronie" na CD też nie było łatwe ale się dało i duma rozpierała ...

sq5rix napisał(a):
To nie była głupota - w tamtych czasach nie można było przewidzieć, co będzie.

Była wiara że będzie inaczej że ma się na to wpływ -- okazało się że to stek bzdur , brak wiodącego lidera w dystrach i kupa błędów oraz innych problemów zgodnościowych zarówno od strony sprzętu jak i od strony hardware -- szkoda ...
Linux miał swoją szansę ale ją przespał i jest jak jest - komercyjne wciskanie kitu że jest najlepszy najstabilniejszy i żywcem
upadabniany do Win i IOs szkoda ... bo x-y miały swój smaczek wtedy i spore możliwości ...

sq5rix napisał(a):
Dzisiaj rzeczywiście, Microsoft dojrzał, i wreszcie daje się używać, jak antywirus pozwoli.

To właśnie mnie ciekawi nigdy nie miałem przez antywirusa problemów w windows z oprogramowaniem , nigdy sie w niczym nie czepiał .... używam AVG bo nie zamula jak Symantec czy MKS i nie robi wrzasku jak kasperski z byle powodu -- wiem wiem wielu siedzi i myśli że jak antywir drze ryja -- ATAK hakerów 500 zablokowanych , wykryto 200 wirusów na dysku ... to jest takie
profesjonalne --- to bzdura Antywir powinien byc cichy niewidoczny - a alarmować tylko w sytuacjach krytycznych wymagających uwagi , a nie z byle powodu.

''''

U mnie Linux siedzi tylko w ruterze i dekoderze bo tam go nie widać i do tego się nadaje ...

abator97 napisał(a):
Podsumowując na ten moment jednak jako główny system nadal u mnie będzie windows

Mimo ogólnego narzekania na microsoft zauważ że ilość pirckich kopi świadczy o popularności , albowiem gdyby był do (y) nikt by go nie używał .... obecnie kosztuje w sumie grosze i za free masz 10 ... wszystko działa nie zastanawiasz się dlaczego znów nie działa tylko siadasz i robisz to co lubisz --Programujesz

Ale jak napisałem wybór powinien być twój ...
to ty masz popełniać błędy i wyciągać z nich wnioski (taką mamy nadzieję)
bo doświadczenie i obserwacje podpowiadają przykłady zatwardziałych linuxiarzy ... używających windowsa w tajemnicy
by nikt nie widział :)

PostNapisane: 6 gru 2015, o 14:42 
Nowy

SunRiver - to bardzo proste. To w sumie nie kolejny temat z dywagacjami nt. wyższości systemu jednego nad drugim, ale chciałbym podsumować Wasze posty małym skrótem myślowym.

W przypadku komercyjnego oprogramowania mamy do czynienia z tym, że ktoś tworząc je, dostaje swoją pensję. Dlatego też jeżeli ktoś płaci i wymaga, to musi być odpowiedni plan, zarządzanie, kod na odpowiednim poziomie itp. itd.

W przypadku "wolnego" oprogramowania, każdy może się zaangażować, jednak jak jest - wszyscy widzą: każdy sobie rzepkę skrobie. I taka jest strategia...

Dlatego też w swoim poście wyżej nie napisałem, który system jest lepszy. Są zastosowania, do których GNU/Linux dużo lepiej się nadaje, bo tam akurat udało się stworzyć porządne i stabilne "komponenty". Są to wszelkiej maści serwery i routery., firewalle sprzętowe etc. Ja natomiast (i pewnie też wiele osób jak ja) używam Debiana od 8 lat z przyzwyczajenia, bo lubie, bo podoba mi się architektura tego systemu. Natomiast do zastosowań profesjonalnych nie neguję systemu z MS-u i też mam okienka, jednak używam wtedy, kiedy muszę lub oprogramowanie spod GNU/Linuksa nie jest dla mnie wystarczające.

Pozdrawiam

PostNapisane: 6 gru 2015, o 17:44 
Użytkownik

abator97 napisał(a):
Podsumowując na ten moment jednak jako główny system nadal u mnie będzie windows a linuksa zainstaluję sobie na osobnym komputerze aby uczyć się go w wolnych chwilach.

