Kanał - ATNEL tech-forum
Wszystkie działy
Najnowsze wątki

Teraz jest 23 lis 2024, o 05:21

Strefa czasowa: UTC + 1

Autor Wiadomość
PostNapisane: 26 lis 2015, o 14:23 
Użytkownik

Witam
W zasadzie tak jak napisałem w temacie jest to mój pierwszy projekt. Zastosowałem w nim sporo mechanizmów wcześniej mi nie znanych i gdyby nie one nie uzyskał bym tak dużej funkcjonalności urządzenia.
Gdy zaczynałem byłem jeszcze przesiąknięty bascomem :) Zresztą pierwsza wersja tego sterownika dla silników krokowych była w bascom. Z dumą przyznam, że obecnie mam jeszcze gdzie nie gdzie jakieś naleciałości, ale teraz kiedy poprawiam jakieś stare projekty to ciągle składnią C zalatuje i mi błędy wywala :)
Wracając do tematu... Początkowo to był projekt w sumie amatorski, w trakcie pisania (po pierwszych jawnych pozytywnych testach) okazało się, że przyjął on miano komercyjnego i niestety szczegółów technicznych jak i programu udostępnić nie mogę. Jednak zdecydowałem się na umieszczenie go jako przykład, że przesiadka na C zakończyła się pozytywnie i nie ukrywam, że właśnie to forum mi pomogło w niektórych kwestiach. Oczywiście w pewnych kwestiach na ile będę mógł odpowiem na wszelkie pytania. Fotek nie podaje, be te są na mojej stronie od dłuższego czasu i w tej kwestii nic się nie zmieniło - prosta płytka, jakaś obudowa...

Najciekawszym za to moim zdaniem będzie prezentacja jednego efektów na jakie pozwala urządzenie, a do tego i podobnych właśnie zostało stworzone.

Na drugim filmie krótki pokaz ustawiania przykładowej trasy.

cytowanie selektywne  Cytuj  
PostNapisane: 26 lis 2015, o 14:47 
Moderator

Powiem tak - wystarczy przejrzeć sobie co Pan SylwekK odstawia na swojej stronie http://www.sylwekkuna.com , przejrzeć jego projekty, w ogóle wystarczy np obejrzeć filmy jakie są realizowane za pomocą jego sterowników ..... to szczęka OPADA !

Co więcej jest to człowiek który pokazuje dobitnie - że KAŻDY JĘZYK programowania jest tylko tak dobry jak programista który się nim posługuje ....

Bo poprzednie rzeczy robił przecież w Bascomie .... teraz ... teraz pewnie oddycha mu się łatwiej i lepiej w C ... no ale to dla niego tylko przesiadka ;) bo ważniejsze jest co innego POMYSŁY w głowie, ich realizacja - a to czego ja NAJBARDZIEJ mu zazdroszczę to takie możliwości operowania mechaniką, tworzenia we własnym zakresie tych wszystkich mechanicznych części ....

TAKI PROJEKT DIY jak ten - należy do NAJLEPSZYCH jakie ja osobiście lubię oglądać w internecie ! .... tego już nawet nie można nazwać jakąś tam inspiracją do własnych działań to po prostu BURZA WYŁADOWAŃ INSPIRACJI! ;)

...... a odnośnie samego projektu i jego możliwości ... to już krótko: REWE-kurczę-LACJA na całego ! ;)

PostNapisane: 26 lis 2015, o 15:08 
Użytkownik

Kurcze, a ja nie spodziewałem się tyle pochwał od samego szefa forum i powiem tylko, że mnie... zamurowało :)
Po prostu dzięki Mirku. Sam dobrze wiesz, że w rubryce "Główna przyczyna przesiadki na C" musiał bym wpisać Ciebie :D, a to

Cytuj:
...teraz pewnie oddycha mu się łatwiej i lepiej w C...

to święta racja!!!

PostNapisane: 26 lis 2015, o 16:25 
Użytkownik

Wielkie wow ladnie i plynnie :)

Namazane ze smarta.

PostNapisane: 26 lis 2015, o 18:56 
Użytkownik

No prze *** super projekt! Gratulacje za takie efekty!

