Kanał - ATNEL tech-forum
Wszystkie działy
Najnowsze wątki

Teraz jest 16 sty 2025, o 23:05

Strefa czasowa: UTC + 1

Autor Wiadomość
PostNapisane: 26 lis 2015, o 09:28 
Nowy

Witam.

Z góry przepraszam, jeśli piszę w nieodpowiednim dziale :) Zamierzam w najbliższym czasie zbudować zegar z dwoma wyświetlaczami 7-io segmentowymi LED ze wspólną anodą, każdy wyświetlacz po 4 cyfry. W celu zmniejszenia zajętości pinów uC chcę je multipleksować poprzez użycie 2 rejestrów przesuwnych 74HC595 i tutaj pojawił się problem. Wyszukałem schemat podłączenia w internecie i znalazłem kilka różnych sposobów. Na dodatek podobno wszystkie działają. Przynajmniej taki był przy nich opis. A więc znalazłem takie rozwiązania:

1) Połączenie segmentów i anod bezpośrednio do pinów rejestru.
2) Połączenie segmentów poprzez rezystory, a anod bezpośrednio do pinów rejestru.
3) Połączenie segmentów bezpośrednio do pinów, a anod poprzez tranzystory do pinów rejestru.
4) Połączenie segmentów poprzez rezystory, a anod przez tranzystory NPN do pinów.
5) Połączenie segmentów poprzez rezystory, a anod przez tranzystory PNP do pinów.

Moje pytanie brzmi - która opcja jest poprawna i którą najlepiej zastosować? :)

cytowanie selektywne  Cytuj  
PostNapisane: 26 lis 2015, o 09:39 
Moderator

BartoszM91 napisał(a):
która opcja jest poprawna i którą najlepiej zastosować?

Posłuchaj panie kolego ja ci odpowiem która jest poprawna i którą zastosować - to jest w sumie bardzo proste

wybierz tę opcję której działanie zrozumiesz w 100% .... a jak nie zrozumiesz to nie używaj bo będziesz się kopał z koniem

Ja na twoim miejscu nie zaczynałbym od tyłu - czyli znajdowania w sieci jakichś tam schematów ... tylko zacząłbym od próby zrozumienia, nauczenia się jak działają rejestry przesuwne, jak działa multipleksowanie, jak się podłącza diody LED przez rezystory i po co są te rezystory, oraz jak się steruje np diodami LED za pomocą tranzystorów. Tego na prawdę jest niedużo .....

a jak ZROZUMIESZ to stwierdzisz nagle EUREKA ! - teraz to ja sam sobie umiem zaprojektować taki wyświetlacz, i nie potrzebne mi są różne dziwne schematy z internetu z których zwykle 50% to jakieś koszmarki

------------------------ [ Dodano po: 2 minutach ]

chcesz zrozumieć rejestry? proszę bardzo zajrzyj tutaj:
http://mirekk36.blogspot.com/2013/09/re ... stawy.html

ale też tu zajrzyj:
http://mirekk36.blogspot.com/2013/10/at ... robic.html

z tego się więcej nauczysz niż z losowania na chybił trafił "który schemat z netu jest lepszy?"

Autor postu otrzymał pochwałę

PostNapisane: 26 lis 2015, o 10:21 
Nowy

Zasadę działania multipleksowania i rejestrów przesuwnych znam - przeczytałem Pana książkę i obejrzałem większość poradników. Myślę, że większość zrozumiałem ;) Po co stosujemy rezystory też wiem :) niestety nie do końca wiem, skąd wynika różnica między przykładem 1), a 2) które wymieniłem... o dwóch ostatnich doczytałem, że tranzystory podnoszą natężenie prądu żeby wszystkie segmenty świeciły taką samą jasnością. Ale czy wtedy układy 1) i 2) mają prawo działać poprawie biorąc pod uwagę niskie natężenie?

Przepraszam za tak długi wywód, ale chcę poszerzyć swój zakres wiedzy, żeby w razie potrzeby móc powiedzieć, że w takim i takim przypadku to rozwiązanie można zastosować. A że jestem niestety z tych osób, które jak nie zrozumieją to nie zapamiętają, to drążę i próbuje dojść do tego co autor miał na myśli :)

PostNapisane: 26 lis 2015, o 10:35 
Użytkownik

Rozwiązanie pierwsze i trzecie to raczej stąpanie po cienkim lodzie. Nie masz żadnego ograniczenia prądu. Daj sobie spokój z takim podejściem.
Przykład drugi niby poprawny ale zależy jakiej jasności oczekujesz i jakie wyświetlacze masz. Dużych prądów nie osiągniesz.

Przykłady dwa ostatnie wydają się być najlepsze. Różnią się sterowaniem. W jednym przypadku wystawiam na rejestr jedynki a na wiersze dajesz masę(albo plus - nie pamiętam teraz), w drugim odwrotnie.

Ale nie widzimy schematów. Nie wiadomo czy są poprawne.
Najlepiej jak mówi Mirek. Jak wszystko rozumiesz to działaj sam i znów własny schemat.

Ja np potrzebowałem dużych prądów to za rejestrami dałem jeszcze uln2803 a za nimi rezystory. A wiersze sterowane przez pary mosfetow pnp i npn.

Autor postu otrzymał pochwałę

PostNapisane: 26 lis 2015, o 11:16 
Nowy

Dziękuję za pomoc :)

Dużych prądów nie będę potrzebował, bo mam niewielkie wyświetlacze, ale dobrze poznać kolejną możliwość.

Strefa czasowa: UTC + 1