Lepiej zainstaluj na tym samym kompie, podczas uruchomienia wybierzesz w GRUB`ie który z systemów będziesz używał, będziesz miał lepsze porównanie. Ja tak mam od co najmniej 5 lat i nie pamiętam kiedy ostatnio wybrałem Windowsa, pewno Kasperski by się "zapluł" przy tak nieaktualnych bazach :roll:

W Ubuntu programuję AVRy i STMy, Eclips z wtyczkami daje radę, na PC w QT ale C++, oczywiście Eagle.
Co do kompatybilności sprzętowej, we wtorek zakupiłem nową drukarkę "ALL-IN_ONE" z WiFi/ETH, Linux "zassał" ją zaraz po kliknięciu "wyszukaj", ale u Pani Żony na laptopie gdzie straszy Win7, "nie znaleziono sterowników";instalacja z płyty prawie 20 minut.

Co do ilości pirackich kopii Windy, ciekawe jak by wyglądała sytuacja gdyby nie lobbing/nawyki wśród twórców gier.

I jeszcze jedna ciekawostka, która niedawno obiegła świat: Microsoft napisał własną wersję Linuxa, dlaczego? można sobie wygooglować.

Nie jestem systemowym czy antysystemowym radykałem, mam kontakt z oboma OSami i dlatego powtórzę:
Sam przekonaj się który system bardziej Ci odpowiada, ale testuj na tym samym sprzęcie.

PostNapisane: 6 gru 2015, o 18:57 
Użytkownik

Oczywiście kasa jaka idzie za Windows daje mu znaczną przewagę na PC. Ale dla przeciwników linuxa należy dodać, że android bazuje na kodzie i koncepcji linuxa.
Czy to jest tak bardzo niedopracowany i nieprzyjazny użytkownikowi system? To dlaczego większość używa smartfony z androidem a nie z windowsem?

--
Pozdrawiam,
Robert

PostNapisane: 6 gru 2015, o 20:04 
Użytkownik

rskup napisał(a):
Czy to jest tak bardzo niedopracowany i nieprzyjazny użytkownikowi system? To dlaczego większość używa smartfony z androidem a nie z windowsem?

no właśnie jest , kupiaty , za wolny i zbyt zawodny ... dlatego wróciłem do działającego zabytkowego PocketPC HTC P3600 który
działa na ?? Taaaak Windows Mobile 6.5 Pro ... :) bo Lumia 640 trochę za wielka i już raz rozwaliłem ekran ..
wiec wiesz albo masz szajsfona z (Y) droidem albo masz profesjopnalnego PocketPC (tak były na rynku zanim wyszły smarkfony dla smartkaczy) :)

Wiec sam widzisz L:)

PostNapisane: 6 gru 2015, o 20:13 
Użytkownik

Dokładnie raz winda lub linux na plus, zależy co komu w danym momencie i do czego potrzebne (platforma dla której jest zrobiona konkretna apka decyduje to czego częściej używamy) . np update w windzie z reguły zamulili system a w Linuksie są tak potężne repozytoria czego Windows może się powstydzić. Jeśli linuks byłyby choć częściowo opłacany jak windows to windows byłby całe "lata świetlne" w tyle

Jak wyżej programując w c++ (qt itd) tylko linux do tego git jeśli np w kilka osób lub solo robi się jakąś apkę

Autorowi można polecić Ubuntu lub opensuse, plusy rozbudowane repozytoria, ale zawsze zamiast instalować pakiety deb, rpm zawsze można zainstalować ze źródeł.

PostNapisane: 6 gru 2015, o 20:51 
Użytkownik

jak kiedyś zobaczyłem ponad 3GB update na ubuntu (swoją drogą powinni tego zabronić) ... i jakiej dostał zamułki .... że nawet konsola ledwie dyszała wiec co za różnica :)

PostNapisane: 6 gru 2015, o 21:01 
Użytkownik

Zbananowany użytkownik

abator97 napisał(a):
Witam.
Dużo słyszę o tym, że lepszym systemem operacyjnym do programowania jest linux. Dlatego w końcu postanowiłem, że to sprawdzę lecz mam kilka problemów.
A mianowicie uczę się programować w C w eclipse oraz dodatkowo w C# w Visual Studio. Oprócz tego korzystam z wielu programów których nie ma na linux'a takich jak choćby oprogramowanie Pana Mirka.