PostNapisane: 26 lis 2015, o 20:49 
Użytkownik

Dzięki panowie :)

Rozwinę temat jeszcze o kilka drobiazgów technicznych.
Do jazdy wykorzystane są dwa silniki DC 12V z enkoderami własnej roboty, bo oryginalne nie dość, że rząd wielkości droższe to mniej impulsów dawały. Szukałem początkowo i myślałem o zaadoptowaniu tych pololu, ale są lipne i za dużo trzeba by przerabiać... W programie nie wykorzystuję do ich odczytu wejść INT, bo podają sygnał z częstotliwością max około 1,1kHz i przy tak małej wartości procesor się po prostu obija (sam program bez problemu odbierze 5kHz). Zresztą wykorzystałem oryginalną płytkę z 2011 roku, która teoretycznie nie przewidywała takich silników, a tym bardziej enkoderów - wykorzystałem zwykłe piny, które służyły początkowo jako ...czujniki krańcówek :) - potrzeba matką wynalazków, a żeby jednak koniec slidera można było wyczuć (czasem się ktoś może zagapić i za daleko przejechać) to program bada w odpowiednim czasie czy śmigło się kręci i w razie czego zatrzymuje silniki z komunikatem o przeciążeniu.
Oczywiście jedną z najważniejszych rzeczy dla prawidłowego wyświetlania wszystkich parametrów w czasie rzeczywistym było użycie buforowanego LCD w trybie cyklicznym co zajmuje pętlę główną w porywach na zaledwie kilkadziesiąt mikrosekund i do pełnego odświeżenia potrzeba 18 takich cykli. Naturalna bezwładność LCD nie jest się w stanie oprzeć tej prędkości nie mówiąc już o ludzkim oku. Prawdę mówiąc to ja nie wyobrażam sobie już zwykłej obsługi LCD...TYLKO cyklicznie(!) Koniec ze spacjami kasującymi, czyszczeniem ekranu, itd. itp. Jeśli chcę, żeby coś znikło to po prostu w kolejnym obiegu tego nie wyświetlam, bo program oczywiście jest absolutnie nie blokujący - bez względu jaki jest tryb (praca/menu/badanie klawiszy) cały czas się kręci między while(1){} :) Wymaga to oczywiście pewnego nawyku i uwagi podczas pisania, ale tylko na początku... do dobrego szybko się można przyzwyczaić :D
Wpadłem też na fajny pomysł aktywacji potencjometrów. Gdy są nieruszane to oczywiście parametry do nich nie są przypisywane (Speed/ Ramp) i nie wyświetla się na ekranie ich stan (który zresztą ma swój cyfrowo wprowadzany odpowiednik w Menu) wystarczy jednak którymś leciutko ruszyć i na 1,5s mamy podgląd z aktualizowaną wartością, która również jest przepisana do Menu. Niby proste powiecie... jaki problem odczytać, zapamiętać wartość i sprawdzić czy się zmieniła... no tak spróbujcie tak zrobić, a piwo postawię jeśli podczas dryfu ADC czy stuknięcia w potencjometr samoistnie się wartość nie przestawi :lol: Tu nie mogło być mowy o takiej sytuacji, bo przypadkowo i w Menu by zmiany następowały. Pokombinujcie chwilę, a później wam opiszę jak z tego wybrnąłem i działa 100/100 8-)

PostNapisane: 26 lis 2015, o 21:10 
Użytkownik

Ja tam powiem prosto z mostu ... za mały jestem do takiego projektu jak twój :)

PostNapisane: 27 lis 2015, o 08:00 
Użytkownik

Gratulacje, świetna robota!
Tak jak napisał Mirek - takie projekty są najprzyjemniejsze dla oka - mechanika+elektronika.
Pobudzają wyobraźnię, od razu człowiek wizje snuje i marzenia i tworzy już w głowie jakieś niesamowite konstrukcje :D
Tylko potem to BUCH na ziemię..
Zazdroszczę choćby samej satysfakcji! Podziwiam upór i determinację!
Wyszło elegancko, estetycznie, profesjonalnie i praktycznie!

Strefa czasowa: UTC + 1