Kanał - ATNEL tech-forum
Wszystkie działy
Najnowsze wątki

Teraz jest 31 sty 2026, o 02:20

Strefa czasowa: UTC + 1

Autor Wiadomość
PostNapisane: 14 lis 2015, o 16:39 
Użytkownik

Witam, planuję zrobienie kolejnego zdalnie sterowanego "czołgu", w ostatnim projekcie natrafiłem na problem z zabezpieczeniem źródła zasilania przed szpilkami(dodam że w poprzednim projekcie uszkodziły przetwornicę i chciałbym tego uniknąć), korzystam z takiego sterownika silników dc: http://botland.com.pl/sterowniki-silnik ... modul.html (Podłączenie jak w instrukcji) Kondensatory nie pomagają a dioda zaporowa wyklucza "lewe obroty", macie jakieś sugestie?

Dodam jeszcze że chciałbym wysterować silniczki 3V która będą zasilane z innego źródła niż mikrokontroler(co może się zmienić). Jaki mikrokontroler polecalibyście do wysterowania 4 silników najlepiej przez pwm <2silniki jako napęd, 2 do obsługi wieżyczki>

Co do kwestii sterowania to prawdopodobnie użyję elektroniki z samochodzików kupionych na allegro(lub coś ze strychu) i z kilku modułów radiowych sklecę jakąś własną obudowę która pozwoli obsługiwać jazdę w "przód" "tył" zawracanie w miejscu, skręcania podczas jazdy do przodu/tyłu, ruch wieżyczką i ewentualnie makietą armaty (Aktualnie nie przejmuję się zasięgiem)

cytowanie selektywne  Cytuj  
PostNapisane: 14 lis 2015, o 18:11 
Użytkownik

Jak juz dasz mikrokotroler to aż sie prosi napisać appke na androida. W poradnikach masz prawie gotowy kod.Trochę przerobić terminal BT czy Wifi

PostNapisane: 14 lis 2015, o 19:50 
Użytkownik

Też biorę to pod uwagę, ale póki co głównie chciałbym skupić się na problemie szpilek bo co mi ze sprawnej komunikacji w momencie gdy procek się zwiesi a przetwornica spali xD

Taniej dorobić moduł komunikacyjny do stabilnie działającego urządzenia niż bawić się w naukę obsługi BT/Wifi i jednocześnie zastanawiać dlaczego coś nie działa i ryzykować uszkodzenie dodatkowych modułów xD Na tym etapie wolałbym mieć stabilną podstawkę którą w przyszłości mógłbym rozbudowywać ;]

PostNapisane: 15 lis 2015, o 08:50 
Użytkownik

Spróbuj możne przez optoizolatory puścić sygnały. Zasilanie zrób osobne dla modułu i dla mikrokontrolera.

PostNapisane: 15 lis 2015, o 09:11 
Użytkownik

Rygart_z_Tarrs napisał(a):
Taniej dorobić moduł komunikacyjny do stabilnie działającego urządzenia niż bawić się w naukę obsługi BT/Wifi i jednocześnie zastanawiać dlaczego coś nie działa i ryzykować uszkodzenie dodatkowych modułów xD Na tym etapie wolałbym mieć stabilną podstawkę którą w przyszłości mógłbym rozbudowywać ;]

Nigdy nie udało mi się spalić przetwornicy , nie mówiąc o tym że procek mi się nie zawieśił jeszcze ...
i od tego nie spaliła sie przetwornica , panie koleg jak się źle podłącza to się psuje ... a nie zwala winę na wszystko inne
zawsze używam tych samych mostków H do silników , zasilam i z jednego pakietu i z osobnych , niema mowy by coś sie spaliło ... lepiej kolego pokaż schemat jak chcesz to popodpinać po pewnmie tu jest problem ...

Co do silników ... użyj 2 siliniki na L293 napędu , a do lufy i wieży 2 serwa ...

PostNapisane: 15 lis 2015, o 11:45 
Użytkownik

Nie mam już starych schematów bo robiłem format komputera xD
A nowe dopiero rodzą się w mojej głowie, tak jak napisałem w temacie, wczesna faza projektowa xD

Co do przetwornicy to trochę przesadziłem, nie tyle co się spaliła, co...układ elektroniczny się uszkodził, a jestem pewien że nie podłączyłem źle kabli-więc idąc tym tropem stwierdziłem że miało to coś wspólnego z samoindukcją silnika ;]

Strefa czasowa: UTC + 1