Dlatego moje pytanie brzmi jaką wersję linux'a wybrać oraz jak instalować oprogramowanie nieprzystosowane pod ten system operacyjny.

Mam nadzieję, że jest na tym forum ktoś kto zna się na tym i chciał by się podzielić swoją wiedzą. Z góry dziękuję

Pozdrawiam
Artur Bator

Do pierwszego kontaktu, polecam Ubuntu. Powód podstawowy to łatwość instalacji. Rzeczywiście GNU/Linux oferuje komplet narzędzi do kompilacji, modyfikacji, debugowania i śledzenia wykonania oprogramowania w C, C++, Python, Java. Gorzej jest z C#. Stąd chyba najzręczniej na własnym komputerze jest mieć maszynę wirtualną na VirtualBox lub KVM. Powód dość prosty. Łatwe użycie ew. urządzeń łączonych po USB oraz ew. narzędzi natywnych dla Windows jeśli naprawdę musisz lub nie masz wyjścia.
W firmie mamy cały proces wytwarzania oprogramowania oparty o GNU/Linux (a nie jest to JanuszSoft). Począwszy od CI (Continuous Integration), testowanie aż do pracy jako programiści. Do hostów podłączone są urządzenia wbudowane na które tworzymy produkty. Także w trybie automatycznego testowania. Programiści używają systemów Windows lub GNU/Linux. I tak testy realizowane są na hostach GNU/Linux. Ja osobiście przesiadłem się od 1 tyg. na OS X i na razie jestem zadowolony. Windows używam obecnie na maszynie wirtualnej dla 1 programu (dość skomplikowany soft do projektowania i ogarnięcia analityki systemowej).
Dyskusji na temat Windows czy GNU/Linux nie ma sensu podejmować bo to strata czasu. Jeśli zapytasz o coś konkretnego, chętnie odpowiem. Teraz postawiłeś zbyt szerokie pytanie.

PostNapisane: 6 gru 2015, o 21:37 
Użytkownik

Zbananowany użytkownik

SunRiver napisał(a):
a ja tylko dodam ...
a na końcu po utracie wszystkich włosów i wiecznej walce ze sprzętem
dojrzejesz do tego że ----- nie stać cie na darmowe systemy ... :)

trudno było mi się zgodzić z tobą sun w wielu kwestiach choć uważam cie za autorytet dla mnie (a czytam forum już hoho)
ale tu muszę przyznać Ci racje
Jeden wydatek i wszystkie włosy na głowie w odpowiednich miejscach ... :)

PostNapisane: 7 gru 2015, o 17:45 
Użytkownik

squeez napisał(a):
Tak Linux to największe g... wszech czasów i totalna pomyłka IT.
Android (bo to można powiedzieć w skrócie jest Linux) ma największy udział w rynku smartfonów!
Nie zapominajmy o routerach, wszelkich SmartTV ba założę się że te forum też działa na serwerze z Linuxem zapewne jak i twoja strona Sun.
Więc na twoim miejscu szybko bym zmienił serwer niż ten z systemem "pomyłka i głupota".

Nie wciskał bym na miejscu kolegi słów których nie napisałem ... dodatkowo nabrał bym trochę pokory , nauczył się czytać ze zrozumieniem a nie tylko 2 zdania i kociokwiku zaraz dostawał ....

A Kolega wie dlaczego ma taki udział w rynku ?? bo jest najlepszy ?? Symbian był o wiele lepszy --- ale jest darmowy i opłaty licencyjne są znikome ... tylko cena powoduje udział w rynku nic więcej ... Tak moja strona leży na serwerze z linuxem (kolega może jej wcale nie odwiedzać bo nic tam ciekawego dla kolegi niema gdyż pisze w 90% pod kiczowatym WIn )i jest to dla linuxa
idealne zajęcie , podobnie jak w wielu urządzeniach użytkowych i nigdy tego nie negowałem bo sa miejsca gdzie linux jest idealnym rozwiązaniem , jego wkład w IT to to że jest darmowy dzięki czemu staniały usługi hostingowe i stały się dostępniejsze , staniały tez
urządzenia które wcześniej były cenowo niedostępne dla śmiertelników.

Ale jako komputer do pracy komercyjnie się nie nadaje z powodu braku suportu i oprogramowania. Upodabnianie Linuxa do Win i IOS na siłę uważam za genetyczną pomyłkę i porażkę ... a co Kolega może się cieszy że ma coś co udaje coś innego ?? bezcelowe ...
Praca z prostym MCP2200 czy 2210 jest na linuxie katastrofą (jako usb uart sobie może kolega sam uzywać -- ja uzywam trochę inaczej tych ukłądów)

Sam narzekam na Win , jest ociężały i bez sprzątania i pilnowania zaraz pada bez powodu ... właściwie powodem jest chłam sprzętowy będący zlepkiem przypadkowych części wrzuconych do jednego worka udających komputer ale takie mamy czasy nie liczy się jakoś a ilość, ale go używam bo działają w nim specyficzne karty pomiarowe , które działały o dziwo na AmigaOS , MorphOS i mimo posiadania sterów producenta pod linux nigdy nie działy prawidłowo i stabilnie,... ale pod win chodzą ,

Co do androida ... jest zajebisty i wspaniały jedynie słuszny linux na smarkfonowe zabawki .... tak zabawki bo ani to telefon , ani coś użytecznego mój stary P3600 ze swoim 400Mhz prockiem i starym wyleniałym WM6.5Pro jest stabilniejszy i szybszy od 2 rdzeniowego nowiutkiego Galaxy i bardziej użyteczny ... nie wiesza się i nie muli jak Android ... ba Sumbian , PalmOS były lepsze i niema co tego ukrywać .... ale sytuacja jest podobna jak Beskid i CC ....(kolega raczej nie będzie wiedział o co chodzi)

Kolega może nie zauważył ,. ale pisałem z przekorą i terasz też tak piszę , zaznaczając cały czas że autor musi sam zdecydować
co chce robić ... napisałem też że nie piszemy o wyższości systemów jednego nad drugim . Każdy ma wady i zalety, i ma swoje zastosowania nawet u mnie w pracy w systemach KTL obecnie stosujemy BSD zamiast starego WinCE może W10 iot będzie się
to się wróci na Win. I nigdy nie negowałem stosowania Linuxa w urządzeniach użytkowych czy systemach serverowych.

Dlatego raz jeszcze piszę niech kolega ochłonie , i zacznie czytać ze zrozumieniem ... i nie robi awantur bez powodu bo "zupa była za słona" ....

Koniec OT , Autor sobie popróbuje i sam zdecyduje o czym już informował i temat jest zamknięty , a awantury to na innym forum ...
I choć powinienem się obrazić nie widzę takiej potrzeby .... a kolega niech się robi co chce ... zawsze może się obrazić na całe forum
\
I jeszcze jedno ...moje wyobrażenia z przed X lat sa lepsze niż z przed miesiąca ... to co było było dobre niemal doskonałe, teraz to jest , a nie ważne ....

Najnowsze ubuntu ze świeżego obrazu pobranego z oficjalnej strony , świeżo po instalacji po podłączeniu do sieci zaczęło zasysać lekko ponad 3GB aktualizacji , po zakończeniu której padło mu sie --- kiedyś to było nie do pomyślenia ....

Nikt nie podważa wkładu linuxa w rozwój IT , ale podobnie sytuacja ma się w sprawie Win bo zmienił tez sporo w IT -- może nie zawsze to szło w dobrym kierunku , ale jednak i tego też nie mozna traktować marginalnie.

Bo gdyby nie Linus Torvalds nie było by linuxa , ale on by nie powstał gdyby nie było Unixa , a w domu nie miałbyś kompa gdyby nie ZX spectrum , C=64 gdyby nie Amiga miałbyś (y) nie multimedia na PC , podobnie z CD-ROM , gdyby nie maszyny Xeroxa nie było by GEOS-a, Workbencha i co ważniejsze MacOS-a , których gdyby nie było nie było by WIn , itd... itd .... przechodząc na smarkfony .... gdyby nie Palmtopy z PalmOS i PocketPC z WinCE nie powstały by smartfony dzisiejsze ....

ewolucja ... w 98 roku używałem Palma , potem Subnotebooka Sharp z WInCE (komputerek wielkości kasety VHS), ale subnoteboki zaczęły się od Atari portfolio i Psiona , potem PocketPC z GSM opartego o WinMobile z dotykowym ekranem (choć milej wspominam swietnego Treo 600)... mojego P3600 dalej używam bo jest niezawodny może dlatego że to HTC , a może dlatego że kiedyś liczyła się jakość ??

Trochę sprzetu i systemów się przewineło , i wiem co z czym zjeść i nie traktuję nic marginalnie , ale dlaczego mam pisac jaki to doskonały jest linux bo ma wpływ na rozwój IT , win tez ma i , a większy chyba ma MacOS, (a kolega potraktował to marginalnie) ale niema to znaczenia bo do niektórych zastosowań i zajęć Linux się nie nadaje ....

Pisać sofra można tez dłutem pod mikroskopem prosto w rdzeniu , tyle że pracować powinniśmy jak cywilizowani ludzie , a nie w epoce atmegi kopanej ... (tak kopanej bo pierwsze procki programowałem na C=64 i Amidze) i to były piekne czasy ... pamiętam powstawanie internetu i szczerze żałuję że się tak rozwinął że dotarł pod strzechy i byle kto ma dostęp , kiedyś były informacje
a dziś reklamy i syf i dzieciarnia , której się wydaje że jest bezkarna ....

Nie o takie coś walczyliśmy nie o takie coś ....

Koniec tego OT ... niema sensu by kolega odpisywał na forum na ten post i kontynuacja jałowej dyskusji jak kolega ma zamiar coś pisać ma do mnie coś to zapraszam na PW lub jabera , chętnie się wymienię spostrzeżeniami z kolegą i pogadamy jak człowiek z człowiekiem .... bo tu coś kolega się ukrywa za nickiem ... a nie tędy droga ..:)

bez Urazy ...

------------------------ [ Dodano po: 22 minutach ]

TEMAT zamykam ....

PostNapisane: 7 gru 2015, o 18:18 
Moderator

Panowie - panowie spokojnie ;) proszę

Ja tylko aż się dziwię że kolega squeez aż tak się zawziął ... zobacz - przecież tu jest pytanie o zastąpienie kompa z typowym windowsem na kompa z linuxem, który ma działać niejako w roli tego windowsa ....

I SĄDZĘ ŻE O TYM MOWA, w przypadku tego co pisze Sun - no już wprost to przecież pisze - mówi o porównaniu typowego komputerka osobistego na którym ktoś używa albo Linuxa albo Windowsa - i tego tyczy porównanie a nie:

squeez napisał(a):
Tak Linux to największe g... wszech czasów i totalna pomyłka IT.
Android (bo to można powiedzieć w skrócie jest Linux) ma największy udział w rynku smartfonów!
Nie zapominajmy o routerach, wszelkich SmartTV ba założę się że te forum też działa na serwerze z Linuxem zapewne jak i twoja strona Sun.
Więc na twoim miejscu szybko bym zmienił serwer niż ten z systemem "pomyłka i głupota".

No toż to jakieś kuriozum - czyżby autor wątku pytał o podmianę windowsa w swoim routerze na linuxa ? .... czyżby autor wątku pytał o podmianę windowsa w swoim telefonie na androida ? .... czyżby wreszcie autor pytał tu o podmianę Windowsa na swoim serwerze hostingowym na linuxa ?

No proszę - nie bądźmy dziećmi

abator97 napisał(a):
Witam.

Ten tekst z pierwszego postu chyba WYRAŹNIE mówi o czym mowa .... odniósł się do tego i tylko do tego SunRiver

Ja gdybym miał wyrazić swoje luźne zdanie to również powiedziałbym, że Windows dla takich komputerków osobistych jest i będzie jeszcze długo jedynym rozsądnym systemem operacyjny - ale uwaga - jeśli chodzi o ludzi, którzy nie są specjalistami w linuxie. Bo jeśli ktoś już siedzi w linuxie po uszy to dla niego pewnie żadna różnica czy będzie działał sobie na linuxie czy Windowsie ....

Mam znajomego prowadzącego nieduże studio fotograficzne, od lat zawsze działał na windowsie na którym śmigał m.in na takim programie jak Photoshop .... ale nie jest on żadnym specjalistą ani widnowsa ani linuxa. Ot typowy fotograf, którego pasja to fotografia a komputer to narzędzie jak młotek czy aparat ... Nie wnika co jest w środku byle mu działało i byle mógł zarabiać

aż kiedyś przyszedł do niego inny znajomy - i namówił go skutecznie aby na 3-4 swoich kompach w firmie wypierdzielił tego całego windowsa bo jest drogi, bo updejty kosztują, bo updejty Photoshopa kosztują a przecież Linux jest za free, Gimp jest za free a to wg tego linuxowca gimp = Photoshop .... plus oczywiście kazał mu wywalić wszystkie Ms Office i pod linuxem darmowy Open Office

aż żałowałem - że stało się to tak że ja wtedy nie trafiłem na tę zmianę ;) .... kolega fotograf uległ mirażowi super darmowego prowadzenia swojej firmy. Owszem jak mi później mówił pytał się tego kolegi co będzie jak coś się stanie ? ... czy sobie poradzi tak jak to udawało mu się w windowsie?

Ów kolega zapewnił go na śmierć i życie że tak mu skonfiguruje te komputerki że będą wyglądały jak windows i sam sobie da radę bo przecież też będą okienka .... no i POSZŁO ....

---------------------------------------------

Więc jak ja trafiłem do tego kolegi fotografa to był to etap - gdy odbudowywał firmę jak po jakiejś katastrofie finansowej albo po pożarze ....

Po pierwsze (Uwaga teraz będę tylko cytował słowa zwykłego użytkownika komputera)

- Gimp w porównaniu do Photoshop to jakiś koszmarny badziew, gorszy niż zdezelowana zabawka sprzed wojny
- Lixux zamiast windowsa to .... - (jak to mówił to leciały tu już takie bluzgi - że nawet nie będę cytował) !!@^!^%$!@#^%&!@^%#^!@!
- Open Office zamiast MS Office to tragedia bo jak miał się wymieniać plikami z klientami czy firmami to była TRAGEDIA!

więc po około 8 miesiącach uciążliwych prób działania na linuxach, gdzie awarie i przestoje firmy zdarzały mu się o wiele częściej niż gdy działał z windowsem.... a owszem na początku wciąż wzywał kolegę linuxowca - ale że było to już tak bardzo często i coraz częściej to kolega linuxowiec podwinął ogon i dał kitę - i po pół roku to już w ogóle telefonów nie odbierał żeby pomóc .....

Więc kolega fotograf - bez mrugnięcia oka - wyjął wszystkie oszczędności, kupił na kompy najnowsze wersje windowsów, Ms officów, i dwie pełne wersje Photoshopa

jak stwierdził - to co wyda na te systemy to będzie kropla z tego co stracił przez durną próbę (tak on mówił) przez 8 miesięcy prób działania na linuxie, gdzie stracił KUPĘ CZASU, KUPĘ KLIENTÓW bo nie był w stanie terminów dotrzymywać bo wciąż kopał się z koniem czyli z linuxem. A jak ów kolega linuxowiec zniknął to próbował szukać innego kolegi linuxowca i nawet znalazł jednego - który i owszem przyszedł i popatrzył i powiedział -

A kto ci taki syf zrobił - kto to użył tak badziewiarskiej dystrybucji linuxa - że aby to naprawić to on zrobi wszystko na innej dystrybucji i wtedy będzie dobrze - wtedy kolega fotograf pogonił go na 4 wiatry i powiedział że nie chce już w życiu słyszeć słowa linux

------------- to tyle i tego nikt nie zmieni jeszcze długo długo --------

Zaś nie ma co w ogóle rozpatrywać wyższości windowsa vs linuxa w przypadkach czy to serwerów czy routerów czy telefonów (tzn na telefonach trwa obecnie walka win vs android i dobrze - ale nie na zasadzie że przysłowiowy Jan Kowalski sobie sam wgrywa system - i dobrze) ... Więc co do tego to chyba też ciężko dyskutować - że na tych polach systemy typu linuxowego/unixowego to PODSTAWA PODSTAW ....

------------------------ [ Dodano po: 4 minutach ]

Sun mi używanie linuxa na kompie takim domowym dla zwykłego śmiertelnika (podkreślam ! czyli kogoś kto nie zna się ani na windowsie ani na linuxie) to coś podobnego jak reklamą margaryny ;) którą reklamują hasłem

"Nasza margaryna jest prawie jak masło" :lol:

no to sorki - to ja wolę oryginalne masło (tylko żeby mi tu nie było że ja to mówię względem ogólnie linuxa vs windows)

PostNapisane: 7 gru 2015, o 18:33 
Użytkownik

mirekk36 napisał(a):
Sun mi używanie linuxa na kompie takim domowym dla zwykłego śmiertelnika (podkreślam ! czyli kogoś kto nie zna się ani na windowsie ani na linuxie) to coś podobnego jak reklamą margaryny którą reklamują hasłem

"Nasza margaryna jest prawie jak masło"

no to sorki - to ja wolę oryginalne masło (tylko żeby mi tu nie było że ja to mówię względem ogólnie linuxa vs windows)

Ale właśnie taki komercyjny przykład miałem na myśli pisząc że mnie nie stać na darmowe systemy ...
Co ciekawe koledzy przed mówcy dobrze to zrozumieli jak też i przekorę z jaką piszę ....

No ale cóż ... różnie bywa ...
Ja jestem cały czas spokojnie , jak widać też mam argumenty i za i przeciw ... czego nawet zatwardziały linuxowiec (foreste nie miał)
no sorki znam linuxa od czasów 386 , dziś nie przywiązuję mu aż takiej uwagi , bo niemam czasu na zabawy klocki dawno temu sprzedałem :)
teraz trzeba zarabiać na kieliszek chleba i kromkę wódki - przysłowiową

A problemów w Lin jest sporo .... ( w kontekscie używania komercyjnego jako środowiska do pracy, domowa stacja robocza itd.) wystarczy zerknąć na fora np. ubuntu gdzie jest masa nierozwiązanyh problemów i postów
z pytaniami bez odpowiedzi ,ale powiedz że się nie nadaje to cię z butami zjedzą - to jak z pisaniem po rejestrach na ARM
beee jest CMSIS , BEE SPL , BEEE tylko rejestry bądź geekiem ..... owszem nie ma w tym przecież nic złego , ale początkujący niech pozna biblioteki SPL / HAL ..... Łatwiej wystartuje nauczy się i przyzwyczai ... bo co na pytania jak na rejestrach napisac blinka , nawet tu u nas odpowiedzieli rejestrowcy ... a masz od tego notę .... no sory ...

mirekk36 napisał(a):
no to sorki - to ja wolę oryginalne masło

ja osobiście wolę czekoladę od produktu czekoladopodobnego ... o ile pamiętasz jeszcze takie coś :)

PostNapisane: 7 gru 2015, o 19:13 
Użytkownik

abator97 napisał(a):
Witam.

Szybka odpowiedź - żadną.

Dlaczego ? ponieważ

abator97 napisał(a):
(ciach...) C# w Visual Studio. Oprócz tego korzystam z wielu programów których nie ma na linux'a (...ciach)
(ciach...) jak instalować oprogramowanie nieprzystosowane pod ten system operacyjny. (...ciach)

Jeśli natomiast masz chęć poznać inny system to są na to różne sposoby. IMHO najlepszy to dodatkowy twardysk i instalacja na nim jakiejś dystrybucji. Używanie LiveCD mija się z celem (chyba że chcesz zobaczyć jak wyglądają okienka albo menu start). Ewentualnością jest wirtualna maszyna ale prędkością nie poraża.

------------------------ [ Dodano po: 13 minutach ]

SunRiver napisał(a):
Ale właśnie taki komercyjny przykład miałem na myśli pisząc że mnie nie stać na darmowe systemy ...
Co ciekawe koledzy przed mówcy dobrze to zrozumieli jak też i przekorę z jaką piszę ....

Pytający raczej nie miał na myśli komercyjnego używania.

sun napisał(a):
no sorki znam linuxa od czasów 386 , dziś nie przywiązuję mu aż takiej uwagi

Ale nie mów, że nie widzisz różnicy. Ja nie instalowałem linuxa w czasach m68k bo zwyczajnie nie było sensu. Po kilku próbach na przestrzeni lat w końcu znalazłem distro nadające się do zwykłego desktopa. I nie mam na myśli komercyjnych rozwiązań tylko hobbystyczno rozrywkowe podejście (net, fora, programowanie itp).

sun napisał(a):
(ciach...) to jak z pisaniem po rejestrach na ARM
beee jest CMSIS , BEE SPL , BEEE tylko rejestry bądź geekiem ..... owszem nie ma w tym przecież nic złego , ale początkujący niech pozna biblioteki SPL / HAL ..... Łatwiej wystartuje nauczy się i przyzwyczai ... bo co na pytania jak na rejestrach napisac blinka , nawet tu u nas odpowiedzieli rejestrowcy ... a masz od tego notę .... no sory ...

Tak jest ze wszystkim. W większości ludzie nie chcą albo nie mają czasu lub chęci itp. na poznawanie czegoś innego. Chcą rozwiązań podanych na tacy.

PostNapisane: 7 gru 2015, o 19:42 
Użytkownik

gordo napisał(a):
Ale nie mów, że nie widzisz różnicy.

Odpisuję z przekorą żeby nie było ,.,..,

tak widzę różnice .... wygląda jak win , działa tak jak dawniej ... czyli to co mi jest potrzebne nawet w domu nie działa
czyli do neta jak znalazł ... można się nie bac wirusów ... :P , zresztą córa ma chwilowo na swoim ThingTerminalu do sieci postawionego BeOSa jakieś coś linuxowe do web kiosków .... Docelowo będzie i tak Win Embeded , ale puki co niech katuje
na razie 6 razy interweniowałem bo padło sobie, ale mam sporo flashDrivów z tym "czymś" -- ma to bo pozwala tylko na oitwieranie stron, i to zdefiniowanych wcześniej ... a Win za wiele pozwalał ....

:)

Tymczasem koniec tej jałowej dyskusji .,.. zmarnowałem parę lat w PLD , i czasu na linuxie , błędem było zmienianie fona na coś z linuxopodonymi systemami, i już nie wrócę ... :)

PostNapisane: 7 gru 2015, o 20:03 
Moderator

gordo napisał(a):
W większości ludzie nie chcą albo nie mają czasu lub chęci itp. na poznawanie czegoś innego. Chcą rozwiązań podanych na tacy.

Ja dokładnie taki jestem - jak kupuję młotek to on ma wbijać gwoździe i już ;) i nie muszę myśleć o tym czy uderzać pod kątem 15st czt może pod kątem 7st ;) Wtedy narzędzie służy wszystkim ;)

PostNapisane: 7 gru 2015, o 23:24 
Użytkownik

Zbananowany użytkownik

@abator97, wyciągając bezpośredni wniosek z Twojego pytania i dyskusji która się wywiązała:

Tu nie znajdziesz odpowiedzi na to pytanie.

PostNapisane: 8 gru 2015, o 19:24 
Nowy

Cytuj:
...oraz dodatkowo w C# w Visual Studio. Oprócz tego korzystam z wielu programów których nie ma na linux'a takich jak choćby oprogramowanie Pana Mirka.

Autor sam dał sobie odpowiedź, tylko chyba jeszcze o tym nie wie. Jeżeli ktoś korzysta z oprogramowania, które działa na jednym systemie operacyjnym a na innych nie, to inne systemy operacyjne powinien omijać z daleka nie zależnie od tego co o nich mówią.
Pierwszy linux jakiego zainstalowałem to Red Hat 5.1 Manhattan, nadal mam linuxa na drugim dysku (Ubuntu 15.04), gdybym musiał, to bym sobie bez Windows poradził, ale na szczęście nie muszę, a linux służy mi bardziej do zabawy i testów niż do pracy.

Utwórz nowy wątek Ten wątek jest zablokowany. Nie możesz w nim pisać ani edytować postów.  [ Posty: 24 ] 

Strefa czasowa: UTC + 1